spot_img

Σαν σήμερα, 19 Ιουλίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1931, ο Rudolf Caracciola κέρδισε για τρίτη φορά το GP Γερμανίας παίρνοντας πρώτος την καρό σημαία στο Nürburgring. Ο Γερμανός είχε οδηγήσει μια Mercedes-Benz SSKL έχοντας στο πλάι του τον μηχανικό Wilhelm Sebastian, με τις επόμενες δύο θέσεις να καταλαμβάνουν δύο Bugatti T51 με οδηγούς τους Louis Chiron και Achille Varzi. Το event στην «Πράσινη Κόλαση» φιλοξένησε μάλιστα δύο αγώνες ταυτόχρονα – ο ένας περιλάμβανε τα αυτοκίνητα προδιαγραφών Grand Prix, ενώ ο άλλος αφορούσε μικρά φτηνά οχήματα κάτω των 1100cc. Η απαιτούμενη απόσταση προσαρμόστηκε ξεχωριστά στις δύο κατηγορίες ώστε να ολοκληρωθεί ο αγώνας τους περίπου την ίδια ώρα. Στην μικρή κατηγορία κέρδισε ένας άσημος Βρετανός ονόματι Dudley Froy, οδηγώντας μια Riley.

Σαν σήμερα το 1936 φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά ένας αγώνας Grand Prix στην περιοχή του Deauville της Νορμανδίας, στα βορειοδυτικά παράλια της Γαλλίας. Ο αγώνας αυτός έλαβε χώρα σε μια μικρή μα απαιτητική διαδρομή στους δημόσιους δρόμους της πόλης και δυστυχώς στιγματίστηκε από τραγικά γεγονότα. Αρχικά, ο Giuseppe Farina βρισκόταν επικεφαλής από την εκκίνηση σε μια Ferrari-Alfa Romeo και επρόκειτο να ρίξει γύρο στην ERA του Γάλλου-Αλγερινού ερασιτέχνη Marcel Lehoux, μέχρι που τα αυτοκίνητα συγκρούστηκαν και τούμπαραν· η ERA πήρε φωτιά και ο Lehoux σκοτώθηκε ακαριαία. Μάλιστα, αυτό ήταν το δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα του αγώνα καθώς ο ντόπιος Raymond Chambost τράκαρε νωρίτερα στο ίδιο σημείο, υποκύπτοντας στους τραυματισμούς του τρεις μέρες αργότερα. Από τα 16 αυτοκίνητα που συμμετείχαν μόλις 3 πήραν τον τερματισμό, με νικητή τον Jean-Pierre Wimille σε μια Bugatti T59. Η διαδρομή του Deauville δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά για αγώνες.

Σαν σήμερα το 1952, ο Alberto Ascari προσπέρασε τον ομόσταυλο και poleman Giuseppe Farina στην εκκίνηση του GP Μεγάλης Βρετανίας και παρέμεινε επικεφαλής σε όλους τους 85 γύρους στο Silverstone, κατακτώντας έτσι την τρίτη του νίκη στη σεζόν για την F1. Ο Farina μάλιστα έπρεπε να σταματήσει στα pits στον 26ο γύρο ώστε να αλλαχτούν κάποια μπουζί στη Ferrari του και τελικά τερμάτισε οριακά εκτός βαθμών, στην 6η θέση. Έτσι, η δεύτερη θέση καταλήφθηκε από την έτερη εργοστασιακή Ferrari του Piero Taruffi, ο οποίος χρειάστηκε να ανακάμψει από μια κακή εκκίνηση. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο νεαρός Mike Hawthorn με μια ιδιωτική Cooper-Bristol, μόλις στο τρίτο του Grand Prix στην F1, με την βαθμολογούμενη πεντάδα να κλείνουν οι Connaught των πρωτοεμφανιζόμενων Dennis Poore και Eric Thompson.

Σαν σήμερα το 1958, σε άλλο ένα GP Μεγάλης Βρετανίας στο Silverstone, η Ferrari έκανε το 1-2 με τους Peter Collins και Mike Hawthorn ύστερα από την εγκατάλειψη του poleman Stirling Moss στο 1/3 του αγώνα. Δυστυχώς αυτή έμελλε να είναι η τελευταία νίκη για τον Collins· ο 26χρονος θα έχανε τη ζωή του στον επόμενο αγώνα, στο Nürburgring. Ο Roy Salvadori τερμάτισε στην τρίτη θέση με μια Cooper-Climax και ελάχιστα πίσω του ολοκλήρωσε ο Stuart Lewis-Evans με μια Vanwall, συμβάλλοντας έτσι στο 1-2-3-4 για Βρετανούς οδηγούς εντός έδρας. Ο Αμερικανός Harry Schell είχε εκκινήσει δεύτερος με μια BRM αλλά δεν είχε καλό ρυθμό και τελικά κατέλαβε απλώς τους τελευταίους 2 βαθμούς της 5ης θέσης. Αξίζει να αναφερθεί πως ο διάσημος Bernie Ecclestone είχε δηλωθεί στο event ως οδηγός για μία εκ των δύο Connaught, αλλά δεν έκανε ποτέ δοκιμές· το αυτοκίνητο οδηγήθηκε από τον πεπειραμένο ντόπιο Jack Fairman.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1969, οι Jackie Stewart και Jochen Rindt προσέφεραν μια επική μονομαχία στο GP Μεγάλης Βρετανίας της F1, αλλάζοντας διαρκώς θέσεις στην πρωτοπορία παίρνοντας ο ένας το slipstream του άλλου στις μεγάλες ευθείες του Silverstone. Ωστόσο, ο Αυστριακός στάθηκε άτυχος καθώς μπήκε στα pits μετά τα μισά του αγώνα για να αποκοπεί ένα κομμάτι αμαξώματος που τριβόταν με το πίσω-αριστερό ελαστικό. Μάλιστα ξαναμπήκε αργότερα στα pits καθώς το μονοθέσιο δεν ανεφοδιάστηκε επαρκώς με καύσιμα· τελικά τερμάτισε έναν γύρο πίσω, στην 4η θέση. Ο νικητής Stewart πλαισιώθηκε στις άλλες δύο θέσεις του βάθρου από τους Jacky Ickx και Bruce McLaren, με την πρωταθλήτρια Lotus να έρχεται αντιμέτωπη με πολλές ανατροπές ήδη πριν τον αγώνα. Ο Graham Hill αρνήθηκε κατηγορηματικά να οδηγήσει την πειραματική τετρακίνητη Lotus 63, σε τέτοιο βαθμό που συμφώνησε με τον Jo Bonnier να ανταλλάξουν μονοθέσια ώστε να τερματίσει 7ος στην πιο έμπιστη Lotus 49.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 18 Ιουλίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1975, ο αείμνηστος Ουαλός Tom Pryce εκκίνησε από την μοναδική του pole position στο χαοτικό GP Μεγάλης Βρετανίας αλλά εγκατέλειψε, έπειτα από ατύχημά του στον 20ο γύρο. Στο μεταξύ, η βροχή είχε ήδη εμφανιστεί ελαφρά και επέφερε συνολικά 8 αλλαγές στην πρωτοπορία μεταξύ 7 διαφορετικών οδηγών, με τον πρωταθλητή Emerson Fittipaldi να τίθεται επικεφαλής στην McLaren του και να μοιάζει ασφαλής. Ξαφνικά, στον 53ο γύρο, μια ανελέητη νεροποντή κατέβρεξε σχεδόν αμέσως την πίστα του Silverstone και προκάλεσε μια σειρά συγκρούσεων για 13 οδηγούς, στις στροφές Stowe και Club. Ο προσεκτικός Fittipaldi είχε ήδη αλλάξει σε βρόχινα ελαστικά όταν διακόπηκε οριστικά η δράση στον 56ο γύρο και σημείωσε επεισοδιακά την 14η και τελευταία του νίκη στην F1. Εκείνη την περίοδο δεν προσμετρούσαν κατάταξη από προηγούμενους γύρους, επομένως οι Carlos Pace και Jody Scheckter ανέβηκαν στο βάθρο παρόλο που είχαν πέσει νωρίτερα στον τοίχο.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1983, ο αείμνηστος Ayrton Senna πραγματοποίησε τις πρώτες του δοκιμές με μονοθέσιο F1. Ο Βραζιλιάνος, πρωταθλητής στην Formula Ford, είχε ένα άνετο προβάδισμα στην βαθμολογία της Βρετανικής F3 και αποφάσισε να μην αγωνιστεί στο Cadwell Park ώστε να ταξιδέψει στο Donington για ένα τεστ με την Williams. Κατέγραψε 40 γύρους πίσω από το τιμόνι μιας FW08C και επέδειξε ασύλληπτη προσαρμοστικότητα, κινούμενος σε ρυθμό ταχύτερο των βασικών οδηγών της ομάδας, ακόμα και του παγκόσμιου πρωταθλητή Keke Rosberg. Χαρακτηριστικά, ο ταχύτερος γύρος του Senna σταμάτησε στο 1:00.05 – σχεδόν ένα δευτερόλεπτο ταχύτερα από όλους τους υπόλοιπους.

Σαν σήμερα το 1992, το παρακμάζον πλέον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC) φιλοξένησε για τελευταία φορά ένα event επί βρετανικού εδάφους, στο Donington Park. Ο αγώνας αντοχής 500 χιλιομέτρων απαρτίστηκε από μόλις 10 αυτοκίνητα και μοιραία μονοπωλήθηκε από τα εργοστασιακά Group C αγωνιστικά της Peugeot και της Toyota. Συγκεκριμένα, η γαλλική ομάδα έκανε το 1-2 και η νίκη κατέληξε στο 905 Evo 1B #2 των Philippe Alliot και Mauro Baldi, μπροστά από το έτερο πλήρωμα των Yannick Dalmas και Derek Warwick στο 905 #1. Το βάθρο έκλεισαν οι Geoff Lees και David Brabham στο Toyota TS010 #7.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2009 διεξήχθη το GP Γερμανίας στο Sachsenring για τον ένατο αγώνα της χρονιάς στο MotoGP. Ο πρωταθλητής Valentino Rossi είχε εκκινήσει από την pole position αλλά δεν έκανε καλό πέταγμα και χρειάστηκε να καταδιώξει τον νεαρό ομόσταυλο Jorge Lorenzo μέχρι να τεθεί επικεφαλής στον 13ο από τους 30 γύρους. Έκτοτε ξεκίνησε μια σειρά εναλλαγών στην πρωτοπορία μεταξύ των δύο, με τον «Γιατρό» τελικά να προσπερνά για τελευταία φορά τον Ισπανό στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού στον προτελευταίο γύρο. Επικράτησε για μόλις 0.099 δευτερόλεπτα και σημείωσε την τέταρτη νίκη του στη σεζόν, ενώ ο Dani Pedrosa προσπέρασε τον Casey Stoner στον 25ο γύρο για να κλείσει το βάθρο. Οι Alex de Angelis και Toni Elías έκαναν μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση για την δορυφορική Honda Gresini και κατέλαβαν τις θέσεις 5 και 6 αντίστοιχα· μάλιστα ο Elías είχε εκκινήσει τελευταίος (17ος).

Σαν σήμερα, επίσης το 2009, στον δεύτερο αγώνα της παλιάς κατηγορίας Formula 2 στο Brands Hatch, σκοτώθηκε σε ηλικία μόλις 18 χρονών ο Henry Surtees, γιος του θρύλου του motorsport John Surtees. Το τραγικό δυστύχημά του είχε ξεκινήσει στην έξοδο της στροφής Westfield, όταν ο Jack Clarke έχασε τον έλεγχο και έπεσε στις μπαριέρες. Η σύγκρουση προκάλεσε αποκοπή ενός τροχού από το μονοθέσιο, με τον τροχό αυτόν να αναπηδά προς την πίστα στην κατηφορική Dingle Dell. Ο Surtees δεν μπόρεσε να αντιδράσει εγκαίρως για να τον αποφύγει και χτυπήθηκε στο κεφάλι, πέφτοντας αναίσθητος στις μπαριέρες της επόμενης στροφής Sheene. Ο άτυχος πιτσιρικάς ξεψύχησε στο νοσοκομείο, μία μέρα μετά το παρθενικό του βάθρο στη διοργάνωση στον πρώτο αγώνα του event.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2020, το GP Ουγγαρίας της F1 προσέφερε δράμα ήδη πριν την εκκίνηση καθώς ο Max Verstappen έπεσε στον τοίχο της στροφής 12, στον αναγνωριστικό γύρο – οι μηχανικοί της Red Bull πρόλαβαν να επισκευάσουν ολόκληρη την μπροστινή-αριστερή πλευρά της ανάρτησης σε λιγότερο από 15 λεπτά, πριν τον γύρο σχηματισμού. Το πρώτο σκέλος του αγώνα επηρεάστηκε από το γρήγορο στέγνωμα της βρεγμένης πίστας, με τον Verstappen να αναρριχάται από την 7η στη δεύτερη θέση ακριβώς πριν τη μετάβαση στα slick ελαστικά. Ωστόσο, δεν μπόρεσε ποτέ να ανταγωνιστεί τον ρυθμό του πρωταθλητή Lewis Hamilton και τερμάτισε σχεδόν 9 δευτερόλεπτα πίσω, με τρίτο τον Valtteri Bottas. Ο Lance Stroll κατέλαβε μια εντυπωσιακή 4η θέση για την Racing Point, με την πρώτη πεντάδα να κλείνει η έτερη Red Bull του Alexander Albon.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα, επίσης το 2020, μετά από 245 ημέρες χωρίς δράση και με τον COVID-19 να εξαναγκάζει τον κόσμο σε μια νέα πραγματικότητα, το MotoGP επέστρεψε για τη νέα σεζόν με το GP Ισπανίας, στον πρώτο από τους δύο αγώνες στην Jerez. Το event αποδείχθηκε ιστορικό για θετικούς και αρνητικούς λόγους, με τον νεαρό Fabio Quartararo να κατακτά αρχικά την πρώτη του νίκη στην μεγάλη κατηγορία και να γίνεται ο πρώτος Γάλλος νικητής μετά τον Régis Laconi το 1999, καθώς και ο πρώτος νικητής σε μια δορυφορική Yamaha. Ο Maverick Viñales έκανε θαύματα με το μαλακό εμπρός λάστιχο και τερμάτισε δεύτερος, με το βάθρο να κλείνει ο Andrea Dovizioso. Μελανό σημείο του αγώνα υπήρξε δυστυχώς η άσχημη πτώση του πρωταθλητή Marc Márquez στην στροφή 3 του 22ου γύρου. Ο Ισπανός έσπασε τον δεξιό του βραχίονα και υποβλήθηκε σε ένα επίπονο πρόγραμμα χειρουργείων και αποθεραπείας, χάνοντας το υπόλοιπο της σεζόν.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles