spot_img

Σαν σήμερα, 2 Φεβρουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1937 γεννήθηκε ο Tony Shelly. Ο Νεοζηλανδός ξεκίνησε εκκωφαντικά την καριέρα του στα μέσα των ‘50s, κάνοντας αίσθηση στους αγώνες σπορ αυτοκινήτων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Το 1962 μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και συμμετείχε σε υποστηρικτικούς αγώνες της F1. Μάλιστα σκόπευε να αγωνιστεί στις 24 ώρες του Le Mans, οδηγώντας την επαναστατική Lotus 23 του αείμνηστου Colin Chapman. Τελικά οι αγωνοδίκες δεν επέτρεψαν –εσφαλμένα, όπως αποδείχθηκε έπειτα– στο αυτοκίνητο να αγωνιστεί λόγω παραβάσεων σε τεχνικούς κανονισμούς της ACO. Την ίδια χρονιά, ο Shelly έλαβε μέρος και σε τρία Grand Prix της F1 με διάφορα πελατειακά μονοθέσια της Lotus. Προκρίθηκε στο ντεμπούτο του, το GP Μεγάλης Βρετανίας, αλλά εγκατέλειψε πολύ νωρίς με αστοχία στον κινητήρα. Παρόλο που κατέβηκε στα επόμενα δύο GP σε Γερμανία και Ιταλία, δεν κατάφερε να προκριθεί και σύντομα επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία για να συνεχίσει την καριέρα του.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 1 Φεβρουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1943 γεννήθηκε ο βετεράνος των αγώνων μοτοσικλετών, Dieter Braun. Ο Γερμανός από το Ulm της Δυτικής Γερμανίας είναι τυπικά γνωστός για τους παγκόσμιους τίτλους που κατέκτησε στα 125cc και 250cc με Suzuki και Yamaha, το 1970 και 1973. Ωστόσο, έχει γράψει ιστορία και ως ένας εκ των μόλις 7 αναβατών που κατέκτησαν το επικίνδυνο Isle of Man TT στην πρώτη τους προσπάθεια (1970). Επίσης, άφησε έμμεσα το στίγμα του έπειτα από μια νίκη στην Ανατολική Γερμανία το 1971, με τις επευφημίες των θεατών να οδηγούν στην κατάργηση του event ως πρωταθληματικού από τους διοργανωτές. Το 1975 δραστηριοποιήθηκε προσωρινά στους τέσσερις τροχούς, με ελάχιστες αδιάφορες εμφανίσεις στην Ευρωπαϊκή Formula 2 για την Team Warsteiner Eurorace. Η καριέρα του Braun τερματίστηκε απότομα το 1977, έπειτα από ένα σοβαρό ατύχημα στο GP Αυστρίας των 350cc στο Salzburgring.

Σαν σήμερα το 1948 γεννήθηκε ο Roger Williamson, ένα από τα αρκετά ανεκπλήρωτα οδηγικά ταλέντα της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη δεκαετία του ‘70. Ο Williamson κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα στη Βρετανική F3 και προβιβάστηκε στην F1 το 1973, με την ομάδα της March. Έκανε το ντεμπούτο του στο GP Μεγάλης Βρετανίας, αλλά ενεπλάκη σε ένα μεγάλο ατύχημα μαζί με άλλα 8 μονοθέσια στην εκκίνηση και εγκατέλειψε. Στον επόμενο αγώνα, το GP Ολλανδίας, υπέστη μια αστοχία ελαστικού και το μονοθέσιό του τούμπαρε εν κινήσει, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μέσα στις φλόγες και τους καπνούς. Λίγο πιο πίσω, ο συμπατριώτης David Purley παράτησε τον αγώνα του για να σπεύσει απελπισμένα να τον σώσει. Δυστυχώς, λόγω της πολύ δυνατής φωτιάς και της πλήρους απροετοιμασίας των ανθρώπων της πίστας, οι ενέργειες του Purley δεν απέδωσαν καρπούς και ο Williamson υπέκυψε λόγω ασφυξίας, σχεδόν 10 λεπτά μετά. Ήταν μόλις 25 χρονών.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1969, η πανίσχυρη ομάδα του Roger Penske κατέκτησε τη νίκη στον αγώνα 24 ωρών της Daytona. Οι οδηγοί της ήταν οι Αμερικανοί Mark Donohue και Chuck Parsons, οι οποίοι μοιράστηκαν μια Lola T70 Mk.3B και έδωσαν την πρώτη και μοναδική νίκη στη Βρετανική κατασκευάστρια εταιρεία για το συγκεκριμένο event. Το οδηγικό αυτό δίδυμο άφησε 30 γύρους πίσω του την έτερη Lola T70, την οποία οδήγησαν οι Ed Leslie και Lothar Motschenbacher.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα, επίσης το 1969, ο Chris Amon πήρε πρώτος την καρό σημαία στο πάρκο του Lakeside και κατέκτησε το GP Αυστραλίας με μια Ferrari 246T, στα πλαίσια του δημοφιλούς τότε Tasman Series. Ο Νεοζηλανδός έριξε γύρο σε όλο το grid μαζί με τον ομόσταυλο Derek Bell, καθώς οι περισσότεροι από τα υπόλοιπα φαβορί αντιμετώπισαν προβλήματα. Μάλιστα, οι Graham Hill και Piers Courage συγκρούστηκαν και έτσι το βάθρο έκλεισε ο ντόπιος Leo Geoghegan.

Σαν σήμερα το 1976 γεννήθηκε ο Ryan Farquhar στο Dungannon της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο άσσος αναβάτης μοτοσικλετών αποτελεί μια επιβλητική παρουσία στους αγώνες δύο τροχών της Ιρλανδίας και είναι ο πολυνίκης με 201 νίκες. Αποτελεί επίσης έναν από τους πιο αξιόλογους αναβάτες στην ιστορία του Isle of Man TT, μετρώντας τρεις νίκες σε 11 εμφανίσεις (2004, 2005, 2012).

Σαν σήμερα το 2004, η Honda έκανε αίσθηση με το νέο της μονοθέσιο F1, την BAR 006, και επικράτησε κατά κράτος σε ένα τεστ χειμερινών δοκιμών στη Βαρκελώνη. Παρά το γεγονός πως δεν έδωσαν το παρόν όλες οι ομάδες του grid, ο Jenson Button σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο και μάλιστα κατέγραψε ένα ανεπίσημο ρεκόρ πίστας. Η ομάδα αποδείχθηκε πολύ γρήγορη εκείνη τη χρονιά και τερμάτισε δεύτερη στους κατασκευαστές, αλλά ο ερχομός της Ferrari F2004 απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ανάδειξης οποιασδήποτε ομάδας του grid, πόσο μάλλον της BAR.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles