spot_img

Σαν σήμερα, 6 Φεβρουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1966, η ολοκλήρωση της πρώτης έκδοσης των 24 ωρών της Daytona ήταν επισήμως γεγονός, με την Ford να ξεκινά μια περίοδο κυριαρχίας στους αγώνες αντοχής κάνοντας το 1-2 με εργοστασιακά GT40 Mk.II. Η νίκη κατέληξε στο #98 των Ken Miles και Lloyd Ruby, οι οποίοι μάλιστα έμελλε να θριαμβεύσουν και στις 12 ώρες του Sebring την ίδια χρονιά. Το event βρήκε επίσης την Suzy Dietrich να συμμετέχει, οδηγώντας μια Sunbeam Alpine με τη Janet Guthrie και την Donna Mae Mims. Οι τρεις τους τερμάτισαν στην 32η θέση και, μαζί με ένα άλλο γυναικείο πλήρωμα, αποτέλεσαν τις πρώτες γυναικείες ομάδες που πήραν τον τερματισμό σε έναν διεθνή 24ωρο αγώνα.

Σαν σήμερα το 1968 γεννήθηκε ο Piergiorgio Bontempi στην πόλη της Ancona. Ο Ιταλός βετεράνος των αγώνων μοτοσικλετών συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των Superbikes για πάνω από 10 χρόνια, καταγράφοντας τρεις παρουσίες στο βάθρο σε 195 εμφανίσεις. Συμμετείχε επίσης στο Supersport World Championship, κατακτώντας μια νίκη στο Nürburgring το 1999.

Σαν σήμερα το 1972 ολοκληρώθηκε ο περιβόητος αγώνας αντοχής της Daytona, ο οποίος είχε διάρκεια μόλις 6 ωρών και όχι 24, λόγω της πετρελαϊκής κρίσης που άρχισε να καταπονεί τον κόσμο της αυτοκίνησης κι όχι μόνο. Ο αγώνας αυτός σήμανε και την αφετηρία των νέων 3λιτρων σπορ αυτοκινήτων, με την Ferrari να κυριαρχεί. Ο ιταλικός κολοσσός κατέκτησε τη νίκη με μια 312PB που μοιράστηκαν οι Mario Andretti και Jacky Ickx. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε άλλη μια Ferrari, οδηγούμενη από τους Tim Schenken και Ronnie Peterson.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1977, η νίκη για τις 24 ώρες της Daytona κατέληξε σε ένα παλιό αυτοκίνητο που μοιράστηκαν από κοινού ένας πρώην ψαράς, ένας γιατρός και ένα αστέρας οδηγός που είχε ήδη κερδίσει στη Daytona δύο φορές στο παρελθόν. Ο λόγος για τους John Graves, Dr. David Helmick και Hurley Haywood, οι οποίοι οδήγησαν μια Porsche Carrera RSR του 1975 απέναντι στις νεότερες, ταχύτερες και υπερτροφοδοτούμενες Porsche 935. Μετά από 681 γύρους, το αξιόπιστο παλιό αυτοκίνητό τους τερμάτισε δύο γύρους μπροστά από την πλησιέστερη υπερτροφοδοτούμενη 935 και 11 γύρους μπροστά από την εργοστασιακή 935 που είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας στην πρώτη θέση.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 5 Φεβρουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1983 γεννήθηκε στη Μελβούρνη ο θρυλικός Jamie Whincup. Ο Αυστραλός έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την Triple Eight Race Engineering, την οποία έχει εκπροσωπήσει για πάνω από 15 χρόνια στο δημοφιλές πρωτάθλημα των Supercars, με ομόσταυλο κυρίως τον Craig Lowndes. Κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων πρωταθλημάτων στη διοργάνωση με 7, ενώ μετράει 4 νίκες στο Bathurst 1000 και μία νίκη στις 12 ώρες του Bathurst. Επίσης, είναι ο κάτοχος ρεκόρ όλων των εποχών στα Supercars όσον αφορά τις νίκες, με 124.

Σαν σήμερα το 1988, ο θρύλος του WRC Markku Alén επικράτησε στο Rally Σουηδίας και κατέκτησε την πρώτη του νίκη σε event με χιόνι. Ο Φινλανδός οδήγησε μια τετρακίνητη Lancia Delta HF και άφησε πίσω το επίσης τετρακίνητο Ford Sierra XR του πολύπειρου εγχώριου ήρωα, Stig Blomqvist. Αυτή ήταν και η τελευταία νίκη για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, καθώς η Lancia εμφανίστηκε αργότερα στην Πορτογαλία με την ταχύτατη Delta Integrale.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2008 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 χρονών ο επιτυχημένος Βρετανός οδηγός, Tony Rolt. Έκανε το αγωνιστικό του ντεμπούτο το 1936, οδηγώντας μαζί με τον Jack Elliott μια Triumph Gloria στις 24 ώρες του Spa-Francorchamps. Συνέχισε να αγωνίζεται σε μικρούς αγώνες εθνικού επιπέδου μέχρι το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο διάστημά του υπηρέτησε ως υπολοχαγός και υπήρξε κατ’ εξακολούθηση φυλακισμένος σε γερμανικούς στρατώνες, καταφέρνοντας τελικά να αποδράσει. Μετά το τέλος του πολέμου επανήλθε στους αγώνες ταχύτητας, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές μικρές κατηγορίες formula. Έτρεξε σε τρία Grand Prix της F1 (όλα στο Silverstone) και το 1953 κέρδισε στις 24 ώρες του Le Mans. Μοιράστηκε μια Jaguar C-Type μαζί με τον συμπατριώτη Duncan Hamilton και πήρε την καρό σημαία μετά από 304 γύρους.

Duncan Hamilton (αριστερά) – Tony Rolt (δεξιά)
  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2011, ο Robert Kubica είχε ένα σοβαρότατο ατύχημα σε ένα rally στην Ανδόρα και σχεδόν έχασε το δεξί του χέρι. Ο Πολωνός προερχόταν από μια εξαιρετική χρονιά στη Renault και είχε ήδη καταγράψει ταχύτατους χρόνους στις χειμερινές δοκιμές της τότε επερχόμενης σεζόν. Χρειάστηκαν πολλαπλά χειρουργεία ώστε να αποκατασταθούν οι τραυματισμοί του Kubica, έστω και με κάποιο τίμημα, και όλα έδειχναν πως η καριέρα του στην F1 τελείωσε άδοξα. Τελικά ο Πολωνός έκανε το δικό του θαύμα και ανέκαμψε, επιστρέφοντας επίσημα στο grid το 2019 με την παραπαίουσα Williams. Πήρε τον μοναδικό βαθμό της ομάδας στη σεζόν αλλά αποδεσμεύτηκε ώστε να προβιβαστεί ο Nicholas Latifi. Σήμερα είναι δοκιμαστής οδηγός στην Alfa Romeo.

Σαν σήμερα το 2016, η πόλη του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή φιλοξένησε τον τέταρτο γύρο της σεζόν στη Formula E. Ο αγώνας εξελίχθηκε σχεδόν σε μονόλογο της DS Virgin Racing και του Sam Bird, με τον Βρετανό να εκκινεί από την pole position και να κατακτά την πρώτη του νίκη στη σεζόν, τρίτη στη διοργάνωση. Ελάχιστα πίσω του τερμάτισε ο Sébastien Buemi της Renault e.DAMS, ανακάμπτοντας εντυπωσιακά από την 18η/τελευταία θέση που εκκίνησε ύστερα από τις κάκιστες κατατακτήριες δοκιμές του. Το βάθρο έκλεισε ο Lucas di Grassi της ABT Schaeffler Audi Sport.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles