spot_img

Σαν σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1968, η Ford πήρε την τρίτη συνεχόμενη νίκη της στις 24 ώρες του Le Mans. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο αντί του Ιουνίου όπως παραδοσιακά συνηθίζεται, εξαιτίας των κοινωνικοπολιτικών αναταραχών που έπληξαν τη Γαλλία το καλοκαίρι του 1968. Το περιβόητο event είδε το GT40 της ομάδας JWA να περνάει πρώτο την γραμμή του τερματισμού μετά από 331 γύρους, δια χειρός Pedro Rodriguez και Lucien Bianchi. Το δίδυμο Rodriguez/Bianchi επικράτησε για πέντε γύρους της Porsche 907 LH που οδήγησαν οι Rico Steinemann και Dieter Spoerry.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1972 γεννήθηκε ο Βρετανός άσσος των αγώνων αντοχής, Oliver Gavin. Ο πρώην πρωταθλητής της Βρετανικής Formula 3 και δοκιμαστής στην ομάδα Pacific GP της F1 αποφάσισε να επικεντρωθεί στους αγώνες αντοχής, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια πλέον είναι βασικός οδηγός στο εργοστασιακό αγωνιστικό τμήμα της Chevrolet, έχοντας κερδίσει στην κατηγορία GT του Le Mans και του Sebring σε πολλαπλές περιπτώσεις.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1974, ο Earl Ross έγινε μόλις ο δεύτερος μη-Αμερικανός οδηγός που κέρδισε αγώνα στην μεγάλη κατηγορία του NASCAR, επικρατώντας στα 500 μίλια του Martinsville. Ο Καναδός πήρε την πρωτοπορία από τον team-mate Cale Yarborough, που εγκατέλειψε με αστοχία στον κινητήρα, και ηγήθηκε τους τελευταίους 79 γύρους του αγώνα. Δεύτερος, έναν γύρο πίσω, τερμάτισε ο Buddy Baker με τρίτο τον Donnie Allison, τρεις γύρους πίσω. Ο γεννημένος στην Ιταλία Mario Andretti, ο Κολομβιανός Juan Pablo Montoya και ο Αυστραλός Marcos Ambrose είναι οι υπόλοιποι μη-Αμερικανοί οδηγοί με νίκες στο NASCAR.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1991, ο Nigel Mansell κέρδισε το Ισπανικό Grand Prix, στην καινούρια πίστα της Βαρκελώνης. Η εκκίνηση έλαβε χώρα υπό μεικτές καιρικές συνθήκες και είδε τον Mansell να πέφτει τέταρτος. Με την πίστα να στεγνώνει διαρκώς και τους οδηγούς να μπαίνουν στα pits για αλλαγή σε slick ελαστικά, ο Βρετανός εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των υπολοίπων και αναρριχήθηκε στην πρωτοπορία, δίνοντας συγκλονιστικές μάχες με τον Ayrton Senna και τον Gerhard Berger.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2002, ο Rubens Barrichello επικράτησε του Michael Schumacher στο Αμερικανικό Grand Prix κερδίζοντας για 0.011s. Οι δύο οδηγοί της Ferrari κυριάρχησαν απόλυτα στον αγώνα και, βγαίνοντας από την τελευταία στροφή, επιχείρησαν αποτυχημένα να “σκηνοθετήσουν” ένα απόλυτα ίσο photo finish. Ο Schumacher έκοψε λίγο παραπάνω το ρυθμό του και έδωσε τη νίκη στον Barrichello. Υπήρξε μια θεωρία που έθετε τον Γερμανό να δίνει εσκεμμένα τη νίκη στον Βραζιλιάνο, ως ένδειξη απολογίας για τον αμφιλεγόμενο τερματισμό στο Αυστριακό Grand Prix της ίδιας χρονιάς. Η θεωρία απορρίφθηκε από τη Ferrari, με τις δηλώσεις των οδηγών ωστόσο να την ενισχύουν περισσότερο.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles