spot_img

Σαν σήμερα, 6 Οκτωβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1944 γεννήθηκε ο Βραζιλιάνος οδηγός αγώνων, Carlos Pace. Έτρεξε σε 71 Grand Prix της F1 με τις ομάδες των March, Surtees και Brabham. Με την Brabham πήρε μάλιστα την μοναδική νίκη της καριέρας του, κερδίζοντας στο Interlagos το 1975, για το Grand Prix Βραζιλίας. Δυστυχώς σκοτώθηκε τον Μάρτιο του 1977 σε ηλικία μόλις 32 ετών, σε ένα δυστύχημα με αεροπλάνο.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1968, ο θρυλικός Mario Andretti πήρε την πρώτη του pole position στην F1, στο Grand Prix των Η.Π.Α. Ο αγώνας αυτός ήταν μάλιστα ο πρώτος του στο πρωτάθλημα. Παρά το γεγονός ότι επικράτησε του Jackie Stewart στις κατατακτήριες δοκιμές, ο συμπλέκτης της Lotus 49B τον πρόδωσε και εγκατέλειψε από τον αγώνα, μετά από μόλις 32 γύρους.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1973 ο κόσμος της F1 αντίκρισε ένα δυσάρεστο γεγονός, καθώς ο François Cevert σκοτώθηκε σε μια άσχημη σύγκρουση, στις κατατακτήριες δοκιμές του Αμερικανικού Grand Prix. Ο Γάλλος οδηγός της Tyrrell ήταν μόλις 29 ετών. Προοριζόταν να γίνει ο επικεφαλής οδηγός της ομάδας για το 1974, καθώς ο πρωταθλητής Jackie Stewart είχε ήδη ανακοινώσει την απόσυρσή του. Ο Βρετανός επέλεξε να μην αγωνιστεί στο Watkins Glen για το εκατοστό του Grand Prix, ως ένδειξη τιμής προς τον αδικοχαμένο team-mate του.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1974 σκοτώθηκε ο Αυστριακός Helmuth Koinigg, στην πίστα του Watkins Glen για το Αμερικανικό Grand Prix. Σύμφωνα με πάρα πολλούς, η σύγκρουση που στέρησε τη ζωή του έμοιαζε πάρα πολύ με αυτήν που είχε ο François Cevert στην ίδια πίστα ακριβώς έναν χρόνο πριν. Ήταν μόλις ο δεύτερος αγώνας για τον Koinigg στην F1.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 5 Οκτωβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1985, ο Nigel Mansell πήρε την πρώτη του νίκη στην F1, κερδίζοντας στην πίστα του Brands Hatch για το Ευρωπαϊκό Grand Prix. Μετά από 72 αγώνες, ο Βρετανός άφησε πίσω του τον Ayrton Senna και τον team-mate Keke Rosberg, για να γευτεί μέσα στην πατρίδα του τη χαρά της νίκης για πρώτη φορά. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Alain Prost, ο οποίος εξασφάλισε και μαθηματικά τον πρώτο του τίτλο στην F1 με τη McLaren.

Σαν σήμερα, επίσης το 1985, η Jaguar πήρε τη μοναδική της νίκη στον αγώνα 1000 χιλιομέτρων του Bathurst. Νικήτρια ήταν η ομάδα του Tom Walkinshaw, η οποία συμμετείχε με δύο Jaguar XJ-S. Το Jaguar που κέρδισε μοιράστηκαν οι Armin Hahne και John Goss, ενώ το έτερο Jaguar τερμάτισε τρίτο με τους Tom Walkinshaw και Winston Percy. Δεύτερη ήταν η BMW 635 Csi των Johnny Cecotto και Roberto Ravaglia.

Σαν σήμερα, επίσης το 1985, η March πήρε τη μοναδική της νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC), στην πίστα του Fuji. Ο αγώνας των 1000 χιλιομέτρων διεξήχθη υπό κατακλυσμιαία βροχόπτωση, αναγκάζοντας όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες να αποσυρθούν είτε άμεσα είτε μετά το πέρας μερικών δοκιμαστικών γύρων. Τα 18 αυτοκίνητα που είχαν απομείνει άνηκαν όλα σε Ιαπωνικές ομάδες και οι καιρικές συνθήκες δεν βελτιώθηκαν ποτέ. Οι διοργανωτές εν τέλει σταμάτησαν πρόωρα τον αγώνα και απονεμήθηκαν οι μισοί βαθμοί. Νικητής ήταν ο Kazuyoshi Hoshino, ο οποίος οδήγησε μόνος του μια March 85G για 275 χιλιόμετρα, μέχρι ο αγώνας να διακοπεί οριστικά.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles