spot_img

Σαν σήμερα, 29 Απριλίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1951 γεννήθηκε στην πόλη Kannapolis της Βόρειας Carolina ο αείμνηστος θρύλος του NASCAR, Dale Earnhardt Sr. Ο Αμερικανός, γνωστός και με το ψευδώνυμο “Intimidator”, κατέκτησε επτά τίτλους στην κορυφαία κατηγορία stock αυτοκινήτων καθώς και συνολικά 76 νίκες, μέσα σε 25 χρόνια παρουσίας. Το 1998 στέφθηκε νικητής και στο μεγαλύτερο event αυτού του είδους αγώνων, το Daytona 500, αλλά δυστυχώς σκοτώθηκε σε μια φαινομενικά αβλαβή σύγκρουση στον τελευταίο γύρο του ίδιου event, τρία χρόνια αργότερα.

Σαν σήμερα το 1973, ο Emerson Fittipaldi εκμεταλλεύτηκε τα μηχανικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Ronnie Peterson, Jackie Stewart και Carlos Reutemann για να κερδίσει το GP Ισπανίας, στο σιρκουί πόλης του Montjuïc. Δεύτερος τερμάτισε ο François Cevert για την Tyrrell, με το βάθρο να ολοκληρώνει ο George Follmer της Shadow, στον μόλις δεύτερο αγώνα του στη Formula 1.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 28 Απριλίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα, επίσης το 1973, ο πρώην άσσος της Team Lotus και της BRM στη Formula 1 Reine Wisell κατέκτησε την πρώτη και μοναδική του νίκη στην Ευρωπαϊκή Formula 2, κερδίζοντας το ετήσιο Eifelrennen στο θρυλικό Nürburgring Nordschleife. Ο Σουηδός, παρόλο που είχε εκκινήσει μόλις όγδοος και οκτώ δευτερόλεπτα αργότερος από τον poleman Hans-Joachim Stuck, εκμεταλλεύτηκε τις εγκαταλείψεις των περισσότερων φαβορί και επικράτησε για 2,2 δευτερόλεπτα του Αυστραλού Tim Schenken (Motul M1), με τον τρίτο τον Γάλλο μόνιμο του πρωταθλήματος Patrick Depailler (ELF 2-Alpine A367). Ο Wisell είχε συμμετάσχει στον αγώνα 10 γύρων με ένα εφεδρικό μονοθέσιο της GRD (Group Racing Developments) που παρείχε η ομάδα Team Pierre Robert του ιδιοκτήτη Picko Troberg.

Σαν σήμερα το 1979, η Formula 1 επισκέφθηκε ξανά την Ισπανία για να πραγματοποιήσει Grand Prix, αυτήν τη φορά στην πίστα της Jarama. Ο Patrick Depailler προσπέρασε στην εκκίνηση τον ομόσταυλό του στη Ligier και poleman Jacques Laffite, με την πρόωρη εγκατάλειψη του δεύτερου λόγω αστοχίας κινητήρα να του αφήνει ελεύθερο δρόμο για τη νίκη. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Lotus του Carlos Reutemann, με τον ομόσταυλο Mario Andretti να τερματίζει τρίτος για το πρώτο και μοναδικό του βάθρο στη σεζόν.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1984, η πίστα του Zolder στο Βέλγιο φιλοξένησε για τελευταία φορά Grand Prix της Formula 1. Στον αγώνα αυτόν ξεχώρισε ο Michele Alboreto, ο οποίος εκκίνησε από την pole position και κυριάρχησε κατά κράτος για να κατακτήσει τη νίκη. Έτσι, έγινε ο πρώτος Ιταλός που κέρδισε Grand Prix με την Ferrari στο πρωτάθλημα, μετά τη νίκη του Ludovico Scarfiotti στο GP Ιταλίας του 1966. Ο Alboreto άφησε πάνω από 40 δευτερόλεπτα πίσω του τη Renault RE50 του Derek Warwick, με την έτερη Ferrari του René Arnoux να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Ο Γάλλος είχε επωφεληθεί από τις ατυχίες των Nelson Piquet και Keke Rosberg, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει στους τελευταίους γύρους λόγω σπασμένου κινητήρα και έλλειψης καυσίμων αντίστοιχα.

Σαν σήμερα το 2001, η Ισπανία φιλοξένησε ακόμα ένα Grand Prix της Formula 1 σε ακόμα μία διαφορετική πίστα, αυτήν της Βαρκελώνης. Ο αγώνας αυτός έχει μείνει στην ιστορία για μια συγκλονιστική ανατροπή. Ο Mika Häkkinen, ο οποίος διένυε τότε μια υποτονική σεζόν, βρέθηκε επικεφαλής κατά την φάση των pit stops και είχε χτίσει μια εμφατική διαφορά από τον Michael Schumacher. Ωστόσο, ο κινητήρας της Mercedes άρχισε σταδιακά να παραδίδει πνεύμα στις αρχές του τελευταίου γύρου, μέχρι που έσβησε τελείως στη στροφή 7. Ο Γερμανός της Ferrari ανέκτησε την πρωτοπορία και πήρε την καρό σημαία και τη νίκη, αναγνωρίζοντας πλήρως ωστόσο τον Φινλανδό της McLaren ως «ηθικό νικητή» της ημέρας. Πέραν αυτής της εξέλιξης, ο Juan Pablo Montoya κατέκτησε το πρώτο του βάθρο στη Formula 1 με την δεύτερη θέση, ενώ τρίτος ολοκλήρωσε ο Jacques Villeneuve και προσέφερε στην ομάδα της BAR το δικό της παρθενικό βάθρο στο πρωτάθλημα.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 2002 απεβίωσε σε ηλικία 84 χρονών ο Rob Walker, ίσως ο καλύτερος ιδιώτης επικεφαλής ομάδας της Formula 1. Ο Βρετανός δραστηριοποιήθηκε ερασιτεχνικά ως οδηγός αγώνων πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τερμάτισε όγδοος στις 24 ώρες του Le Mans το 1939. Η αγωνιστική ομάδα του Walker εισήλθε στο πρωτάθλημα της Formula 1 το 1953, με τους Stirling Moss και Maurice Trintignant να την οδηγούν σε δύο συνεχόμενες νίκες στους πρώτους δύο αγώνες για τη σεζόν του 1958. Ο Moss κέρδισε άλλους έξι αγώνες στα περιβόητα μπλε/λευκά χρώματα της ομάδας, με τις νίκες του στο Πριγκιπάτο του Μονακό για το 1960 και 1961 να ξεχωρίζουν. Ο Jo Siffert σημείωσε άλλη μια νίκη, στη Μεγάλη Βρετανία το 1968, με τον Walker να τερματίζει τις λειτουργίες της ομάδας του στα τέλη του 1970.

Σαν σήμερα το 2008 απεβίωσε στο Newport Beach της Καλιφόρνια ο 84χρονος Chuck Daigh, έπειτα από μάχη του με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα. Ο Αμερικανός είχε βρεθεί στο χώρο των Grand Prix και της Formula 1 μέσω της ομάδας Scarab του φίλου Lance Reventlow, όντας αρχικά ένας από τους επικεφαλής μηχανικούς της. Εκκίνησε σε τρεις αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος και τερμάτισε μόνο μία φορά, με μια 10η θέση στο Watkins Glen το 1960. Ο Daigh ήταν επίσης ένας επιτυχημένος οδηγός σπορ αυτοκινήτων στην Αμερική – κέρδισε στις 12 ώρες του Sebring το 1959 και αποπειράθηκε δύο φορές να προκριθεί στο Indianapolis 500 χωρίς επιτυχία. Επιπλέον, το 1958 κατέκτησε τη νίκη με μια Scarab στο GP ΗΠΑ για σπορ αυτοκίνητα στο Riverside, σε ένα event που αποτέλεσε την απαρχή των επαγγελματικών αγώνων αντοχής στη χώρα.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2012 έλαβε χώρα ο δεύτερος αγώνας της σεζόν για το MotoGP, στην Ισπανία και την πίστα της Jerez. Οι πρώτοι γύροι ήταν εντυπωσιακοί, με τον Dani Pedrosa να πετάγεται εξαιρετικά στην εκκίνηση και να ξεμακραίνει σύντομα μαζί με άλλους πέντε αναβάτες που τον καταδίωκαν. Στη στροφή 6 του τρίτου γύρου οι έξι αναβάτες βρέθηκαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, με την κακή γραμμή του Pedrosa να ανοίγει την πόρτα στους Casey Stoner και Jorge Lorenzo να προσπεράσουν. Ο Αυστραλός της Honda ξέφυγε αμέσως και ο Ισπανός της Yamaha ήταν ο μόνος που μπορούσε να τον ακολουθήσει, πιέζοντάς στον σε όλο το υπόλοιπο του αγώνα. Τελικά ο Stoner ήλεγξε τον ρυθμό του και δεν απειλήθηκε πραγματικά, με το βάθρο να ολοκληρώνεται από τον Pedrosa ύστερα από μια εξίσου κλειστή μάχη με τον Cal Crutchlow.

Σαν σήμερα, επίσης το 2012, η πίστα του Thruxton αποτέλεσε τον τρίτο σταθμό της σεζόν για το Βρετανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (BTCC). Αρχικά, οι μεικτές καιρικά κατατακτήριες δοκιμές οδήγησαν τον Andrew Jordan (Honda) στην πρώτη του pole position στη χρονιά. Ωστόσο, η επίδοσή του δεν μετουσιώθηκε σε καλό τερματισμό καθώς ένας πολύ βροχερός πρώτος αγώνας τον είδε να πέφτει πάνω στον Jason Plato (MG) και τον τοίχο στην πρώτη στροφή. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε πρόωρα όταν ο Liam Griffin (Ford) συγκρούστηκε επίσης στην πρώτη στροφή, φέρνοντας την κόκκινη σημαία. Ως εκ τούτου, ο Mat Jackson κατέκτησε τη δεύτερη νίκη του στη σεζόν, μπροστά από τον Dave Newsham (Vauxhall) και τον Plato που ανέκαμψε.

Η κατάσταση του καιρού είχε επιδεινωθεί ενόψει του δεύτερου αγώνα και έτσι η εκκίνηση δόθηκε πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας. Ο Gordon Shedden οδήγησε επιδέξια στη βροχή και προσπέρασε πολλούς οδηγούς για να σημειώσει την τρίτη του νίκη στη σεζόν. Οι συνθήκες είχαν βελτιωθεί σημαντικά μέχρι τον τελευταίο αγώνα της ημέρας αλλά ο Shedden παρέμεινε επικεφαλής, επικρατώντας του ομόσταυλου Matt Neal για το 1-2 της Honda. Όλοι οι πόντοι για τους ταχύτερους γύρους κατέληξαν στον Σκωτσέζο, δείχνοντας την ταχύτητά του στο Thruxton.

Σαν σήμερα το 2018 πραγματοποιήθηκε το επεισοδιακό GP Αζερμπαϊτζάν της Formula 1 στους δρόμους του Μπακού. Ο Sebastian Vettel της Ferrari ηγήθηκε τον αγώνα στο μεγαλύτερο σκέλος του, μέχρι που έχασε την πρωτοπορία στη στρατηγική μετά την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας που επέφερε η σύγκρουση ανάμεσα στις Red Bull των Max Verstappen και Daniel Ricciardo. Η αποτυχημένη απόπειρα του Vettel να προσπεράσει τον Valtteri Bottas στη συνέχιση του αγώνα και να ξαναβρεθεί επικεφαλής τον έριξε στην έριξε θέση. Ο Φινλανδός έδειχνε να βαίνει ολοταχώς για τη νίκη αλλά υπέστη ένα απροσδόκητο κλατάρισμα στο πίσω-δεξί ελαστικό και η νίκη κατέληξε ανέλπιστα στον ομόσταυλο Lewis Hamilton. Ο Kimi Räikkönen τερμάτισε δεύτερος, με τον Sergio Pérez να εκμεταλλεύεται τον κακό ρυθμό του Vettel και να ανεβαίνει στο βάθρο για την Force India. Πιο πίσω, οι Charles Leclerc και Fernando Alonso αποτέλεσαν τις εκπλήξεις του συγκεκριμένου αγώνα καταλαμβάνοντας τις θέσεις 6 και 7 αντίστοιχα.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles