spot_img

Σαν σήμερα, 15 Απριλίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1922 γεννήθηκε ο Graham Whitehead. Ο Βρετανός ξεκίνησε την εμπλοκή του με αγώνες ταχύτητας το 1951, οδηγώντας την ERA B-Type του ετεροθαλούς αδερφού του, Peter. Κατάφερε να καταγράψει αξιόλογα αποτελέσματα σε μεγάλους αγώνες της Μεγάλης Βρετανίας όπως το BRDC, ενώ το 1952 συμμετείχε στο αντίστοιχο Grand Prix για τη Formula 1, στο Silverstone· οδήγησε ένα μονοθέσιο F2 της Alta τερματίζοντας 12ος. Δεν εμφανίστηκε ξανά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και επικεντρώθηκε σε αγώνες αντοχής όπως το Le Mans, τερματίζοντας μάλιστα στη δεύτερη θέση το 1958 με μια Aston Martin DBR3. Λίγους μήνες μετά το αποτέλεσμα αυτό, οι Peter και Graham Whitehead ενεπλάκησαν σε ένα μεγάλο ατύχημα στον Γύρο της Γαλλίας, με τον Peter να χάνει τη ζωή του. Ο Graham συνέχισε στους αγώνες με την Aston Martin και τη Ferrari, σταματώντας την καριέρα του το 1961.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 14 Απριλίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1923 γεννήθηκε ο Ernesto Prinoth. Γεννημένος στο Urtijëi, μια μικρή ορεινή πόλη κοντά στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας, ο Prinoth εργάστηκε αρχικά ως μηχανικός ιδρύοντας μάλιστα το 1951 την ομώνυμη επιχείρησή του, η οποία ειδικευόταν στην κατασκευή εκχιονιστικών οχημάτων και εξοπλισμού. Παράλληλα υπήρξε ένας ερασιτέχνης οδηγός αγώνων, συμμετέχοντας σε αγώνες αντοχής όπως το Targa Florio με μικρά αυτοκίνητα της Fiat, καθώς και σε τοπικούς αγώνες rally και formula. Το 1961 αγόρασε μια Lotus 18, με την οποία κατέβηκε αρχικά σε μερικά μη-πρωταθληματικά Grand Prix της Formula 1. Το 1962 ταξίδεψε στη Monza για να προκριθεί στο GP Ιταλίας, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Μετά από ελάχιστους ακόμη υποστηρικτικούς αγώνες το 1963, ο Prinoth τερμάτισε οριστικά την καριέρα του για να εστιάσει στην ανέλιξη της επιχείρησής του.

Σαν σήμερα το 1968, η πίστα του Thruxton στη Μεγάλη Βρετανία αποτέλεσε τον δεύτερο σταθμό της σεζόν για την Ευρωπαϊκή F2. Το λεγόμενο Thruxton Trophy είχε αρχικά ξεκινήσει με δύο προκριματικούς αγώνες 15 γύρων, στους οποίους κέρδισαν οι Jochen Rindt και Henri Pescarolo. Ο πρώτος είχε ένα άνετο προβάδισμα οδεύοντας προς το τελευταίο σκέλος του τελικού αγώνα 54 γύρων, μέχρι που πάτησε λάδια και έχασε τον έλεγχο. Η Brabham BT23C βγήκε με το πλάι εκτός πίστας, ξήλωσε μια διαφημιστική πινακίδα και δεν συγκρούστηκε οριακά στη μεταλλική μπαριέρα, καταλήγοντας σε έναν μικρό λάκκο. Με τον κινητήρα Cosworth ακόμη σε λειτουργία, ο Rindt επέστρεψε προσεκτικά στην πίστα παραμένοντας επικεφαλής, αλλά με τον δεύτερο Jean-Pierre Beltoise ακριβώς πίσω. Μολαταύτα κατάφερε και πάλι να ξεμακρύνει ξεπερνώντας τον Γάλλο για 8 δευτερόλεπτα, με τρίτη μια έτερη Brabham του Άγγλου Derek Bell. Άκρως παραδόξως, ο Rindt ξαναέχασε τον έλεγχο στον γύρο επιστροφής!

Σαν σήμερα το 1971, η ασφάλτινη οβάλ πίστα μισού μιλίου του Smoky Mountain φιλοξένησε έναν αγώνα 200 γύρων για τον 13ο σταθμό της σεζόν στο NASCAR Winston Cup Series. Ο ιδιώτης οδηγός Friday Hassler είχε εκκινήσει από την πρώτη του pole position και προηγήθηκε στους πρώτους 52 γύρους με το παλιό του Chevrolet Chevelle, πριν τον προσπεράσει ο θρυλικός Richard Petty. Ο Benny Parsons είχε τεθεί προσωρινά επικεφαλής στους γύρους 140-154 πριν αναλάβει ξανά τα ηνία ο Petty, ο οποίος τελικά τον ξεπέρασε για 8 δευτερόλεπτα σε ένα Plymouth Road Runner – ήταν η έκτη του νίκη στη σεζόν. Ο ελπιδοφόρος Hassler κατέληξε στην τρίτη θέση, έναν γύρο πίσω.

Σαν σήμερα το 1974, ο Κενυάτης Joginder Singh κατέκτησε την πρώτη του νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC), επικρατώντας στο εγχώριο μαραθώνιο Rally Σαφάρι με ένα Mitsubishi Lancer 1600 GSR. Η δεύτερη θέση κατέληξε στην Porsche 911 του Björn Waldegård, με τρίτη τη Lancia Stratos του Sandro Munari.

Σαν σήμερα το 1979, ο Gilles Villeneuve κατέγραψε την τρίτη σερί του νίκη στη Formula 1 θριαμβεύοντας στο μη-πρωταθληματικό “Race of Champions” στο Brands Hatch, πλαισιώνοντας έτσι τις δύο νίκες που είχε σημειώσει σε Kyalami και Long Beach για το επίσημο πρωτάθλημα. Ο Niki Lauda υπήρξε αρχικά επικεφαλής στους πρώτους γύρους με μια Brabham-Alfa Romeo, μέχρι να αρχίσουν να φθείρονται σημαντικά τα ελαστικά του. Έπειτα, ο Villeneuve αξιοποίησε στο έπακρο τη δυναμική της Ferrari 312T3 και προσπέρασε την Lotus 79 του poleman Mario Andretti για να κερδίσει. Τελικά ο Αμερικανός πρωταθλητής, ο οποίος είχε μάλιστα πολλά προβλήματα στις ελεύθερες δοκιμές με την καινούρια Lotus 80, ολοκλήρωσε το βάθρο. Ο Nelson Piquet έκανε μια φοβερή ανάκαμψη μετά από ένα πρόωρο pit stop και τερμάτισε δεύτερος με την έτερη Brabham-Alfa Romeo.

Σαν σήμερα το 1993 γεννήθηκε ο Jack Harvey. Μετά τα καρτ, ο Βρετανός μεταπήδησε στα μονοθέσια το 2009 και απέδωσε αξιόλογα στην Ευρωπαϊκή Formula BMW, αλλάζοντας εκ νέου στη Βρετανική Formula 3 την οποία και κατέκτησε το 2012. Παρά την σταθερή του παρθενική χρονιά στο GP3 Series, το 2014 επέλεξε τις ΗΠΑ ώστε να συνεχίσει την καριέρα του. Η Schmidt Peterson Motorsports ανέλαβε να τον προωθήσει στη μικρή κατηγορία Indy Lights και ο Harvey υπήρξε σταθερός πρωταγωνιστής, κατακτώντας νίκες αλλά όχι τον τίτλο: το 2014 έχασε στην ισοβαθμία από τον Gabby Chaves έχοντας λιγότερες δεύτερες θέσεις, ενώ το 2015 ξεπεράστηκε από τον Spencer Pigot. Μετά από ένα «αθόρυβο» 2016, ο Βρετανός έκανε τελικά ντεμπούτο στο διάσημο IndyCar μέσω της πρωτάρας Meyer Shank Racing, στο Indianapolis 500 του 2017. Οδήγησε για αυτήν έως το 2021 και κατέκτησε ένα βάθρο σε 47 αγώνες. Από το 2022 εκπροσωπεί την Rahal Letterman Lanigan Racing.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2001, η Williams-BMW και ο Ralf Schumacher σημείωσαν την πρώτη τους νίκη στη Formula 1, στο GP Σαν Μαρίνο. Ο Γερμανός έκανε μια πολύ καλή εκκίνηση από την τρίτη θέση και πήρε την πρωτοπορία από τις δύο McLaren των David Coulthard και Mika Häkkinen, διατηρώντας την με άνεση μέχρι τον τερματισμό. Πλαισιώθηκε στο βάθρο από τον Coulthard και τον Rubens Barrichello, σηματοδοτώντας παράλληλα το όνομα Schumacher ως το πρώτο που είδε δύο αδέρφια να κερδίζουν Grand Prix. Επίσης, αυτή ήταν η πρώτη νίκη για την ομάδα της Williams γενικά, μετά το 1997.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2007, ο Felipe Massa κέρδισε το GP Μπαχρέιν, αφήνοντας πίσω του τον rookie Lewis Hamilton που σημείωσε το τρίτο του βάθρο στους πρώτους τρεις αγώνες. Ο ομόσταυλος του Βρετανού στη McLaren, Fernando Alonso, βρισκόταν στην τρίτη θέση για το πρώτο σκέλος του αγώνα αλλά έχασε σταδιακά ρυθμό, χάνοντας τη θέση του στη φάση των pit stops από τον Kimi Räikkönen. Ο Ισπανός έχασε και άλλη θέση, αυτήν τη φορά από τον Nick Heidfeld της BMW-Sauber, ολοκληρώνοντας τον αγώνα μόλις στην πέμπτη θέση.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 2012, η Mercedes-Benz επέστρεψε στις νίκες στη Formula 1 μετά το 1955, με τον Nico Rosberg να κατακτά την πρώτη νίκη του στο πρωτάθλημα, στο GP Κίνας. Ο Γερμανός εκκίνησε από την pole position και κυριάρχησε, με τις δύο McLaren των Jenson Button και Lewis Hamilton να τον πλαισιώνουν στο βάθρο. Ο έτερος οδηγός της Mercedes, Michael Schumacher, έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει στο βάθρο μετά τα χρόνια του στη Ferrari, καθώς εγκατέλειψε στον 13ο γύρο εξαιτίας του εμπρός-δεξιού ελαστικού που δεν κουμπώθηκε σωστά στο πρώτο pit stop του αγώνα.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2018 πραγματοποιήθηκε το GP Κίνας της Formula 1 για ακόμα μία φορά, για τον τρίτο αγώνα της σεζόν. Μετά από ένα υποτονικό πρώτο μισό, μια σύγκρουση ανάμεσα στις Toro Rosso των Brendon Hartley και Pierre Gasly οδήγησε στην εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας, δημιουργώντας συνθήκες για ένα εντυπωσιακό φινάλε. Η Red Bull Racing ήταν η μόνη που πήρε το ρίσκο να αλλάξει ελαστικά, κάτι που τελικά την ευνόησε. Ο Daniel Ricciardo, με ελάχιστους γύρους να απομένουν, αξιοποίησε την επιθετική μα συνάμα καθαρή του οδήγηση και προσπέρασε συνολικά πέντε οδηγούς έως τον 45ο γύρο, ώστε να κατακτήσει την έκτη νίκη της καριέρας του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles