spot_img

Σαν σήμερα, 18 Ιανουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1940 γεννήθηκε ο Pedro Rodríguez, ο πρώτος Μεξικανός που κέρδισε Grand Prix στην F1. Ο Pedro ήταν ο μεγαλύτερος εκ των δύο αδερφών Rodríguez, οι οποίοι μάγεψαν -δυστυχώς βραχυπρόθεσμα- στις πίστες με τις επιδόσεις τους. Αγωνίστηκε σε 54 αγώνες της F1 από το 1963 έως το 1971, κερδίζοντας δύο φορές – το 1967 στη Νότια Αφρική με την Cooper, και το 1970 στο Βέλγιο με την BRM. Επίσης, κέρδισε στο Le Mans το 1968, καθώς και άλλους 10 αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σπορ Αυτοκινήτων (WSC), όπως οι 24 ώρες της Daytona. Όντας γνωστός για τις οδηγικές ικανότητές του στη βροχή, ο Pedro Rodríguez έκανε αίσθηση στους αγώνες αντοχής με την Ferrari και την Porsche, αλλά αδικήθηκε στην F1 λόγω της χαμηλής δυναμικότητας της παραπαίουσας BRM. Δυστυχώς σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 1971, στο απόγειο της καριέρας του, σε έναν μικρό αγώνα αντοχής στο Norisring.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1942 γεννήθηκε ο Johnny Servoz-Gavin, ένας πολλά υποσχόμενος οδηγός που έτρεξε στην F1 με την Matra και την Tyrrell. Στο σύντομο πέρασμά του, από το 1967 έως το 1970, ο Γάλλος τερμάτισε στο βάθρο του GP Ιταλίας το 1968. Επίσης, είχε εκπροσωπήσει την Matra και στους αγώνες αντοχής, οδηγώντας τα σπορ αυτοκίνητά της μαζί με τον Pedro Rodríguez. Λίγο πριν το ξεκίνημα της σεζόν του 1970, ο Servoz-Gavin τραυματίστηκε σοβαρά στο ένα του μάτι σε έναν μικρό αγώνα rally και η αδυναμία στην όρασή του τον επηρέασε σημαντικά. Οι πρώτοι τρεις αγώνες του 1970 τον είδαν να δυσκολεύεται σημαντικά κι έτσι, μετά την αποτυχία του να προκριθεί για το GP Μονακό, αποφάσισε να αποσυρθεί οριστικά από την ενεργό δράση. Απεβίωσε τον Μάιο του 2006 στην ηλικία των 64, ύστερα από χρόνια προβλήματα υγείας.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1950 γεννήθηκε ο Gianfranco Brancatelli. Ο Ιταλός είχε ένα πολύ σύντομο πέρασμα από την F1 το 1979, καθώς κατέβηκε σε τρεις αγώνες με τις μικρές ομάδες των Kauhsen και Merzario – δεν προκρίθηκε σε κανέναν από τους αγώνες αυτούς. Μετά το πέρασμα αυτό, ο Brancatelli επικεντρώθηκε στους αγώνες αυτοκινήτων τουρισμού έως και τις αρχές των ‘90s. Μάλιστα, κατέκτησε το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1985 με την Volvo. Παράλληλα, εμφανίστηκε στις 24 ώρες του Le Mans με Group C αγωνιστικά, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση του βάθρου το 1989 – τότε είχε μοιραστεί την πανίσχυρη Sauber-Mercedes C9 με τους Mauro Baldi και Kenny Acheson.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 17 Ιανουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα, επίσης το 1950, γεννήθηκε ο αείμνηστος και ξεχωριστός Gilles Villeneuve. Ο Καναδός σήκωσε επάξια τη σημαία της χώρας του στην F1, παίρνοντας έξι νίκες σε 67 Grand Prix. Συνέδεσε το όνομά του με την Ferrari και, παρά τα όχι τόσο εντυπωσιακά στατιστικά του, η οδηγική του προσέγγιση σε όλους τους αγώνες τον κατέστησε έναν θρύλο του σπορ. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε την συγκλονιστική μονομαχία του με τον René Arnoux στην Dijon το 1979, την σπανιότατη επιμονή που έδειξε στο Zandvoort την ίδια σεζόν όταν έκανε έναν ολόκληρο γύρο με τρεις τροχούς, τις δύο συνεχόμενες νίκες του σε Μονακό και Ισπανία το 1981 με την αργή Ferrari 126CK, και πολλά άλλα. Ο Gilles ήταν ένας εκ των απειροελάχιστων οδηγών που πραγματικά δεν τα παρατούσαν. Το τραγικό του τέλος στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Βελγίου το 1982, μας απέτρεψε από το να δούμε αν τελικά θα κατακτούσε έναν παγκόσμιο τίτλο.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1953, ο Alberto Ascari πήρε εμφατικά τη νίκη στο πρώτο GP Αργεντινής της F1, ρίχνοντας γύρο στον ομόσταυλο Luigi Villoresi. Δυστυχώς, ο αγώνας αυτός στιγματίστηκε από μια τραγωδία. Συγκεντρώθηκαν συνολικά περίπου 200.000 θεατές και, μοιραία, πολλοί από αυτούς έφτασαν κοντά στα όρια της πίστας. Όταν ένας εξ αυτών επιχείρησε να περάσει στην απέναντι πλευρά της, ο Giuseppe Farina έπρεπε να τον αποφύγει και έπεσε πάνω σε μια μάζα θεατών. Πολλές πηγές, χωρίς να επιβεβαιώνονται τα ακριβή νούμερα, κάνουν λόγο για 10 νεκρούς και πάρα πολλούς τραυματίες.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 1955 γεννήθηκε ο Patrick Tauziac. Ο Γάλλος, έχοντας γεννηθεί στο Βιετνάμ, μεγάλωσε στη Μαδαγασκάρη και συμμετείχε εννέα φορές στο Rally Ακτής Ελεφαντοστού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (WRC). Το rally αυτό μετρούσε μόνο για τη βαθμολογία οδηγών κι όχι για τους Κατασκευαστές, κι ως εκ τούτου, πολλές μεγάλες ομάδες δεν ταξίδευαν εκεί. Ο Tauziac έτρεξε κυρίως με την Mitsubishi και μάλιστα πήρε τη νίκη το 1990, με ένα Galant.

Σαν σήμερα το 1971 γεννήθηκε ο Christian Fittipaldi, ο ανιψιός του θρυλικού Emerson Fittipaldi και γιος του λιγότερο επιτυχημένου αδερφού του, Wilson. Ο Christian, όντας πρωταθλητής στη Formula 3000 το 1991, αγωνίστηκε στην F1 με την Minardi και την Footwork, από το 1992 έως το 1994. Παρά τα μέτρια μονοθέσια που οδήγησε, σημείωσε τρεις 4ες θέσεις. Μετά το τέλος της καριέρας του από την F1, μετακόμισε στις Η.Π.Α. για να τρέξει στο πρωτάθλημα CART και παρέμεινε σε αυτό έως το 2002. Έκτοτε, έχει επικεντρωθεί στους αγώνες αντοχής και μετράει πολλές διακρίσεις, όπως τρεις νίκες στις 24 ώρες της Daytona και δύο τίτλους στο πρωτάθλημα IMSA.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles