spot_img

Σαν σήμερα, 6 Μαρτίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1917 γεννήθηκε ο Oswald Karch. Ο Γερμανός ξεκίνησε να τρέχει σε αγώνες F2 στις αρχές των ‘50s, ενώ το 1953 εμφανίστηκε στο GP Γερμανίας με μια Veritas RS. Παρόλο που δεν έλαβε μέρος στις κατατακτήριες δοκιμές του Nürburgring, υπήρξε μέρος του μεγαλύτερου grid στην ιστορία της F1, με συνολικά 34 αυτοκίνητα να παίρνουν την εκκίνηση. Ο Karch συμπλήρωσε 10 γύρους, όταν τελικά εγκατέλειψε με πρόβλημα στον κινητήρα. Συνέχισε την πορεία του στην F2 και εμφανίστηκε σε αγώνες σπορ αυτοκινήτων της Αφρικής, βάζοντας τέλος στην καριέρα του στα τέλη του 1954.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1921 γεννήθηκε ο Piero Carini. Ο Ιταλός εμφανίστηκε στη σκηνή των αγώνων Grand Prix το 1950, οδηγώντας μονοθέσια F2 σε υποστηρικτικούς αγώνες. Το 1952 βρέθηκε στα λημέρια της Ferrari και οδήγησε για αυτήν στο Γαλλικό και Ιταλικό GP, χωρίς να πάρει τον τερματισμό σε κανέναν από τους δύο αγώνες. Το 1953 εντάχθηκε στο εργοστασιακό τμήμα της Scuderia ως προστατευόμενος οδηγός της, δίπλα στον Umberto Maglioli. Εμφανίστηκε ξανά στο GP Ιταλίας αλλά απέτυχε και πάλι να τερματίσει, αφήνοντας έκτοτε την F1 για να τρέξει σε αγώνες σπορ αυτοκινήτων. Εκπροσώπησε την Ferrari, την Alfa Romeo και την OSCA σε προορισμούς όπως το Mille Miglia και το Targa Florio, κατακτώντας νίκες στην κατηγορία του σε πολλαπλές περιπτώσεις. Δυστυχώς έχασε άδοξα τη ζωή του το 1957, σε έναν αγώνα με σπορ αυτοκίνητα κοντά στο Saint-Étienne της Γαλλίας.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 5 Μαρτίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1931 γεννήθηκε ο μεγάλος αδερφός του θρυλικού Jackie Stewart, ο Jimmy Stewart. Ο Jimmy υπήρξε οδηγός της Ecurie Ecosse, μιας ομάδας που του έδωσε ντεμπούτο στην F1, στο Βρετανικό GP του 1953. Προκρίθηκε στην 15η θέση αλλά έχασε τον έλεγχο και εγκατέλειψε, 11 γύρους πριν τον τερματισμό. Δεν εμφανίστηκε ξανά σε Grand Prix, αλλά μόλις έναν χρόνο μετά έτρεξε στο Le Mans με την Aston Martin. Ωστόσο, έσπασε το χέρι του σε μια άσχημη σύγκρουση και έμεινε εκτός αγώνα. Το 1955, στα 1000 χιλιόμετρα του Nurburgring, τραυμάτισε το ίδιο χέρι σε άλλη μια σύγκρουση και αποφάσισε να αποσυρθεί. Έκτοτε άρχισε να εμψυχώνει δυναμικά τον μικρό του αδερφό, Jackie, ο οποίος εν τέλει έγραψε τη δική του ιστορία στο motorsport.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1965 απεβίωσε σε ηλικία 79 χρονών ο Jules Goux, ένας εκ των νικητών του περιβόητου Indianapolis 500. Προερχόμενος από τα πρώτα μικρά πρωταθλήματα αγώνων στη Γαλλία, ο Goux προσκλήθηκε από την Peugeot για συμμετοχή στο Indianapolis 500 του 1913. Η συνεργασία υλοποιήθηκε με επιτυχία και ο Goux πήρε τη νίκη στο τότε καινούριο και μελλοντικά ιστορικό event, γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος Ευρωπαίος νικητής του αγώνα. Μετά από λίγα χρόνια υπηρεσίας στον Γαλλικό Στρατό στα πλαίσια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Goux επέστρεψε στους αγώνες και διακρίθηκε περίτρανα στα πρώτα Grand Prix εκείνης της εποχής, εκπροσωπώντας φίρμες όπως η Bugatti σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1971, ο Mario Andretti κατέκτησε την πρώτη του νίκη στην F1, επικρατώντας στο GP Νότιας Αφρικής με την Ferrari. Ο Denny Hulme της McLaren υπήρξε επικεφαλής για το μεγαλύτερο σκέλος του αγώνα, αλλά μια αστοχία στην ανάρτηση τον έκανε να κατρακυλήσει στην 6η θέση. Ο Andretti άφησε πίσω του την Tyrrell του Jackie Stewart για 21 δευτερόλεπτα, καταγράφοντας παράλληλα και τον ταχύτερο γύρο. Στην τρίτη θέση του βάθρου τερμάτισε ο ομόσταυλός του, Clay Regazzoni. Ο Andretti χρειάστηκε να περιμένει έως το 1976 για να ξανακερδίσει αγώνα της F1, με την Lotus να τον βοηθά στην κατάκτηση του τίτλου το 1978.

Σαν σήμερα το 1976 πραγματοποιήθηκε το GP Νότιας Αφρικής στο Kyalami, με τον Niki Lauda να κατακτά τη νίκη. Ο Αυστριακός ξεπέρασε τον μεγάλο του αντίπαλο James Hunt στην εκκίνηση και κρατήθηκε μπροστά του μέχρι τον τερματισμό. Τελικά επικράτησε για μόλις 1.3 δευτερόλεπτα, με το βάθρο να ολοκληρώνεται από τον ομόσταυλο του Hunt στη McLaren, Jochen Mass.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1988 έλαβε χώρα ο πρώτος αγώνας της σεζόν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC). Επρόκειτο για έναν αγώνα αντοχής απόστασης 800 χιλιομέτρων στην πίστα της Jerez, με τη νίκη τελικά να καταλήγει στην Sauber-Mercedes C9 #61. Το οδηγικό πλήρωμά της αποτελούνταν από τους Mauro Baldi, Jean-Louis Schlesser και Jochen Mass, οι οποίοι άφησαν πίσω την Jaguar XJR-9 των John Nielsen, Andy Wallace και John Watson. Το βάθρο του αγώνα έκλεισαν οι Klaus Ludwig και Bob Wollek, οι οποίοι μοιράστηκαν μια Porsche 962C.

Σαν σήμερα το 2005 φιλοξενήθηκε το GP Αυστραλίας στο Albert Park της Μελβούρνης. Λόγω της βροχερής διαδικασίας κατατακτηρίων δοκιμών, το grid ανακατεύτηκε αρκετά σε όλες τις θέσεις και δημιούργησε πολλές προσδοκίες. Επίσης, η F1 είχε εισέλθει σε μια νέα σεζόν, στην οποία απαγορεύονταν πλέον οι αλλαγές ελαστικών. Ο Giancarlo Fisichella κυριάρχησε από την αρχή έως το τέλος και πήρε τη νίκη, στην πρώτη του εμφάνιση με τη Renault. Πλαισιώθηκε στο βάθρο από τους Rubens Barrichello και Fernando Alonso, οι οποίοι εκκίνησαν εκτός δεκάδας και έπρεπε να αναρριχηθούν. Ο David Coulthard έκανε την έκπληξη και τερμάτισε 4ος, στην παρθενική εμφάνιση της Red Bull Racing στο πρωτάθλημα. Ο αγώνας ήταν εφιαλτικός για τον πρωταθλητή Michael Schumacher, με τον Γερμανό να οδηγείται τελικά στην εγκατάλειψη ύστερα από ένα ατύχημα με τον Nick Heidfeld.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles