spot_img

Σαν σήμερα, 19 Φεβρουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1923 γεννήθηκε ο Giulio Cabianca. Ο Ιταλός έτρεξε σε τρία GP Ιταλίας της F1, από το 1958 έως το 1960. Ο καλύτερος τερματισμός του ήρθε στην τρίτη του απόπειρα, όταν κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση με μια Cooper T51, πίσω μόνο από τις Ferrari των Phil Hill, Richie Ginther και Willy Mairesse. Ο Cabianca βρήκε έναν τραγικό θάνατο τον Ιούνιο του 1961 στην πίστα της Modena, όταν έκανε δοκιμές για την Cooper. Το μονοθέσιο υπέστη μια αστοχία στο γκάζι και δεν μπορούσε να επιβραδύνει, με τον Ιταλό ως εκ τούτου να βγαίνει εκτός πίστας, να συμπαρασύρει έναν θεατή και να συγκρούεται με άλλα 6 οχήματα. Δύο εκ των οδηγών των οχημάτων αυτών έχασαν τη ζωή τους στο συμβάν και ο Cabianca μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, υποκύπτοντας στα τραύματά του λίγες ώρες αργότερα.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 18 Φεβρουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1952 γεννήθηκε ο Stephen South. Ο Βρετανός, μετά από μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις στις μικρές κατηγορίες Formula Ford, F3 και F2, κέντρισε το ενδιαφέρον του Colin Chapman, ο οποίος τον κάλεσε για μερικά τεστ με τη Lotus. Παρόλο που ο South ήταν ταχύτερος όλων των νεαρών δοκιμαστών, τελικά επιλέχθηκε ο Elio de Angelis για μια θέση στην F1 το 1979. Ο South υπέγραψε στην ομάδα της Toleman για άλλη μία σεζόν στην F2, αλλά απολύθηκε λίγες ημέρες αργότερα γιατί παρέβλεψε έναν αγώνα ώστε να κάνει δοκιμές με την McLaren. Το 1980 του παρουσιάστηκε μια τεράστια ευκαιρία, όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει τον τραυματία Alain Prost στο Grand Prix του Long Beach. Ωστόσο, δυσκολεύτηκε να βρει ρυθμό και απέτυχε να προκριθεί. Την ίδια χρονιά είχε ένα άσχημο ατύχημα σε έναν αγώνα Can-Am στον Καναδά και έχασε το κάτω τμήμα του αριστερού του ποδιού, τερματίζοντας άδοξα την καριέρα του.

Σαν σήμερα το 1960 γεννήθηκε ο John Paul Jr. Ο Αμερικανός αγωνίστηκε στα παλιά πρωταθλήματα CART και Indy Racing League, αλλά κυρίως στο Πρωτάθλημα IMSA GT, κατακτώντας τον τίτλο το 1982. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Paul υπήρξε δύο φορές νικητής στις 24 ώρες της Daytona. Μάλιστα, στην πρώτη του νίκη το 1982 ήταν ομόσταυλος με τον πατέρα του, John Paul Sr. Λίγες εβδομάδες αργότερα, το δίδυμο επικράτησε και στις 12 ώρες του Sebring. Ο Paul θριάμβευσε επίσης στο Michigan 500 του CART για το 1983. Εκτός από αγώνες με τον πατέρα του, ο Paul ενεπλάκη μαζί του και σε εγκληματικές δραστηριότητες, σε μια επιχείρηση λαθρεμπορίου ναρκωτικών συγκεκριμένα. Τον Μάιο του 1986, ο Paul Jr. καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη για εκβιασμό, με τις κατηγορίες ναρκωτικών σταδιακά να αποσύρονται. Ο Paul Sr. κρίθηκε ένοχος και εξέτισε ποινή φυλάκισης για μια σειρά εγκλημάτων στα ‘80s/’90s.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1961 γεννήθηκε ο θρύλος των αγώνων αντοχής, Andy Wallace. Ο Βρετανός κατέκτησε τον τίτλο του 1986 για τη Βρετανική F3 και νίκησε και στο Grand Prix του Macau, κερδίζοντας έτσι μια θέση στη Formula 3000. Μετά από ελάχιστους αγώνες, αποφάσισε να αλλάξει παραστάσεις και να μεταπηδήσει στους αγώνες αντοχής. Το 1988 κέρδισε στις 24 ώρες του Le Mans στην πρώτη του εμφάνιση, οδηγώντας την μυθική Jaguar XJR-9 μαζί με τους Jan Lammers και Johnny Dumfries. Έκτοτε εξελίχθηκε σε έναν σπεσιαλίστα αυτού του είδους αγώνων, προσθέτοντας στο ενεργητικό του και νίκες άλλων ιστορικών events όπως οι 24 ώρες της Daytona, οι 12 ώρες του Sebring και το Petit Le Mans. Ο Wallace συνέχισε να αγωνίζεται στο Le Mans, το ALMS αλλά και σε θεσμούς με αυτοκίνητα GT, ολοκληρώνοντας την επαγγελματική καριέρα του το 2010.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles