spot_img

Σαν σήμερα, 6 Ιουνίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1923 γεννήθηκε ο Ivor Bueb. Ο Βρετανός είναι κυρίως γνωστός για τη νίκη που σημείωσε το 1955 με την Jaguar πλάι στον Mike Hawthorn στις 24 ώρες του Le Mans, σε ένα άκρως τραγικό event που στιγματίστηκε από τον θάνατο 80 και παραπάνω θεατών. Ο Bueb ξανακέρδισε στο Sarthe το 1957, αυτή τη φορά μαζί με τον Ron Flockhart, σε μια παλιά Jaguar D-Type της Ecurie Ecosse. Εκτός από τα σπορ αυτοκίνητα όμως, ο Bueb δραστηριοποιήθηκε και στα μονοθέσια, λαμβάνοντας συμμετοχή σε 6 Grand Prix της F1 στο διάστημα 1957-1959 με μικρές ομάδες. Τα αποτελέσματα ήταν κάτω του μετρίου και ο Βρετανός προσκλήθηκε από τον Brian Lister να αναπληρώσει το κάθισμα του αποθανόντος Archie Scott Brown στην ομάδα του, κάτι που κατάφερε με απόλυτη επιτυχία. Δυστυχώς όμως απεβίωσε τον Αύγουστο του 1959, ύστερα από σοβαρούς τραυματισμούς που είχε αποκομίσει σε έναν αγώνα F2 στο Clermont-Ferrand της Γαλλίας.

Σαν σήμερα το 1939 γεννήθηκε ο βετεράνος συνοδηγός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rally (WRC), Arne Hertz. Ο Σουηδός άρχισε να καθιερώνεται στη σκηνή των αγώνων rally στις αρχές των ‘70s, όταν καθοδηγούσε τον Stig Blomqvist σε πολλά events για την μικρή ομάδα της Saab. Η πιο επιτυχημένη περίοδος της καριέρας του σημειώθηκε στο διάστημα 1977-1990, όπου βρέθηκε αρχικά στο πλάι του Hannu Mikkola και την Ford. Οι δυο τους μεταπήδησαν στην Audi το 1980 και ο Hertz συνέβαλε στην κατάκτηση του τίτλου το 1983 για τον «Ιπτάμενο Φινλανδό», με το επαναστατικό τετρακίνητο Audi Quattro. Το δίδυμο Mikkola/Hertz υπήρξε σχεδόν πάντα φαβορί για τη νίκη στα events που εμφανιζόταν. Όταν ο Mikkola μεταπήδησε στη Mazda το 1988, ο Hertz παρέμεινε στην Audi και υπήρξε συνοδηγός του Γερμανού Armin Schwarz, μέχρι το τέλος της καριέρας του το 1999.

Arne Hertz (αριστερά) – Hannu Mikkola (δεξιά)
Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 5 Ιουνίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1951 γεννήθηκε στο Τόκιο ο Noritake Takahara. Ο Ιάπωνας υπήρξε ένας εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών στους εγχώριους αγώνες formula και σπορ αυτοκινήτων στα ‘70s, κατακτώντας δύο τίτλους στο πρωτάθλημα που σήμερα είναι γνωστό ως Super Formula. Το 1976, με αφορμή τη διεξαγωγή αγώνα F1 στην πίστα του Fuji, αποφάσισε να συμμετάσχει στο βροχερό GP Ιαπωνίας με μια Surtees TS19. Μάλιστα, ο Takahara έγινε τότε ένας εκ των πρώτων Ιαπώνων που εκκίνησαν σε επίσημο αγώνα F1, μαζί με τους θρυλικούς Kazuyoshi Hoshino και Masahiro Hasemi. Τελικά τερμάτισε σε μια αξιοπρεπέστατη 9η θέση και επανεμφανίστηκε στο αντίστοιχο event της επόμενης χρονιάς, αυτή τη φορά με μια Kojima KE009. Αυτή τη φορά τελείωσε άδοξα ο αγώνας για τον Takahara, με τον ίδιο να εμπλέκεται σε ατύχημα μετά από μόλις δύο γύρους και να τίθεται εκτός.

Σαν σήμερα το 1960, ο Jack Brabham κυριάρχησε απόλυτα στο GP Ολλανδίας και κέρδισε τον πρώτο του αγώνα στη σεζόν, σε μια μέρα όπου ο Jim Clark έκανε το ντεμπούτο του στην F1. Ο poleman Stirling Moss αρχικά κυνήγησε τον Αυστραλό της Cooper αλλά έχασε πολύ έδαφος όταν αποκόμισε ένα κλατάρισμα στον 17ο γύρο. Επέστρεψε στην πίστα και κινήθηκε σε γυρολόγιο-ρεκόρ ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, χάνοντας οριακά την τρίτη θέση του βάθρου στον τελευταίο γύρο από τον Graham Hill. Ο Innes Ireland, ομόσταυλος του Clark στη Lotus, κατέλαβε τη δεύτερη θέση για να καταγράψει το πρώτο βάθρο για την ομάδα του Colin Chapman στην F1. Ο αγώνας στο Zandvoort δυστυχώς αμαυρώθηκε από τον θάνατο ενός θεατή στην κεκλιμένη στροφή Tarzan, όταν ο Dan Gurney βγήκε εκτός πίστας στον 12ο γύρο με αστοχία στο σύστημα πέδησης της BRM P48.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1982, η F1 φιλοξένησε για πρώτη φορά Grand Prix στο Detroit των Η.Π.Α., σε ένα σιρκουί πόλης που δεν είχε καν ολοκληρωθεί ως προς τις υποδομές του και το οργανωτικό του κομμάτι. Έτσι, οι οδηγοί είχαν περιοριστεί σε ελάχιστες έως μηδαμινές δοκιμές και ο αγώνας διακόπηκε μετά από μόλις 7 γύρους, ύστερα από ένα μεγάλο ατύχημα ανάμεσα στους Elio de Angelis, Roberto Guerrero και Riccardo Patrese. Την παράσταση έκλεψε η McLaren του John Watson, ο οποίος είχε εκκινήσει μόλις 17ος (13ος στην επανεκκίνηση) και προσπέρασε τους πάντες με ακρίβεια και μεθοδικότητα, κάνοντας μάλιστα μια τριπλή προσπέραση μόνο στον 33ο γύρο για να βρεθεί δεύτερος. Έπειτα, πλησίασε με δαιμονιώδη ρυθμό τον επικεφαλής Keke Rosberg της Williams και τέθηκε επικεφαλής στον 37ο γύρο, ώστε να κατακτήσει μια φανταστική νίκη. Το βάθρο τελικά έκλεισε με τον Eddie Cheever της Ligier και τον Didier Pironi της Ferrari.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2004, ο Valentino Rossi επικράτησε στο GP Ιταλίας και κατέκτησε την δεύτερη νίκη του στη σεζόν. Ο αγώνας στο Mugello είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά, με τον «Γιατρό» να κρατιέται μπροστά από το ανελέητο τρενάκι των Makoto Tamada, Max Biaggi, Loris Capirossi, Sete Gibernau, Marco Melandri και Nicky Hayden, οι οποίοι εναλλάσσανε θέσεις για το βάθρο αλλά και για την πρωτοπορία. Ωστόσο, οι επικές τους μονομαχίες τελείωσαν άδοξα στον 17ο γύρο όταν άνοιξαν οι ουρανοί στην περιφέρεια της Τοσκάνης. Το grid επέστρεψε στο pit-lane μέχρι να καλυτερέψει ο καιρός και οι περισσότεροι αναβάτες συνέχισαν με slick ελαστικά. Η βροχή όμως εμφανίστηκε ξανά με ψιχάλες μετά την επανεκκίνηση και οι υπόλοιποι έξι γύροι προσέφεραν μια μεγάλη πρόκληση, στην οποία ανταποκρίθηκαν δεόντως οι Norick Abe, Troy Bayliss και Rubén Xaus. Η τριπλέτα αυτή βρισκόταν στις θέσεις του βάθρου πριν τελικά υποσκελιστεί από τους Rossi, Gibernau και Biaggi στους τελευταίους γύρους.

Σαν σήμερα το 2010 διεξήχθη ακόμα ένα GP Ιταλίας στην πίστα του Mugello για το MotoGP. Ο αγώνας έλαβε χώρα χωρίς τον Valentino Rossi, καθώς ο «Γιατρός» είχε υποστεί ένα κάταγμα στη δεξιά του κνήμη έπειτα από μια άσχημη πτώση στις ελεύθερες δοκιμές· εξαιτίας του τραυματισμού του έμεινε εκτός για τέσσερις αγώνες. Ο Dani Pedrosa κυριάρχησε στο Mugello και κατέκτησε τη νίκη για τη Repsol Honda, αφήνοντας πίσω του τον Jorge Lorenzo. Ο Andrea Dovizioso έκλεισε το βάθρο με την έτερη Repsol Honda, ενώ ο Casey Stoner ξεπέρασε τον Marco Melandri στο photo finish για την 4η θέση. Η συγκεκριμένη μέρα είδε επίσης τον νεαρό και ανερχόμενο Marc Márquez να κερδίζει για πρώτη φορά, στην κατηγορία των 125cc.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles