spot_img

Σαν σήμερα, 24 Ιουνίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1889 γεννήθηκε στο Crawfordsville της Indiana ο Howdy Wilcox. Ο Αμερικανός δραστηριοποιήθηκε στους αγώνες ταχύτητας από τα πρώτα χρόνια εδραίωσης του motorsport στις Η.Π.Α., δίνοντας αδιάκοπα το παρόν στο Indianapolis 500, από την αρχή της εφαρμογής του το 1911 μέχρι και το 1923. Μάλιστα, το 1919 κατάφερε να στεφθεί νικητής στο περιβόητο event με την Peugeot, έχοντας εκκινήσει δεύτερος και προηγηθεί για συνολικά 98 γύρους. Δυστυχώς σκοτώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1923 στην οβάλ πίστα της Altoona, σε ηλικία μόλις 34 χρονών.

Σαν σήμερα το 1911 γεννήθηκε ο τεράστιος Juan Manuel Fangio στο Balcarce της Αργεντινής, νότια του Μπουένος Άϊρες. Μέχρι τα τέλη των ‘40s, ο “El Maestro” είχε ήδη καθιερωθεί στην Ευρώπη ως ένας άκρως αξιόλογος οδηγός της Alfa Romeo στα πρώτα μεταπολεμικά Grand Prix. Συνέχισε να εκπροσωπεί την ιταλική φίρμα στις πρώτες σεζόν του νεοσύστατου παγκοσμίου πρωταθλήματος της F1, κατακτώντας τον τίτλο το 1951. Οδήγησε για την Maserati στις επόμενες δύο χρονιές, παρόλο που χρειάστηκε να μείνει εκτός δράσης για σχεδόν όλο το 1952 λόγω τραυματισμού. Το 1954, ο Fangio μεταφέρθηκε στην Mercedes-Benz που επέστρεφε τότε στον κόσμο των Grand Prix και κατέκτησε δύο συνεχόμενους τίτλους, πριν αυτή αποσυρθεί στα τέλη του 1955 ύστερα από την καταστροφή στο Le Mans. Οι τίτλοι νούμερο 4 και 5 ακολούθησαν το 1956 (Ferrari) και 1957 (Maserati), με τον Αργεντινό έπειτα να αποσύρεται σταδιακά από την ενεργό δράση μετρώντας 24 νίκες σε 52 αγώνες.

Σαν σήμερα το 1951, οι Βρετανοί Peter Walker και Peter Whitehead οδήγησαν την Jaguar στην πρώτη της νίκη στις 24 ώρες του Le Mans, τερματίζοντας 9 γύρους μπροστά από την Talbot-Lago των Γάλλων Pierre Meyrat και Guy Mairesse με μια XK-120C. Οι πρώτες ώρες είχαν αρχικά μονοπωληθεί από την έτερη Jaguar του Stirling Moss, ο οποίος κινήθηκε σε ασύλληπτο ρυθμό πριν τελικά εγκαταλείψει κατά τη διάρκεια της νύχτας στην 9η ώρα, με μηχανικά προβλήματα. Στην τρίτη θέση ολοκλήρωσε η Aston Martin DB2 των Lance Macklin και Eric Thompson.

Σαν σήμερα το 1962, η Ferrari κατέκτησε την 6η νίκη της στις 24 ώρες του Le Mans με τους Olivier Gendebien και Phil Hill να παίρνουν πρώτοι την καρό σημαία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μοιραζόμενοι αυτή τη φορά μια 330 TRI/LM. Το πλήρωμα αυτό είχε μονομαχήσει από την αρχή του αγώνα και για σχεδόν όλη τη νύχτα με την Ferrari 246 SP των αδερφών Pedro/Ricardo Rodríguez, μέχρι οι δύο Μεξικανοί να εγκαταλείψουν άδοξα το ξημέρωμα με σπασμένο κιβώτιο ταχυτήτων. Έτσι, οι Hill και Gendebien έκαναν περίπατο μέχρι τον τερματισμό και ξεπέρασαν δύο βελγικές Ferrari 250 GTO που οδηγήθηκαν από τους Pierre Noblet/Jean Guichet και Leon “Eldé” Dernier/Jean “Beurlys” Blaton.

Σαν σήμερα το 1984, ο Nelson Piquet εκκίνησε από την pole position στο GP Detroit και κατέκτησε με ευκολία τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στη σεζόν, οδηγώντας μια Brabham BT53. Εξαιτίας της επίπονης φύσης που χαρακτήριζε το σιρκουί πόλης αλλά και τα αλλεπάλληλα μηχανικά προβλήματα και ατυχήματα, το μισό grid είχε ήδη εγκαταλείψει στο πρώτο μισό του αγώνα. Παρόλο που τα λίγα εναπομείναντα μονοθέσια έμελλε να ολοκληρώσουν ένα ανιαρό event, οι rookie Martin Brundle και Stefan Bellof της Tyrrell προσέφεραν θέαμα εκμεταλλευόμενοι τον πιο ευέλικτο ατμοσφαιρικό κινητήρα της Ford-Cosworth και τα πιο μαλακά ελαστικά τους. Ο Brundle πλησίασε με δαιμονιώδη ρυθμό τον επικεφαλής και πρωταθλητή της Brabham, φτάνοντας πολύ κοντά του στον τερματισμό χωρίς όμως να τον προσπεράσει. Η δεύτερη θέση του Βρετανού δεν διατηρήθηκε, διότι η Tyrrell μηδενίστηκε εξαιτίας μιας σειράς παραβιάσεων σε τεχνικούς κανονισμούς. Έτσι, οι δύο θέσεις του βάθρου κατέληξαν στους Elio de Angelis και Teo Fabi.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1990, ο πρωταθλητής Alain Prost οδήγησε έναν από τους καλύτερους αγώνες της καριέρας του και κατέκτησε τη νίκη στο GP Μεξικού, έχοντας εκκινήσει μόλις 13ος. Ο «Καθηγητής» της Ferrari είχε επιλέξει να μην επιδιώξει ένα καλό πλασάρισμα στις κατατακτήριες δοκιμές και να εστιάσει στη ρύθμιση του μονοθεσίου του για τον αγώνα, όπου η σωστή διαχείριση των ελαστικών ήταν ζωτικής σημασίας. Τελικά δικαιώθηκε στο μέγιστο, με τον επικεφαλής Ayrton Senna να τίθεται αντιμέτωπος με υπέρμετρη φθορά ελαστικών και να εγκαταλείπει άδοξα από το 100ο του Grand Prix στους τελευταίους γύρους, όταν εξερράγη το πίσω-δεξιό ελαστικό του. Η έτερη Ferrari του Nigel Mansell έκλεψε την παράσταση, με τον Βρετανό να πραγματοποιεί μια μυθική προσπέραση από την εξωτερική στον Gerhard Berger, στην ταχύτατη κεκλιμένη στροφή Peraltada. Έτσι οδήγησε τη Ferrari στο 1-2, με τον Berger να κλείνει το βάθρο παρά τα δικά του προβλήματα φθοράς ελαστικών.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 23 Ιουνίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 2000, ο Βραζιλιάνος Alex Barros στέφθηκε νικητής στο απαιτητικότατο GP Ολλανδίας στην πίστα του Assen και σημείωσε την πρώτη του νίκη στην μεγάλη κατηγορία 500cc του παλιού MotoGP, μετά το μακρινό 1993. Ο αγώνας είχε ξεκινήσει υπό στεγνές κυρίως συνθήκες, με μερικά νωπά σημεία στο οδόστρωμα να δυσκολεύουν ωστόσο το έργο των αναβατών. Έπειτα από ένα μεγάλο ατύχημα του Kenny Roberts Jr. στις πρώτες στροφές, οι ουρανοί άνοιξαν για τα καλά στον τρίτο γύρο και ο αγώνας διακόπηκε προσωρινά. Στην επανεκκίνηση, με την επιλογή ελαστικών να ποικίλει πλέον σε όλο το εύρος του grid, ξεχώρισαν οι Àlex Crivillé και Barros, οι οποίοι μονομάχησαν για τη νίκη μένοντας πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Έπειτα από τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων στα δύο σκέλη του αγώνα, η νίκη κατέληξε στον Barros με διαφορά 2 δευτερολέπτων, με δεύτερο τον πρωταθλητή Crivillé και τρίτο τον Loris Capirossi.

Σαν σήμερα το 2001, οι αδερφοί Michael και Ralf Schumacher μονομάχησαν για τη νίκη στο Ευρωπαϊκό GP του Nürburgring. Οι δυο τους είχαν εισέλθει στα pits για αλλαγή ελαστικών στον 28ο γύρο, με τον οδηγό της Williams να πατά εκτός της άσπρης διαχωριστικής γραμμής για την έξοδο από το pit lane. Έτσι, οι αγωνοδίκες τού επέβαλαν μια ποινή stop/go και έβαλαν τέλος στη μάχη μεταξύ των δύο αδερφών, με τον πρωταθλητή της Ferrari να κάνει περίπατο έως τον τερματισμό. Αφού εξέτισε την ποινή του στον 39ο γύρο, ο Ralf κατρακύλησε στην 4η θέση και ο Michael πλαισιώθηκε στο βάθρο από τους Juan Pablo Montoya και David Coulthard.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 2006, η πίστα του Assen προσέφερε ένα θεαματικό GP Ολλανδίας για το MotoGP, σε έναν αγώνα όπου ξεχώρισαν οι Αμερικανοί αναβάτες του grid. Ο Colin Edwards προσπέρασε τον poleman John Hopkins στην πρώτη στροφή για να τεθεί επικεφαλής, καταδιωκόμενος στους επόμενους γύρους από την Suzuki του συμπατριώτη του, την Kawasaki του Shinya Nakano και τις Honda των Marco Melandri, Dani Pedrosa και Nicky Hayden. Μέχρι τον 9ο γύρο, ο Hayden είχε βρεθεί μπροστά από το τρενάκι αυτό και ξεκίνησε ένα ρεσιτάλ προσπερασμάτων, αφήνοντας πίσω του τον Hopkins που ύστερα υποχώρησε δραματικά στην κατάταξη. Η νίκη κρίθηκε συγκλονιστικά στο chicane του τελευταίου γύρου, με τον Edwards να απαιτεί την προσπέραση από την εσωτερική αλλά μην κάνει σωστή εκτίμηση της εξόδου του. Η μοτοσικλέτα γλίστρησε και ο άσσος της Camel Yamaha έπεσε άσχημα, αφήνοντας ανοιχτό δρόμο στην Repsol Honda του Hayden για την δεύτερή του νίκη στο MotoGP.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2007, ο Casey Stoner ξεχώρισε στις βρόχινες συνθήκες που έπληξαν το Donington Park και επικράτησε στο GP Μεγάλης Βρετανίας, φτάνοντας έτσι τις πέντε νίκες στους πρώτους 8 αγώνες της σεζόν στο MotoGP. Ο νεαρός Αυστραλός της Ducati είχε κάνει κακή εκκίνηση και βρέθηκε στην 7η θέση, αλλά μέσα σε τρεις μόλις γύρους αναρριχήθηκε στις θέσεις του βάθρου και τελικά προσπέρασε τον poleman Colin Edwards στα μισά του αγώνα, ξεμακραίνοντας έπειτα όντας πλέον επικεφαλής. Ο Αμερικανός αναβάτης της Fiat Yamaha αρκέστηκε στη δεύτερη θέση, με τον Chris Vermeulen να κάνει μια φοβερή εμφάνιση και να ολοκληρώνει το βάθρο. Ο Αυστραλός της Suzuki, ο οποίος μετρούσε μάλιστα τρεις πτώσεις μέσα στο τριήμερο, αξιοποίησε την επιδεξιότητά του σε συνθήκες όπως αυτές στο Donington και είχε ένα φανταστικό ξεκίνημα από την 12η θέση, ξεπερνώντας στα τελευταία χιλιόμετρα τον Valentino Rossi, του οποίου τα λάστιχα είχαν παραδώσει πλέον πνεύμα.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2012, το σιρκουί πόλης της Βαλένθια φιλοξένησε για τελευταία φορά αγώνα F1, χαρίζοντας ωστόσο μια πληθώρα από αξέχαστες ανατροπές και στιγμές στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού GP. Μεγάλος πρωταγωνιστής υπήρξε ο Fernando Alonso, ο οποίος κατόρθωσε να πραγματοποιήσει μια σειρά από δύσκολα προσπεράσματα σε μια πίστα σχεδόν «απαγορευτική» για δράση και σε ένα μέτριο αποδοτικά μονοθέσιο. Έχοντας εκκινήσει μόλις 11ος, ο Ισπανός προσπέρασε τον Romain Grosjean για τη δεύτερη θέση στον 34ο γύρο, με τον επικεφαλής Sebastian Vettel να εγκαταλείπει ελάχιστες στιγμές αργότερα με αστοχία στον εναλλάκτη. Ο εγχώριος ήρωας της Ferrari έβαλε πλώρη για μια συγκινητική νίκη μέσα στην πατρίδα του, μπροστά από τον Kimi Räikkönen και τον πεπειραμένο Michael Schumacher της Mercedes. Ο Γερμανός θρύλος είχε ευνοηθεί από μια σύγκρουση μεταξύ Pastor Maldonado και Lewis Hamilton, ανεβαίνοντας στο βάθρο για πρώτη φορά μετά την επιστροφή του στην F1 και τελευταία στην τεράστια καριέρα του.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2018, η F1 επέστρεψε στη Γαλλία για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια απουσίας και φιλοξένησε Grand Prix στην πίστα του Paul Ricard. Στην εκκίνηση, ο Sebastian Vettel είχε πέσει πάνω στον Valtteri Bottas ενώ έστριβαν για την πρώτη στροφή, με αποτέλεσμα να μπουν και οι δύο στα pits για επισκευές. Ο Γερμανός της Ferrari δέχτηκε ποινή για την πρόκληση του συμβάντος αυτού και ανέκαμψε στην 5η θέση, με τον Φινλανδό της Mercedes τερματίζει μόλις 7ος. Στο μεταξύ, ο πρωταθλητής Lewis Hamilton έκανε περίπατο μέχρι την καρό σημαία και κατέκτησε τη νίκη από την pole position, με δεύτερη την Red Bull του Max Verstappen και τρίτη την έτερη Ferrari του Kimi Räikkönen.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles