spot_img

Σαν σήμερα, 17 Αυγούστου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1882 γεννήθηκε στη Faenza της Ιταλίας ο Dario Resta, ο οποίος σύντομα είχε μετακομίσει με την οικογένειά του στην Αγγλία όπου και έγινε Άγγλος υπήκοος. Ο Resta αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 1907 στην καινούρια πίστα του Brooklands, κερδίζοντας μάλιστα τον φθινοπωρινό αγώνα που είχε διοργανωθεί εκεί. Όντας σταθερότατος με τρεις τερματισμούς στην πρώτη εξάδα του διάσημου προπολεμικού GP Γαλλίας, ο Resta αποδείχθηκε άκρως επιτυχημένος στους αγώνες των Η.Π.Α. Το 1915 είχε κατακτήσει το σχετικό Grand Prix στο San Francisco καθώς και το Vanderbilt Cup, ενώ την επόμενη χρονιά έβαλε πλώρη για τον τίτλο στο πρωτάθλημα AAA (τωρινό IndyCar) με μια νίκη στο δημοφιλές Indianapolis 500. Αποσύρθηκε προσωρινά από το motorsport το 1920 και επέστρεψε τρία χρόνια αργότερα, χάνοντας τελικά τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 1924 σε μια απόπειρα σημείωσης ρεκόρ ταχύτητας στο Brooklands.

Σαν σήμερα το 1913 γεννήθηκε στο Μπουένος Άϊρες ο Oscar Alfredo Gálvez. Ο Αργεντινός υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός και αξιόλογος οδηγός αγώνων και μεγάλος άσσος στους αγώνες stock αυτοκινήτων της χώρας του, με συνολικά πέντε τίτλους και πολλές προοπτικές για διάκριση στην Ευρώπη. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν τον υποστήριξε καθώς ο ίδιος απαιτούσε να οδηγεί με το αζημίωτο, κάτι που εκείνη δεν επιθυμούσε και γι’αυτό επέλεξε τον Juan Manuel Fangio ως βασικό μπροστάρη στη Γηραιά ήπειρο. Τελικά ο Gálvez αγόρασε μια παλιά και αργή Alfa Romeo 308-8C προδιαγραφών IndyCar και με αυτήν κατέκτησε μια σχετικά ξεγραμμένη νίκη το 1949 στο Grand Prix του Μπουένος Άϊρες, υπό βροχή και απέναντι σε μεγάλους αστέρες της εποχής. Το 1953 πραγματοποίησε και την μοναδική του εμφάνιση σε επίσημο αγώνα F1, στην ίδια πόλη, τερματίζοντας 5ος με μια Maserati A6GCM. Η πίστα αργότερα μετονομάστηκε προς τιμήν του αλλά και του αδερφού Juan.

Σαν σήμερα το 1952, η πίστα του Zandvoort φιλοξένησε για πρώτη φορά ένα επίσημο Grand Prix για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1, με τον Alberto Ascari να συνεχίζει τον αμείωτο ρυθμό του και να κατακτά την πέμπτη συνεχόμενη νίκη του στη σεζόν οδηγώντας μια Ferrari 500. Η διάσημη προπολεμική ομάδα της ERA σημείωσε την τελευταία της εμφάνιση, με τον Stirling Moss να οδηγεί μια G-Type σχεδιασμένη από τον David Hodkin και τελικά να εγκαταλείπει. Την τελευταία της εμφάνιση πραγματοποίησε και η Frazer-Nash με την 421, μια ανασχεδιασμένη έκδοση της προπολεμικής BMW 328 από τον A. J. Aldington. Ο Ken Wharton οδήγησε το αυτοκίνητο αυτό και έμεινε επίσης εκτός αγώνα, εξαιτίας προβλημάτων στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Σαν σήμερα, επίσης το 1952, γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο ο διάσημος βετεράνος της F1, Nelson Piquet. Ο Βραζιλιάνος έκανε το ντεμπούτο του στην F1 στο GP Γερμανίας του 1978 με την Ensign και στο τέλος της χρονιάς, στον Καναδά, κατέληξε να οδηγεί το τρίτο μονοθέσιο της Brabham-Alfa Romeo. Διατηρήθηκε στην ιστορική ομάδα για 7 χρόνια και μάλιστα κατέκτησε δύο παγκόσμια πρωταθλήματα, το 1981 και 1983. Το 1986 μεταφέρθηκε απροσδόκητα στην ομάδα της Williams και κατέκτησε έναν τρίτο τίτλο την επόμενη χρονιά, ύστερα από το μεγάλο ατύχημα του ομόσταυλου Nigel Mansell στις ελεύθερες δοκιμές του GP Ιαπωνίας. Ακολούθησε ένα απογοητευτικό πέρασμα από την παραπαίουσα Lotus, αλλά ο Piquet αποσύρθηκε αξιοπρεπώς από την F1 το 1991 έπειτα από δύο σεζόν στην Benetton, με συνολικά 23 νίκες σε 204 αγώνες. Ένα μεγάλο ατύχημα ενόψει του Indianapolis 500 για το 1992 τον περιόρισε στην αφάνεια και σύντομα η καριέρα του ολοκληρώθηκε.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα, επίσης το 1952, ο Bob Flock πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση σε αγώνα για την μεγάλη κατηγορία του NASCAR, έπειτα από ένα ατύχημα στο οποίο είχε σπάσει τον λαιμό του τον Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, στο Mobile της Ατλάντα. Για την ακρίβεια, έδωσε το παρόν στον αγώνα 100 μιλίων στην χωμάτινη οβάλ πίστα του Asheville-Weaverville και μάλιστα κατάφερε να στεφθεί νικητής. Ο μικρός αδερφός του Bob Flock, ο Tim, τερμάτισε δεύτερος και διατήρησε έτσι το προβάδισμά του στην βαθμολογία οδηγών της σεζόν.

Σαν σήμερα το 1966 έχασε την ζωή του ο θρυλικός οδηγός Ken Miles, όταν είχε μια άσχημη σύγκρουση οδηγώντας ένα αγωνιστικό Ford J-car (διάδοχο του GT40 Mark.II) στην πίστα του Riverside, στην California. Έχει μείνει γνωστός για τον τερματισμό του 24ωρου αγώνα στο Le Mans της ίδιας χρονιάς, ιστορία που έχει απαθανατιστεί και στην επιτυχημένη ταινία “Ford v Ferrari”.

Σαν σήμερα το 1973 απεβίωσε ο Fred Offenhauser, ο μηχανικός που σχεδίασε τον περιβόητο κινητήρα “Offy”, ο οποίος για δεκαετίες επικράτησε του ανταγωνισμού στο Indianapolis 500. Συγκεκριμένα, ο κινητήρας αυτός μονοπώλησε τον θρυλικό αγώνα του Brickyard για 50 συνεχόμενα χρόνια (με εξαίρεση φυσικά την περίοδο του πολέμου), από το 1933 έως και το 1976. Μέσα αυτό το διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 27 νίκες για μονοθέσια με κινητήρα Offenhauser.

Σαν σήμερα το 1975, ο Vittorio Brambilla κατέκτησε την μοναδική του νίκη στην F1 κερδίζοντας στο GP Αυστρίας υπό καταρρακτώδη βροχή. Μάλιστα ο αγώνας χρειάστηκε να ολοκληρωθεί πρόωρα μετά από μόλις 29 γύρους και απονεμήθηκαν οι μισοί βαθμοί, όπως είχε συμβεί και στο GP Ισπανίας του Montjuïc την ίδια χρονιά. Σε ένα παράδοξο γεγονός, ο Ιταλός έχασε τον έλεγχο της March 751 περνώντας τη γραμμή του τερματισμού κι έπεσε στις μπαριέρες. Παρόλ’αυτά επέστρεψε στα pits για να γιορτάσει με την ομάδα του. Σχεδόν 27 δευτερόλεπτα πίσω τερμάτισε ο James Hunt με μια Hesketh 308, και η τρίτη θέση καταλήφθηκε από τον Tom Pryce της Shadow – το πρώτο από τα μόλις δύο βάθρα στην F1 για τον αδικοχαμένο Ουαλό.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 16 Αυγούστου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα, επίσης το 1975, ο βετεράνος του NASCAR Tiny Lund σκοτώθηκε σε ηλικία μόλις 45 χρονών έπειτα από μια άσχημη σύγκρουσή στην οβάλ πίστα της Talladega, στα πλαίσια του ετήσιου αγώνα 500 μιλίων. Ο DeWayne Lund, γνωστός χαϊδευτικά με το παρατσούκλι ‘Tiny’ για το μεγάλο ύψος του και το επιβλητικό παράστημά του, είχε κάνει όνομα ως ένας σποραδικός συμμετέχων στη διοργάνωση από τα τέλη των ‘50s, οδηγώντας σε σποραδικούς αγώνες με ποικίλα αυτοκίνητα και ομάδες. Μάλιστα, η πρώτη από τις μόλις 5 νίκες του καταγράφηκε το 1963 στο δημοφιλές Daytona 500. Ο Lund υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής κυρίως στην βραχύβια κατηγορία Grand American Series του NASCAR. Χαρακτηριστικά, από το 1968 έως το 1972 που διοργανώθηκε, ο Lund στέφθηκε τρεις φορές πρωταθλητής και κέρδισε στους 41 από τους συνολικά 109 αγώνες.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1980, στο GP Αυστρίας, έκανε ντεμπούτο στην F1 ο τότε αναπληρωματικός οδηγός της Lotus, Nigel Mansell. Ο μελλοντικός παγκόσμιος πρωταθλητής εγκατέλειψε λόγω σπασμένου κινητήρα στον 40ο γύρο και μάλιστα υπέστη μερικά εγκαύματα, καθώς η φόρμα του ήταν βρεγμένη με βενζίνη έπειτα μια διαρροή λίγο πριν την εκκίνηση. Τον αγώνα κέρδισε ο Jean-Pierre Jabouille με μια Renault RE20 – αυτή ήταν η δεύτερη και τελευταία του νίκη στην F1, καθώς και η τελευταία φόρα που βαθμολογήθηκε. Ανέβηκαν μαζί του στο βάθρο οι Alan Jones και Carlos Reutemann, αμφότεροι για την ομάδα της Williams.

Σαν σήμερα, επίσης το 1980, ο θρύλος του NASCAR Cale Yarborough τέθηκε επικεφαλής στην οβάλ πίστα του Michigan με 12 γύρους να απομένουν και κατέκτησε έτσι τη νίκη για τον αγώνα 400 μιλίων της μεγάλης κατηγορίας. Ο πρωταθλητής κατά την περίοδο 1976-1978 είχε εκκινήσει δεύτερος και τελικά τερμάτισε 2,3 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Neil Bonnett. Τρίτος ήταν ο Donnie Allison.

Σαν σήμερα το 1985, ο Niki Lauda ανακοίνωσε την (οριστική) απόσυρσή του ως οδηγός από τη F1. Ο αείμνηστος Αυστριακός έχει μείνει στην ιστορία ως θρύλος του σπορ, έχοντας κατακτήσει τρία παγκόσμια πρωταθλήματα (1975, 1977, 1984) με τη Ferrari και τη McLaren – ο μόνος που τα έχει καταφέρει και με τις δύο αυτές ομάδες. Είναι πασίγνωστος για την τεράστια περιπέτεια που έζησε όταν αποκόμισε σοβαρά εγκαύματα, μετά από ένα άσχημο ατύχημα στο Nürburgring, το 1976. Επέστρεψε στους αγώνες μόλις 6 εβδομάδες αργότερα, ώστε να παλέψει με τον James Hunt για το πρωτάθλημα. Μετά το τέλος της καριέρας του ανέλαβε υψηλές θέσεις σε ομάδες όπως η Ferrari, η Jaguar και η Mercedes.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1986, ο πρωταθλητής Alain Prost έριξε γύρο σε όλο το grid οδηγώντας μια McLaren-TAG MP4/2C στο παλιό Österreichring και κατέκτησε τη νίκη για το GP Αυστρίας. Ο Γάλλος πλαισιώθηκε στο βάθρο από τους Michele Alboreto και Stefan Johansson της Ferrari, ενώ είχε και την τύχη να δει όλους τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου –δηλαδή τους Nigel Mansell, Nelson Piquet και Ayrton Senna– να εγκαταλείπουν. Έτσι, μετά τη νίκη αυτή προβιβάστηκε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας οδηγών, 2 βαθμούς πλέον πίσω από τον Mansell. Η Lola-Haas είχε επίσης σημειώσει καλή εμφάνιση καταλαμβάνοντας τις θέσεις 4 και 5, με τον Alan Jones και τον Patrick Tambay αντίστοιχα.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1994 απεβίωσε ο Luigi Chinetti σε ηλικία 93 χρονών. Γεννημένος στην Ιταλία, ο παλιός θρύλος των αγώνων αντοχής είχε αρχικά μεταφερθεί στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1920 και εργάστηκε ως πωλητής αυτοκινήτων της Alfa Romeo, ξεκινώντας συγχρόνως μια αξιότιμη αγωνιστική πορεία στα σπορ αυτοκίνητα. Συμμετείχε σε 12 συνεχόμενες περιπτώσεις στις 24 ώρες του Le Mans από το 1932 έως το 1953 (εξαιρούνται για ευνόητους λόγους τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όπου μετανάστευσε στις Η.Π.Α.) και κέρδισε τρεις φορές, όπως και δύο φορές στις 24 ώρες του Spa-Francorchamps. Ο Chinetti υπήρξε επίσης ιδρυτής της North American Racing Team, η οποία εκπροσωπήθηκε με επιτυχία μέσω ιδιωτικών αγωνιστικών της Ferrari τόσο στην F1, όσο και στους αγώνες αντοχής παγκοσμίως. Για πολλά χρόνια αποτέλεσε καθοριστικότατος μεσάζων στην εισαγωγή αυτοκίνητων δρόμου της ιταλικής φίρμας στις Η.Π.Α.

Σαν σήμερα το 2003, το GP Τσεχίας του Brno προσέφερε ίσως τον πιο εντυπωσιακό αγώνα της σεζόν στο MotoGP, με πρωταγωνιστές τους Valentino Rossi/Sete Gibernau της Honda καθώς και τους Troy Bayliss/Loris Capirossi της Ducati. Η τετράδα αυτή αντάλλαξε θέσεις με συνεχή προσπεράσματα σε πολλαπλές περιπτώσεις, μέχρι που έμεινε στους τρεις αναβάτες λόγω της εγκατάλειψης του Capirossi στον 13ο γύρο λόγω μηχανικού προβλήματος. Τελικά ο «Γιατρός» επικράτησε του Gibernau για μόλις 0.042 δευτερόλεπτα, ενώ ο Bayliss τερμάτισε ελάχιστα πιο πίσω ώστε να ολοκληρώσει το βάθρο για έναν αγώνα-διαφήμιση του πρωταθλήματος.

Σαν σήμερα, επίσης το 2003, ο Ryan Newman ξεπέρασε τον Kevin Harvick στην οβάλ πίστα του Michigan για 1,652 δευτερόλεπτα και πήρε πρώτος την καρό σημαία στον αγώνα 400 μιλίων για την μεγάλη κατηγορία του NASCAR, εκπροσωπώντας την ομάδα του Roger Penske. Το event έμεινε ωστόσο γνωστό για τις στιγμές που προσέφερε μετά το πέρας του, με ιθύνοντες τους Kurt Busch και Jimmy Spencer. Οι δύο οδηγοί είχαν έντονη κόντρα στον αγώνα και τελικά ήρθαν σε διαπληκτισμό στην περιοχή των γκαράζ, με αποτέλεσμα ο Spencer να τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τον επόμενο αγώνα στο Bristol.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2008, ο Valentino Rossi εκμεταλλεύτηκε την ατυχία του Casey Stoner και πήρε τη νίκη στο GP Τσεχίας, επεκτείνοντας έτσι το βαθμολογικό του προβάδισμα έναντι του Αυστραλού πρωταθλητή στους 50 βαθμούς. Ο Stoner έδειχνε να ελέγχει τον ρυθμό από την pole position, αλλά γλίστρησε στην καινούρια άσφαλτο της πίστας του Brno κατά τον 6ο γύρο και έπεσε, σημειώνοντας έτσι την πρώτη του εγκατάλειψη από τότε που μεταφέρθηκε στην Ducati το 2007. Ο Ισπανός Toni Elías από την άλλη εκκίνησε μόλις 13ος με την δορυφορική Ducati της τωρινής Pramac Racing και έκανε μια μεστή εμφάνιση για τερματίσει δεύτερος, 15 δευτερόλεπτα πίσω από τον μοναχικό «Γιατρό» – αυτό ήταν το πρώτο βάθρο στη σεζόν για τον ίδιο και την ομάδα του. Ο βετεράνος Loris Capirossi κατάλαβε την τρίτη θέση με την καινούρια του ομάδα, την Suzuki, σημειώνοντας έτσι το 42ο και τελευταίο βάθρο της μεγάλης καριέρας του.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 2014, το ασύλληπτο νικηφόρο σερί του Marc Márquez από το ξεκίνημα της σεζόν σταμάτησε στους 10 αγώνες και στο GP Τσεχίας του Brno, με τον πρωταθλητή της Repsol Honda να τερματίζει τελικά στην 4η θέση. Με την προσέλευση θεατών να ξεπερνά τους 138.000 στον αριθμό, η νίκη κατέληξε στον συμπατριώτη και ομόσταυλο Dani Pedrosa. Ο Ισπανός ξεπέρασε για 0.410 δευτερόλεπτα την Movistar Yamaha του Jorge Lorenzo, ενώ ο Valentino Rossi τερμάτισε τρίτος για το έβδομο βάθρο του στη σεζόν, στην 245η εμφάνισή του για την μεγάλη κατηγορία του MotoGP.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles