spot_img

Σαν σήμερα, 17 Φεβρουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1901 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας ταχύτητας στα χρονικά που είχε την ονομασία “Grand Prix”. Για την ακρίβεια, ο αγώνας αυτός ονομαζόταν Grand Prix du Sud Ouest και έλαβε χώρα στην πόλη του Pau, στο Νότο της Γαλλίας. Ουσιαστικά επρόκειτο για έναν μεγάλο μαραθώνιο που ξεπερνούσε τα 300 χιλιόμετρα απόστασης, καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ακόμη οριοθετημένες πίστες για να κινούνται τα αυτοκίνητα. Νικητής αναδείχθηκε ο Maurice Farman με μια Panhard 24CV, τερματίζοντας έπειτα από 4 ώρες, 28 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα. Ο όρος “Grand Prix” επανεμφανίστηκε επισήμως το 1906 και έκτοτε χρησιμοποιείται για την περιγραφή μεγάλων αγωνιστικών events. Σήμερα εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο για τους αγώνες της F1, του IndyCar και του MotoGP. Μπορείτε να διαβάσετε μια συνοπτική ιστορία γύρω από τους αγώνες Grand Prix εδώ.

Σαν σήμεραΔιαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 16 Φεβρουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1956 γεννήθηκε ο Malcolm Wilson. Ο Βρετανός υπήρξε οδηγός στο χώρο των αγώνων rally για πάνω από δύο δεκαετίες, κυρίως με την Ford. Ωστόσο, οδήγησε και για άλλες εργοστασιακές ομάδες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (WRC) όπως η MG και η Audi, αλλά η Ford ήταν το βασικό πεδίο δραστηριοποίησής του. Ο Wilson ήταν ο βασικός οδηγός της φίρμας, βοηθώντας στην εξέλιξη και τη δοκιμή πολλών αγωνιστικών της όπως το RS200. Μετά την κατάκτηση του απαιτητικού πρωταθλήματος rally στη Μεγάλη Βρετανία, αποσύρθηκε σύντομα από την οδήγηση αλλά παραμένει ακόμη στο WRC, εκπροσωπώντας τη Ford μέχρι και σήμερα μέσω της ομάδας M-Sport. Μάλιστα, η Ford κατέκτησε δύο συνεχόμενα Πρωταθλήματα Κατασκευαστών το 2006 και 2007, επιστρέφοντας στους τίτλους μετά από 25 χρόνια.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1966 γεννήθηκε ο Robert Reid, άλλος ένας εξαίρετος Βρετανός από το χώρο του WRC. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Reid διακρίθηκε ως συνοδηγός του αείμνηστου Richard Burns, με τον οποίο κατέκτησαν μαζί το πρωτάθλημα του 2001 στην ομάδα Prodrive της Subaru. Συνολικά, η μεταξύ τους συνεργασία ξεκίνησε το 1991 και τερματίστηκε πρόωρα το 2003, καθώς ο Burns ήρθε αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα υγείας και έπρεπε να αποσυρθεί. Ο Reid αρνήθηκε να συμμετάσχει στο WRC στο πλευρό κάποιου άλλου οδηγού και αφιερώθηκε στη στήριξη του Burns. Το 2005, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την κατάκτηση του τίτλου τους, ο Burns έφυγε από τη ζωή και ο Reid αποσύρθηκε από τους αγώνες. Μέχρι σήμερα, ο Βρετανός έχει αναλάβει υψηλόβαθμες οργανικές θέσεις, επιτελώντας καθήκοντα γύρω από την βελτίωση της ασφάλειας στους δημόσιους δρόμους, αλλά και την επίβλεψη του Διεθνούς Κώδικα για τις αγωνιστικές διοργανώσεις της FiA.

Σαν σήμερα το 1973 ολοκληρώθηκε το Rally Σουηδίας για το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally. Νικητής του event ήταν ο ντόπιος Stig Blomqvist, ο οποίος μοιράστηκε ένα Saab 96 με τον συμπατριώτη Arne Hertz. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε το έτερο Saab των Per Eklund και Rolf Carlsson, ενώ τρίτη ήταν η Alpine-Renault A110 των Jean-Luc Thérier και Marcel Callewaert.

Σαν σήμερα το 1989 γεννήθηκε στη Girona ο άσσος της Ferrari στους αγώνες αυτοκινήτων GT, Miguel Molina. Ο Ισπανός ξεκίνησε την καριέρα του στα μονοθέσια και συμμετείχε για τέσσερις σεζόν στη Formula Renault 3.5, σημειώνοντας αξιοπρεπείς επιδόσεις έως το 2009. Την επόμενη χρονιά μετακινήθηκε στα αυτοκίνητα τουρισμού και το DTM της Γερμανίας, εκπροσωπώντας μόνιμα την Audi για επτά σεζόν – κέρδισε συνολικά τρεις αγώνες στη διοργάνωση, το 2015/2016. Μόλις ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του το 2017, ο Molina άλλαξε ξανά παραστάσεις και μέχρι σήμερα έχει καθιερωθεί με την Ferrari στους αγώνες αντοχής για την κατηγορία GT, οδηγώντας για την AF Corse στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC) και ελάχιστα για την Risi Competizione σε επιλεγμένα events στις Η.Π.Α. Το 2021 στέφθηκε πρωταθλητής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (ELMS) με την ομάδα της Iron Lynx.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1993 γεννήθηκε στην Cervera της Καταλονίας ο θρύλος του MotoGP και της Repsol Honda, Marc Márquez. Ο Ισπανός είναι ένας από τους τέσσερις αναβάτες που έχουν κατακτήσει παγκόσμιους τίτλους σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες μετά τους Mike Hailwood, Phil Read και Valentino Rossi, ανήκοντας επάξια στη λίστα των κορυφαίων όλων των εποχών. Μετράει 8 Παγκόσμια Πρωταθλήματα στους αγώνες Grand Prix, εκ των οποίων τα 6 καταγράφηκαν στην κορυφαία κατηγορία. Ο Márquez έγινε ο τρίτος Ισπανός μετά τους Àlex Crivillé και Jorge Lorenzo που κατέκτησε τον τίτλο της πρώτης κατηγορίας και είναι ο πιο επιτυχημένος Ισπανός αναβάτης στο MotoGP μέχρι σήμερα, από πλευράς αριθμού νικών. Το 2013 έγινε ο πρώτος αναβάτης μετά τον Kenny Roberts (1978) που στέφθηκε πρωταθλητής της πρώτης κατηγορίας στην πρώτη του σεζόν, όπως και ο νεότερος που κατέκτησε τον τίτλο συνολικά, σε ηλικία 20 χρονών και 266 ημερών.

Σαν σήμερα το 1995 γεννήθηκε ο σπεσιαλίστας της Porsche στους αγώνες αντοχής, Matt Campbell. Ο Αυστραλός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εργοστασιακής ομάδας οδηγών για τη γερμανική φίρμα, έχοντας αγωνιστεί στην κατηγορία GT μεγάλων διοργανώσεων παγκοσμίως. Μετράει νίκες στο WEC και το πρωτάθλημα της IMSA, καθώς και σε διαχρονικά events όπως οι 24 ώρες του Le Mans και του Dubai, οι 12 ώρες του Sebring και το Petit Le Mans. Στις αρχές του 2022, ο Campbell πρόσθεσε στο ενεργητικό του και διάκριση στις 24 ώρες της Daytona, κατακτώντας τη νίκη στον τελευταίο γύρο μαζί με τους Felipe Nasr και Mathieu Jaminet.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles