spot_img

Σαν σήμερα, 24 Δεκεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1941 γεννήθηκε ο Howden Ganley. Η καριέρα του Νεοζηλανδού στην F1 ξεκίνησε το 1971, στην ομάδα της BRM. Μετά από δύο σεζόν με την Βρετανική ομάδα, ο Ganley οδήγησε μονοθέσια του Frank Williams για το 1973 και σχεδόν κέρδισε το Grand Prix Καναδά. Ο αγώνας αυτός είδε για πρώτη φορά την επιστράτευση ενός αυτοκινήτου ασφαλείας, προκαλώντας μπέρδεμα στην κατάταξη και αρκετό χάος. Η νίκη αρχικά απονεμήθηκε στον Ganley, με τον επανέλεγχο της κατάταξης να θέτει τον Peter Revson ως τελικό νικητή. Στο τέλος του 1974, μετά από μόλις δύο αγώνες στην March και ένα εφιαλτικό πέρασμα από την ιαπωνική Maki, ο Νεοζηλανδός αποσύρθηκε από την F1. Λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσε την Tiga, μια κατασκευάστρια εταιρεία μικρών σπορ αυτοκινήτων που διακρίθηκε στους αγώνες αντοχής.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 23 Δεκεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1949 γεννήθηκε ο Warwick Brown. Ο Αυστραλός έτρεξε σε μόλις έναν αγώνα στην F1, στο Αμερικανικό Grand Prix του 1976. Οδήγησε ένα μονοθέσιο της ομάδας των Walter Wolf/Frank Williams και τερμάτισε στη 14η θέση, πέντε γύρους πίσω από τον νικητή James Hunt. Μετά από αυτό το ανεπιτυχές πέρασμα, επικεντρώθηκε στους αγώνες σπορ αυτοκινήτων της χώρας του και στο Can-Am, χάνοντας μάλιστα τον τίτλο το 1978 από τον συμπατριώτη και θρύλο, Alan Jones.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2000 έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός John Cooper, σε ηλικία 77 χρονών. Ο Βρετανός υπήρξε ιδιοκτήτης της ομώνυμης κατασκευάστριας εταιρείας αυτοκινήτων και αποτέλεσε τον βασικό εμπνευστή αγωνιστικών με τον κινητήρα στο μέσον και πίσω. Αυτή η σχεδιαστική φιλοσοφία έκανε επανάσταση στον χώρο της F1 και έγραψε τη δική της ξεχωριστή ιστορία στο σπορ. Η Cooper σημείωσε την πρώτη της νίκη στην F1 το 1958, όταν ο Sir Stirling Moss κέρδισε το GP Αργεντινής. Ο Αυστραλός Jack Brabham κατέκτησε δύο πρωταθλήματα με την ομάδα, το 1959 και 1960. Από το 1961 κι έπειτα, καθιερώθηκε επισήμως η καθολική χρήση μονοθεσίων με τη σχεδιαστική φιλοσοφία του Cooper.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles