spot_img

Σαν σήμερα, 30 Απριλίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1893 γεννήθηκε ο Norman Batten. Ο Αμερικανός έχει μείνει στην ιστορία ως ο οδηγός που αντικατέστησε προσωρινώς τον Peter DePaolo στο Indianapolis 500 του 1925. Ο DePaolo είχε αποκομίσει μελανιές και πληγές στα χέρια του λίγο μετά το μέσον του αγώνα, παραδίδοντας έτσι το αυτοκίνητό του στον Batten για 21 γύρους, μέχρι να λάβει τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες και να επιστρέψει για να αναλάβει ξανά το αυτοκίνητο για το υπόλοιπο του αγώνα· ήταν πλέον πέμπτος όταν επέστρεψε, αλλά ανέκαμψε για να κατακτήσει τη νίκη. Εκτός από αυτήν τη βοήθεια που προσέφερε, ο Batten είναι γνωστός και για την γενναιότητα που έδειξε στο event του 1927, όταν κατάφερε να σταθμεύσει το φλεγόμενο αυτοκίνητό του σε ασφαλές σημείο αντί να το εγκαταλείψει στη μέση της πίστας. Δυστυχώς υπήρξε ένα από τα θύματα του ναυαγίου του υπερωκεάνιου πλοίου SS Vestris, τον Νοέμβριο του 1928.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 29 Απριλίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1910 γεννήθηκε ο Kurt Kuhnke. Μετά από μερικές συμμετοχές του σε αγώνες μοτοσικλετών στα τέλη των 1940s, ο Γερμανός μεταπήδησε στους τέσσερις τροχούς και τη Formula 3, καταγράφοντας πολλές νίκες και καλούς τερματισμούς κατά τη δεκαετία του ‘50. Επίσης έλαβε μέρος σε αγώνες της Formula Junior και F2, μέχρι που αγόρασε μια Lotus 18 και την κατέβασε σε πολλούς μη-πρωταθληματικούς αγώνες F1. Ωστόσο, εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσίαζε ο ιδιότροπος κινητήρας Borgward, ο Kuhnke απέτυχε να προκριθεί και να τερματίσει σε πολλαπλές περιπτώσεις. Το 1963 εμφανίστηκε στο επίσημο GP Γερμανίας της Formula 1, χωρίς όμως να πλησιάσει ούτε στο ελάχιστο τον ρυθμό των τελευταίων προκριθέντων. Αποσύρθηκε την ίδια χρονιά από την οδήγηση και απέκτησε μια δεύτερη Lotus 18, δίνοντάς τες στους Ernst Maring και Joachim Diel. Τελικά, ο Maring κατάφερε να τερματίσει δέκατος στο υποστηρικτικό GP Στουτγάρδης του 1964, σημειώνοντας τον μοναδικό τερματισμό για μονοθέσιο του Kuhnke.

Σαν σήμερα το 1920 γεννήθηκε στο Cork της Ιρλανδίας ο Duncan Hamilton. Ο Βρετανός επρόκειτο για μια δυναμική προσωπικότητα με αλλοπρόσαλλο χαρακτήρα. Εκκίνησε σε πέντε Grand Prix της Formula 1 στο διάστημα 1951-1953, αλλά έχει γράψει ιστορία για τη νίκη που σημείωσε στις 24 ώρες του Le Mans το 1953 με μια Jaguar C-Type, οδηγώντας στα περισσότερα stints υπό την επήρεια μέθης. Το 1954, ο Hamilton επέστρεψε στο Sarthe με τον καθιερωμένο συναθλητή του, Tony Rolt, και αμφότεροι τερμάτισαν στην δεύτερη θέση. Ήδη από τα τέλη των 1940s, ο Hamilton είχε ιδρύσει την δική του επιχείρηση η οποία, ειδικά μετά την απόσυρσή του το 1959, εξελίχθηκε σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φίρμες συντήρησης και επίδειξης κλασικών αυτοκινήτων.

Σαν σήμερα το 1994, ο 33χρονος Roland Ratzenberger έχασε τραγικά τη ζωή του στην πίστα της Imola, κατά τη διάρκεια των κατατακτηρίων δοκιμών για το GP Σαν Μαρίνο. Ο Αυστριακός ήταν ήδη πολύ δημοφιλής στη Formula 1 όταν πρωτοεμφανίστηκε στην αρχή της χρονιάς. Το 1986 στέφθηκε οριακά νικητής σε ένα ιστορικό φεστιβάλ μονοθεσίων Formula Ford στο Brands Hatch, με τις σποραδικές του επιτυχίες στη Formula 3 και τους αγώνες αντοχής στην Ιαπωνία να τον οδηγούν στη Formula 1 και τη νεοφώτιστη ομάδα της Simtek. Δυστυχώς για όλους τους λάτρεις των αγώνων, ο τραγικός χαρακτήρας του αγωνιστικού τριημέρου στην Imola δεν περιορίστηκε μόνο στον χαμό του Ratzenberger.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1995, το GP Σαν Μαρίνο φιλοξένησε τον τρίτο αγώνα της σεζόν στη Formula 1. Μετά τα τραγικά γεγονότα της προηγούμενης χρονιάς, η χάραξη της πίστας στην Imola διαφοροποιήθηκε δραματικά για λόγους ασφάλειας. Οι πρώτοι γύροι του αγώνα επηρεάστηκαν από μια νεροποντή που έπληξε νωρίτερα την περιοχή, ανακατεύοντας την κατάταξη και τις στρατηγικές. Ο poleman Michael Schumacher έκανε ένα σπάνιο λάθος στον 11ο γύρο και έχασε τον έλεγχο αμέσως μετά την αλλαγή του σε slick ελαστικά, πέφτοντας άσχημα στον τοίχο στην είσοδο προς τη στροφή Piratella. Η πρωτοπορία πέρασε στα χέρια του Gerhard Berger, με το όνειρο των tifosi για εντός έδρας νίκη της Ferrari να γκρεμίζεται, όταν ο κινητήρας του Αυστριακού έσβησε στο δεύτερο pit stop του. Τελικά η νίκη κατέληξε στην Williams του Damon Hill, ο οποίος πλαισιώθηκε στο βάθρο από τους Jean Alesi και Berger, με τον ομόσταυλο David Coulthard στην τέταρτη θέση.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2000, η κατηγορία 500cc προσέφερε έναν ανατρεπτικό αγώνα στην πίστα της Jerez, για τον τέταρτο γύρο του κορυφαίου πρωταθλήματος μοτοσικλετών. Η εκκίνηση του Grand Prix παρατάθηκε για λίγα λεπτά, καθώς ο Max Biaggi είχε μικροεπαφή με τον Garry McCoy στον γύρο σχηματισμού και έπεσε, με την Yamaha του να πιάνει φωτιά· ξεκίνησε με την εφεδρική του μοτοσικλέτα αλλά αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα μετά από μόλις τρεις γύρους. Στο μεταξύ, στις μπροστινές θέσεις, ο poleman Kenny Roberts Jr. έδειχνε να ελέγχει τον ρυθμό χωρίς να απειλείται, με τον αγώνα να διακόπτεται εννέα γύρους πριν τον τερματισμό λόγω βροχής. Εφόσον δεν είχαν ολοκληρωθεί αρκετοί γύροι για να οριστικοποιηθούν κατευθείαν τα αποτελέσματα, οι αναβάτες ξαναρίχτηκαν στη μάχη για τους υπόλοιπους γύρους. Ο Roberts Jr. διατήρησε την υπεροχή του στα συνδυασμένα αποτελέσματα και κέρδισε, με τους Carlos Checa και Valentino Rossi να τον πλαισιώνουν στο βάθρο ύστερα από μια κλειστή μάχη.

Σαν σήμερα το 2006, το MotoGP προσέφερε έναν φανταστικό αγώνα στην πίστα του Istanbul Park για το GP Τουρκίας. Ο αγώνας αυτός έχει μείνει στην ιστορία της διοργάνωσης για την επική μονομαχία ανάμεσα στους Marco Melandri και Casey Stoner. Ο Ιταλός αναβάτης της δορυφορικής Fortuna Honda προσπέρασε τον Αυστραλό πρωτοεμφανιζόμενο στην τελευταία στροφή και του αρνήθηκε την πρώτη του νίκη στη μεγάλη κατηγορία για μόλις 0,2 δευτερόλεπτα. Ο αείμνηστος Nicky Hayden είπε “ευχαριστώ” στο δώρο που του έκανε ο Dani Pedrosa στο ξεκίνημα του τελευταίου γύρου και έκλεψε την τρίτη θέση, ολοκληρώνοντας το βάθρο ενός αγώνα που άφησε εποχή.

Σαν σήμερα το 2016, ο βετεράνος των αγώνων NASCAR Elliott Sadler γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο τα 41α γενέθλιά του κερδίζοντας το Sparks Energy 300 στην διάσημη Talladega, έναν αγώνα 300 μιλίων που διεξήχθη στα πλαίσια της υποστηρικτικής κατηγορίας NASCAR Xfinity Series. Στον δρόμο προς τον τερματισμό, ο Sadler μονομαχούσε με τον επικεφαλής Joey Logano και τελικά τον έστειλε στον τοίχο σε μια μάταιη απόπειρα του άσσου της Team Penske να τον μπλοκάρει. Ο rookie Brennan Poole προσπέρασε τον Sadler για την πρωτοπορία μόλις βγήκαν οι κίτρινες σημαίες και κέρδισε στο photo finish. Ωστόσο, μετά από καθυστέρηση πέντε λεπτών, με τους Poole και Sadler να περιμένουν στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού περιμένοντας την απόφαση των αγωνοδικών, εξακριβώθηκε πως ο Sadler ήταν ακόμη επικεφαλής τη στιγμή που άναψαν οι ενδείξεις για κίτρινη σημαία. Ο Poole στερήθηκε έτσι την πρώτη του νίκη και κατετάγη τρίτος, με τελικό νικητή τον εορτάζοντα Sadler.

Σαν σήμερα το 2017, ο Valtteri Bottas κατέκτησε την πρώτη του νίκη στη Formula 1 στο GP Ρωσίας, οδηγώντας για την πανίσχυρη Mercedes. Ο Φινλανδός έκανε εξαιρετική εκκίνηση από την τρίτη θέση και βρέθηκε στην πρωτοπορία μπροστά από τις δύο Ferrari, πριν τα φρένα για την στροφή 2. Διαχειρίστηκε αξιέπαινα τον ρυθμό του και αντιστάθηκε στην πίεση του Sebastian Vettel στους τελευταίους γύρους, ώστε να γευτεί την χαρά της νίκης στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά ύστερα από 81 αγώνες. Στο μεταξύ, ο εφιάλτης της McLaren-Honda συνεχίστηκε ακάθεκτος για τον Fernando Alonso· έχοντας ήδη αποτύχει να πάρει την καρό σημαία στους πρώτους τρεις αγώνες της σεζόν, ο Ισπανός δεν εκκίνησε καν στο Sochi διότι η MCL32 παρουσίασε (ξανά) πρόβλημα στη μονάδα ισχύος.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles