spot_img

Σαν σήμερα, 21 Αυγούστου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1909, ο Barney Oldfield κατέρριψε πέντε παγκόσμια ρεκόρ επίγειας ταχύτητας στην οβάλ πίστα της Indianapolis, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο της Benz. Παρά την σημείωση αυτής της επίδοσης, ο αγώνας όπου καταγράφηκαν τα ρεκόρ στιγματίστηκε από τραγικές στιγμές καθώς έχασαν τη ζωή τους τρεις οδηγοί, υπό το βλέμμα 20.000 σοκαρισμένων θεατών. Το τριήμερο event ολοκληρώθηκε πρόωρα.

Σαν σήμερα το 1938, η Mercedes-Benz πήρε την εκκίνηση στο GP Ελβετίας του Bremgarten έχοντας δημιουργήσει πολλές προσδοκίες από τις κατατακτήριες δοκιμές, με τον Richard Seaman –νικητή του πρόσφατου τότε GP Γερμανίας– να κατακτά την pole position με διαφορά 3 δευτερολέπτων από τον κοντινότερο ανταγωνιστή του. Ο Rudolf Caracciola είχε ξεκινήσει από την τρίτη θέση, αλλά κατάφερε να ξεχωρίσει στις βροχερές συνθήκες του αγώνα. Ο Seaman είχε την πρωτοπορία στους πρώτους γύρους, χάνοντάς την τελικά από τον πιο έμπειρο ομόσταυλό του όταν έριχναν γύρο σε αργότερα αυτοκίνητα. Ο Caracciola, γνωστός τότε για τις οδηγικές του ικανότητες στη βροχή, κατέκτησε άνετα τη νίκη ενώ οι Seaman και Manfred von Brauchitsch έκλεισαν το 1-2-3 για την Mercedes-Benz.

Σαν σήμερα το 1947, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 65 χρονών ο Ettore Bugatti, αρχικός ιδρυτής και ιδιοκτήτης της πασίγνωστης επώνυμης φίρμας αυτοκινήτων. Τα πρώτα χρόνια της Bugatti σημαδεύτηκαν από πολλές επιτυχίες στα προπολεμικά Grand Prix και στις 24 ώρες του Le Mans, καθώς και από την «γέννηση» οχημάτων που άφησαν εποχή όπως η Type 35 και η Type 41. Μετά το 1939 και τον πρόωρο θάνατο του γιου του Ettore, Jean, η εταιρεία εισήλθε σε μια μακρά περίοδο παρακμής κι εν τέλει τερμάτισε όλες τις λειτουργίες της το 1952. Το 1998, η Bugatti αναγεννήθηκε μέσω του Ομίλου της Volkswagen και πλέον κατασκευάζει αυτοκίνητα υπερυψηλών επιδόσεων.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1959, ο Rex White κυριάρχησε απόλυτα στην μικρή οβάλ πίστα του Winston-Salem από την pole position και προηγήθηκε σε όλους τους 200 γύρους του αγώνα, κατακτώντας έτσι την 5η από τις 28 νίκες της καριέρας του στην μεγάλη κατηγορία του NASCAR. Ο Glen Wood τερμάτισε 10 δευτερόλεπτα πίσω του για την δεύτερη θέση, με τρίτο τον τότε πρωταθλητή Lee Petty.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 20 Αυγούστου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1983, ο πεπειραμένος Klaus Ludwig μοιράστηκε με τον Tim Coconis ένα Ford Mustang GTP με κινητήρα τοποθετημένο μπροστά και αμφότεροι κατέκτησαν τη νίκη σε έναν αγώνα 500 μιλίων στο Road America, για το δημοφιλές τότε πρωτάθλημα του IMSA GT. Μάλιστα, αυτή έμελλε να είναι και η μοναδική για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Το πλήρωμα της Zakspeed Roush τερμάτισε δύο γύρους μπροστά από το Datsun 280ZX Turbo των Tony Adamowicz και Don Devendorf, με το βάθρο να κλείνουν οι Bobby Rahal και Geoff Brabham στην έτερη Mustang GTP.

Σαν σήμερα το 1988, η πίστα του Brands Hatch φιλοξένησε έναν αγώνα στα πλαίσια της Formula 3000 και δυστυχώς επισκιάστηκε από μερικά μεγάλα ατυχήματα. Ο Γάλλος Michel Trollé είχε ήδη τραυματιστεί σοβαρά στις ελεύθερες δοκιμές, ενώ ο Gregor Foitek συγκρούστηκε με τον Johnny Herbert στην κατηφορική ευθεία Pilgrim’s Drop και προκάλεσε έτσι ένα χάος μεταξύ 11 μονοθεσίων. Ο αγώνας μοιραία διακόπηκε, με τον Foitek να σπάει τον καρπό του έπειτα από μια σειρά από τούμπες και τον Herbert να αποκομίζει σοβαρά κατάγματα στα πόδια του. Ευτυχώς για τον ίδιο, οι γιατροί κατάφεραν να αποτρέψουν τον ακρωτηριασμό τους και ο Βρετανός μπόρεσε, έστω και με ένα επίπονο πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, να προβιβαστεί στην F1 το 1989. Η ομάδα του Eddie Jordan είχε κλειδώσει την πρώτη σειρά εκκίνησης με τον Herbert και τον πρωτοεμφανιζόμενο Martin Donnelly, με το μεγάλο ατύχημα του πρώτου να εξασφαλίζει τελικά στον Ιρλανδό μια πικρή παρθενική νίκη.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1992 γεννήθηκε ο Felipe Nasr στην πόλη της Μπραζίλια. Ο Βραζιλιάνος είχε μια αξιόλογη πορεία στις μικρές κατηγορίες μονοθεσίων και, μετά από μερικά τεστ με την Williams, πήρε το ντεμπούτο του στην F1 το 2015 μέσω της Sauber. Μάλιστα κατάφερε να τερματίσει 5ος στο εναρκτήριο GP Αυστραλίας, συνεχίζοντας να στηρίζει την μικρομεσαία ομάδα με κάποιους σποραδικούς τερματισμούς στους βαθμούς έως το τέλος της σεζόν. Το 2016 αποδείχθηκε δυσκολότερο αλλά ο Nasr τερμάτισε 9ος στο χαοτικό GP Βραζιλίας, παίρνοντας 2 πολύτιμους βαθμούς ώστε να θέσει την Sauber πάνω από την Manor στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Το αποτέλεσμα αυτό της εξασφάλισε ένα καθοριστικό χρηματικό ποσό, με την ίδια ωστόσο να μην τον διατηρεί για το 2017 και να τον αντικαθιστά με τον Pascal Wehrlein. Ο Βραζιλιάνος μονιμοποιήθηκε στους αγώνες αντοχής των Η.Π.Α. το 2018 και έκτοτε εκπροσωπεί με αξιώσεις την Whelen Engineering Racing, στην κατηγορία DPi του IMSA.

Σαν σήμερα το 1994, ο Geoff Bodine εκκίνησε από την pole position στον αγώνα 400 μιλίων του Michigan και κυριάρχησε, προηγούμενος στους 160 γύρους για την δεύτερη νίκη του στη σεζόν του NASCAR. Το event έμεινε στην ιστορία για το σχεδόν θανατηφόρο ατύχημα του φαβορί για τον τίτλο Ernie Irvan, ο οποίος συγκρούστηκε μετωπικά με τον τοίχο στις ελεύθερες δοκιμές της προηγούμενης ημέρας έπειτα από ένα απροσδόκητο κλατάρισμα ελαστικού. Η ομάδα αποσύρθηκε από υπόλοιπο του τριημέρου και ο Irvan διαγνώστηκε με κρίσιμα τραύματα στο κεφάλι, τον θώρακα και τους πνεύμονες, ανακάμπτοντας θριαμβευτικά ωστόσο ώστε να επιστρέψει σταθερά στην ενεργό δράση το 1996.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2005 φιλοξενήθηκε ο πρώτος αγώνας F1 στην καινούρια πίστα του Istanbul Park, στην Τουρκία. Το νέο δημιούργημα του Hermann Tilke αγαπήθηκε από εκατομμύρια λάτρεις στον κόσμο, εξαιτίας των υψομετρικών διαφορών της χάραξης και κυρίως της απαιτητικής στροφής 8 στο μέσον του γύρου. Το Grand Prix αυτό κερδήθηκε από τον Kimi Räikkönen της McLaren, με τον βασικό αντίπαλό του στο πρωτάθλημα, τον Fernando Alonso, να τερματίζει στη δεύτερη θέση για την Renault. Η έτερη McLaren του Juan Pablo Montoya δεν μπόρεσε να φέρει την ομάδα στο 1-2, καθώς ο Κολομβιανός συγκρούστηκε με την Jordan του Tiago Monteiro στο τελευταίο σκέλος του αγώνα, επιτρέποντας έτσι στον Alonso να τον υποσκελίσει στην τρίτη θέση έναν γύρο αργότερα.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2016, το GP Τσεχίας του MotoGP στο Brno προσέφερε έναν ανατρεπτικό και βροχερό αγώνα που έμελλε να αφήσει εποχή, χάρις στην παρθενική νίκη του Cal Crutchlow. Ο άσσος της δορυφορικής LCR Honda είχε εκκινήσει μόλις 10ος και έχασε πέντε θέσεις σχεδόν αμέσως, αλλά επωφελήθηκε από την επιλογή σκληρών ελαστικών που έδειχναν ιδανικότερα στο στεγνό δεύτερο μισό του αγώνα. Ο Crutchlow, μαζί με τον Valentino Rossi, ξεκίνησε έτσι να κερδίζει θέσεις και είχε τεθεί ήδη πρωτοπόρος με 7 γύρους να απομένουν, βάζοντας πλώρη για έναν ιστορικό θρίαμβο στο MotoGP. Μάλιστα έγινε ο πρώτος Βρετανός νικητής σε αγώνα για την μεγάλη κατηγορία μετά το 1981, όταν είχε κερδίσει ο Barry Sheene στη Σουηδία. Ο «Γιατρός» τον ακολούθησε στη δεύτερη θέση και το βάθρο έκλεισε ο poleman Marc Márquez, με τις Avintia Ducati των Loris Baz και Héctor Barberá να ολοκληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles