spot_img

Σαν σήμερα, 30 Ιανουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1901 γεννήθηκε στο Remagen της παλιάς Γερμανικής Αυτοκρατορίας ο Rudolf Caracciola, ο πρώτος Regenmeister (μτφρ. στα γερμανικά ως «άσσος της βροχής») και ένας από τους πιο θρυλικούς προπολεμικούς οδηγούς του motorsport. Όντας καθοριστικότατος παράγοντας στο αγωνιστικό τμήμα της Mercedes-Benz που σάρωσε τα πάντα στα 1930s, ο Caracciola κατέκτησε το παλιό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Grand Prix στις τρεις από τις έξι διεξαγωγές του.

Σαν σήμερα το 1917 γεννήθηκε ο Βέλγος θρύλος των αγώνων, Paul Frère. Συμμετείχε σε 11 Grand Prix κατά τη δεκαετία του ’50, με το καλύτερο αποτέλεσμά του να έρχεται στην τελευταία του εμφάνιση, το GP Βελγίου, όπου τερμάτισε δεύτερος με μια Lancia-Ferrari D50. Επίσης, ο Frère κέρδισε στις 24 ώρες του Le Mans το 1960, μοιραζόμενος μια Ferrari 250 Testa Rossa με τον συμπατριώτη Olivier Gendebien. Μετά τη νίκη αυτή αποσύρθηκε από τους αγώνες και καθιερώθηκε ως ένας αξιοσέβαστος δημοσιογράφος και συγγραφέας στον χώρο του motorsport. Μετά τον θάνατό του το 2008, η στροφή 15 του Spa-Francorchamps μετονομάστηκε προς τιμήν του.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 29 Ιανουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1937 γεννήθηκε ο Bruce Johnstone. Ο Νοτιοαφρικανός ξεκίνησε να τρέχει σε τοπικούς αγώνες σπορ αυτοκινήτων της χώρας του στα τέλη των ‘50s και ύστερα μεταφέρθηκε στις μικρές κατηγορίες formula. Το 1962 εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη και εργάστηκε για την ομάδα της BRM, την οποία και εκπροσώπησε στο GP Νότιας Αφρικής. Οδηγώντας μια BRM P48/57, εκκίνησε από το τέλος του grid και τερμάτισε 9ος, έξι γύρους πίσω από τον νικητή Graham Hill. Στα τέλη της σεζόν αποσύρθηκε και έκτοτε διηύθυνε μια επιχείρηση εισαγωγής μοτοσικλετών της Yamaha στη Νότια Αφρική.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1981, ο Jean Ragnotti κατέκτησε την πρώτη του νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC) επικρατώντας στο Rally Μόντε Κάρλο. Ο Γάλλος οδήγησε ένα Renault 5 Turbo με συνοδηγό τον Jean-Marc Andrié και άφησε 3 λεπτά πίσω την Lotus Sunbeam των Guy Fréquelin και Jean Todt.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2001 η ιστορική Minardi, που βρισκόταν πολύ κοντά στη διάλυση, εξαγοράστηκε από τον Αυστραλό επιχειρηματία Paul Stoddart. Η αγαπητή ιταλική ομάδα σώθηκε μόλις έναν μήνα πριν την έναρξη της σεζόν. Ο Stoddart αποδείχθηκε μια προσωπικότητα που συχνά δημιουργούσε ίντριγκα στα paddock της F1. Συχνά εξέφραζε αιτήματα υπέρ των μικρότερων ομάδων του grid και επιζητούσε δικαιότερη κατανομή των χρημάτων του σπορ – μια συζήτηση που έχει απήχηση μέχρι και σήμερα. Έχοντας φτάσει πολλές φορές στα άκρα με τις θέσεις του, κατάφερε να κρατήσει τη Minardi στην F1 για άλλα πέντε χρόνια, μέχρι να την εξαγοράσει η Red Bull. Η ομάδα έκτοτε μετεξελίχθηκε στην Toro Rosso και την τωρινή AlphaTauri.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles