spot_img

Σαν σήμερα, 2 Δεκεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1930 γεννήθηκε ο βετεράνος Βρετανός οδηγός σπορ αυτοκινήτων, David Piper. Το 1959 και 1960 έτρεξε στο GP Μεγάλης Βρετανίας στην F1 με μια ιδιωτική Lotus 16, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να βαθμολογηθεί. Μέχρι και τη δεκαετία του ‘70 έκανε συχνές παρουσίες σε αγώνες αντοχής με δικές του Ferrari και Porsche κι έχτισε τη φήμη ενός σταθερού και αξιόπιστου οδηγού. Το 1970 καλέστηκε από τον πασίγνωστο Steve McQueen για κάποια γυρίσματα της ταινίας “Le Mans”, αλλά δυστυχώς είχε μια άσχημη σύγκρουση όταν οδηγούσε μια Porsche 917. Αποκόμισε σοβαρά τραύματα στο ένα από τα δυο του πόδια και, τελικά, οι γιατροί έπρεπε να του αφαιρέσουν ένα τμήμα του ποδιού.

Σαν σήμερα
David Piper (αριστερά) – Steve McQueen (δεξιά)

Σαν σήμερα το 1937 γεννήθηκε ο Chris Bristow. Ο ριψοκίνδυνος Βρετανός οδηγός εισήλθε στην F1 σε πολύ νεαρή ηλικία και έτρεξε σε 4 Grand Prix, μέσα στο 1959 και 1960. Δυστυχώς σκοτώθηκε στο Βελγικό GP του 1960, σε ηλικία μόλις 22 ετών.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 1 Δεκεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1947 γεννήθηκε ο θρύλος των αγώνων αυτοκινήτων τουρισμού, Andy Rouse. Ο Βρετανός, ο οποίος είναι τρίτος στη σχετική λίστα με τους πολυνίκεις στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (BTCC), κέρδισε συνολικά σε 60 αγώνες. Μάλιστα, κατέκτησε τον τίτλο στο BTCC τέσσερις φορές, με τέσσερα διαφορετικά αυτοκίνητα – μια Triumph Dolomite Sprint, μια Alfa Romeo GTV6, ένα Rover Vitesse και ένα Ford Sierra.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1973, ο Jean-Pierre Nicolas κέρδισε τον Γύρο της Κορσικής, στα πλαίσια του νεοσύστατου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rally (WRC). Ο Γάλλος οδήγησε μια Alpine-Renault A110 με συνοδηγό τον Michel Vial και άφησε πίσω του τα δύο έτερα αυτοκίνητα της ομάδας, τα οποία οδήγησαν οι Jean-François Piot και Jean-Luc Thérier. Η Alpine έκανε το 123, σημειώνοντας την τελευταία της νίκη στο πρωτάθλημα.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 1984, η Αυστραλία φιλοξένησε για πρώτη φορά έναν αγώνα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC). Ο αγώνας έλαβε χώρα στην πίστα του Sandown στη Μελβούρνη και είχε απόσταση 1000 χιλιομέτρων. Νικήτρια ήταν μια εργοστασιακή Rothmans Porsche 956 που οδήγησε ο πρωταθλητής Stefan Bellof και ο Derek Bell. Δεύτερο τερμάτισε το έτερο αγωνιστικό της ομάδας, με τους Jacky Ickx και Jochen Mass. Αυτή ήταν η ένατη και τελευταία νίκη για τον ταλαντούχο Bellof, ο οποίος δυστυχώς σκοτώθηκε στα 1000 χιλιόμετρα του Spa-Francorchamps, το 1985.

Σαν σήμερα το 1997, η ιστορική ομάδα της Tyrrell πουλήθηκε στην British American Racing (BAR), με την αλλαγή στην επωνυμία να παρατείνεται για το 1999. Η ομάδα που ιδρύθηκε από τον Ken Tyrrell είχε εισέλθει στην F1 το 1968 και πήρε τίτλους σχεδόν αμέσως, δια χειρός Jackie Stewart. Ωστόσο, έχασε σταδιακά τη δυναμική της και τα αυξανόμενα κόστη την ανάγκασαν να μεταπουλήσει τις υποδομές της στην BAR, η οποία μέσα στα χρόνια μετεξελίχθηκε στην Honda, την Brawn GP κι εν τέλει την πανίσχυρη Mercedes.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles