spot_img

Σαν σήμερα, 30 Οκτωβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1906 γεννήθηκε ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, Giuseppe Farina. Ο Ιταλός επικράτησε του team-mate του στην Alfa Romeo, Juan Manuel Fangio, και πήρε τον τίτλο το 1950. Συνολικά κέρδισε 5 αγώνες – τέσσερις με την Alfa Romeo και έναν με την Ferrari. Δυστυχώς έχασε τη ζωή του στις 30 Ιουνίου του 1966, σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ταξίδευε με το αυτοκίνητό του προς τη Γαλλία και την πόλη του Reims, ώστε να παρακολουθήσει το Γαλλικό Grand Prix.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1917 γεννήθηκε ο θρυλικός Γάλλος οδηγός, Maurice Trintignant. Αγωνίστηκε στην F1 για σχεδόν 15 χρόνια (1950-1964), διανύοντας μια από τις πρώτες μακροσκελείς καριέρες στην ιστορία του σπορ. Έτρεξε σε 81 Grand Prix με πολλές ομάδες και πήρε δύο νίκες. Συμπτωματικά, και οι δύο αυτές νίκες σημειώθηκαν στο θρυλικό Πριγκιπάτο του Μονακό, το 1955 με την Ferrari και το 1958 με την Cooper. Επίσης έγραψε ιστορία και στους αγώνες σπορ αυτοκινήτων, κερδίζοντας στις 24 ώρες του Le Mans το 1954. Τότε είχε μοιραστεί μια Ferrari 375 Plus με τον José Froilán González.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1954 σκοτώθηκε ο θρύλος οδηγός και πολυνίκης του Indianapolis 500, Wilbur Shaw. Ο Αμερικανός κέρδισε τον περιβόητο αγώνα τρεις φορές, με τις δύο μάλιστα να είναι συνεχόμενες (1937, 1939 & 1940), επίτευγμα που σημειώθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά του αγώνα αυτού. Ο Shaw έχασε τη ζωή του σε ένα δυστύχημα με αεροπλάνο κοντά στην πόλη Decatur της Indiana, ακριβώς μία μέρα πριν κλείσει τα 52 του χρόνια.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1988, ο αείμνηστος Ayrton Senna έκανε (άλλη) μια επίδειξη της μαγικής οδηγικής του ευφυΐας, κερδίζοντας το Grand Prix Ιαπωνίας. Η εκκίνησή του ήταν πολύ κακή και, ως εκ τούτου, έπεσε στη 14η θέση. Μέχρι τα μέσα του αγώνα κατάφερε να αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις και, στον γύρο 27 από τους 51, προσπέρασε και τον Alain Prost για την πρωτοπορία. Έκτοτε δεν απειλήθηκε και πήρε μια ιστορική νίκη και, μαζί με αυτήν, το πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα στην F1.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2011 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Grand Prix Ινδίας στην ιστορία της F1. Ο αγώνας έλαβε χώρα στην πίστα του Buddh και είδε τον Sebastian Vettel να κάνει επίδειξη δύναμης σε όλο το αγωνιστικό τριήμερο. Ο Γερμανός της Red Bull κατέκτησε την pole position, έκανε τον ταχύτερο γύρο στον αγώνα, ήταν επικεφαλής σε όλους τους 60 γύρους του και πήρε τη νίκη. Έτσι, εξασφάλισε το πρώτο Grand Chelem της καριέρας του. Το βάθρο συμπληρώθηκε από τον Jenson Button της McLaren και τον Fernando Alonso της Ferrari.

Σαν σήμερα το 2016, ο Andrea Dovizioso κέρδισε με εμφατικό τρόπο το Grand Prix Μαλαισίας για το MotoGP. Έχοντας εκκινήσει από την pole position, ο Ιταλός αναβάτης της Ducati έκανε και τον ταχύτερο γύρο του αγώνα. Στις άλλες δύο θέσεις του βάθρου τερμάτισαν οι Valentino Rossi και Jorge Lorenzo, με τις δύο εργοστασιακές Yamaha.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” για την F1, με την ανάλυση του GP Πορτογαλίας και τον σχολιασμό των τελευταίων εξελίξεων.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles