spot_img

Σαν σήμερα, 9 Ιουλίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1967, ο θρυλικός Richard Petty κατέκτησε τη νίκη στην μικρή οβάλ πίστα του Trenton στο New Jersey, για την μεγάλη κατηγορία του NASCAR. Η πρωτοπορία άλλαξε συνολικά 8 φορές μεταξύ των Petty, Darel Dieringer και Jim Paschal σε μια μεγάλη μονομαχία ανάμεσα σε αργότερους συνδυασμούς, με τον Petty να τίθεται οριστικά επικεφαλής στον γύρο 254 από τους 300 και να φέρνει την Plymouth του στον τερματισμό, 28 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Dieringer. Αυτή ήταν η 61η νίκη για τον άσσο με το #43.

Σαν σήμερα το 1982 γεννήθηκε στο Toyohashi ο Sakon Yamamoto. Μετά από μια σχεδόν αδιάφορη πορεία στις μικρότερες κατηγορίες μονοθεσίων και ένα σύντομο πέρασμα από το Super GT, ο Ιάπωνας προβιβάστηκε απροσδόκητα στην F1 στο δεύτερο μισό του 2006 μέσω της νεοφώτιστης Super Aguri. Έκτοτε, έμελλε να πραγματοποιήσει συνολικά 21 εμφανίσεις μοιρασμένες ανά 7 αγώνες σε τρεις σεζόν, αντικαθιστώντας τον Frank Montagny το 2006, τον Christijan Albers στην Spyker το 2007 και τον Karun Chandhok στην HRT το 2010. Η χαμηλή δυναμικότητα των ομάδων μοιραία περιόρισε τον Yamamoto στις τελευταίες θέσεις του grid, με τον ίδιο τουλάχιστον να τερματίζει συστηματικά και να καταγράφει μια 12η θέση στην Ιαπωνία το 2007 ως καλύτερο πλασάρισμα. Ο Yamamoto εξαφανίστηκε από τη σκηνή των αγώνων και επέστρεψε προσωρινά το 2015, στους δύο αγώνες του Λονδίνου για την Formula E. Πλέον δραστηριοποιείται ενεργά στην χώρα του ως στέλεχος της ιατρικής και κοινωνικής πρόνοιας.

Σαν σήμερα το 1989, έχοντας εκκινήσει από την pole position στο Paul Ricard, ο Alain Prost κατέκτησε το GP Γαλλίας για τέταρτη φορά. Ο αγώνας είχε αρχικά διακοπεί στον πρώτο γύρο εξαιτίας ενός τεράστιου ατυχήματος του Maurício Gugelmin· ο Βραζιλιάνος της March είχε μπλοκάρει τους τροχούς του στα φρένα για την πρώτη στροφή και έπεσε πάνω στην Ferrari του Nigel Mansell και την Williams του Thierry Boutsen, τουμπάροντας και συμπαρασέρνοντας εκτός τον Βρετανό και τον Martin Donnelly. Οι τρεις οδηγοί πήραν την επανεκκίνηση στα εφεδρικά μονοθέσιά τους, με τον Gugelmin μάλιστα να σημειώνει τον ταχύτερο γύρο του αγώνα. Πίσω από τον νικητή Prost τερμάτισε ο Mansell εκκινώντας από το pit lane, με το βάθρο να κλείνει η έτερη Williams του Riccardo Patrese. Οι Donnelly, Jean Alesi, Éric Bernard, Bertrand Gachot και Emanuele Pirro εκκίνησαν για πρώτη φορά στην F1, με τον Alesi της Tyrrell να ξεχωρίζει τερματίζοντας 4ος.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 8 Ιουλίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1990 γεννήθηκε στο Whanganui της Νέας Ζηλανδίας ο Earl Bamber, ένας από τους εργοστασιακούς οδηγούς της Porsche στα αυτοκίνητα τουρισμού και σε κατηγορίες GT των αγώνων αντοχής ανά τον κόσμο. Ο Bamber προβιβάστηκε από τα καρτ στα μονοθέσια όπως πολλοί οδηγοί και μέχρι το 2011 είχε περιπλανηθεί σε πρωταθλήματα χαμηλού βεληνεκούς όπως το GP2 Asia Series, το A1GP και την Superleague Formula χωρίς να εντυπωσιάσει. Από το 2013 κι έπειτα, ο Νεοζηλανδός ξεκίνησε να κάνει πάταγο κατακτώντας πολλές νίκες και τίτλους στο Porsche Carrera Cup/Supercup και κέρδισε έτσι μια θέση εργοστασιακού οδηγού στην γερμανική φίρμα από το 2015. Η προαγωγή αυτή συνοδεύτηκε από μία διάσημη συνολική νίκη στις 24 ώρες του Le Mans με μια 919 Hybrid και έναν παγκόσμιο τίτλο στο WEC το 2017. Ο Bamber κατέκτησε τον τίτλο και στην κατηγορία GTLM του πρωταθλήματος IMSA στις Η.Π.Α. και εξακολουθεί να εκπροσωπεί συστηματικά την Porsche.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2000, ο Valentino Rossi εξασφάλισε την παρθενική του νίκη στην μεγάλη κατηγορία 500cc του παλιού MotoGP, ξεπερνώντας τους πάντες στο βροχερό Donington Park για το GP Μεγάλης Βρετανίας. Η εκκίνηση αποδείχθηκε επεισοδιακή και προσέφερε πολλές ανακατατάξεις, με τον 21χρονο τότε «Γιατρό» να μην ξεκινά καλά και να κατρακυλά από την 4η στην 13η θέση πριν την πρώτη στροφή. Ωστόσο, κατάφερε να βρεθεί 7ος μετά από μόλις τρεις γύρους και σύντομα ξεχώρισε από τους υπόλοιπους, καταδιώκοντας τον επικεφαλής στην βαθμολογία Kenny Roberts Jr. καθώς και την αργή Aprilia του επιδέξιου στη βροχή Jeremy McWilliams. Ο Rossi ολοκλήρωσε την μεγαλειώδη ανάκαμψή του στον 27ο από τους 30 γύρους, όταν πήρε την πρωτοπορία από τον McWilliams στην έξοδο της αργής στροφής 10. Στη συνέχεια έβαλε πλώρη για μια ιστορική νίκη, με τον Roberts Jr. να προσπερνά τελικά τον McWilliams στον τελευταίο γύρο για την δεύτερη θέση.

Σαν σήμερα, επίσης το 2000, ο Tony Stewart επικράτησε του βετεράνου Joe Nemechek στους τελευταίους γύρους και πήρε πρώτος την καρό σημαία στον θερινό αγώνα του New Hampshire, για την 6η του νίκη στην μεγάλη κατηγορία του NASCAR. Ο αγώνας 301 γύρων ολοκληρώθηκε πρόωρα στον 273ο γύρο, όταν μια ξαφνική καταιγίδα έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Loudon. Επίσης, είχε επισκιαστεί από τον τραγικό θάνατο του πολλά υποσχόμενου Kenny Irwin Jr. στις ελεύθερες δοκιμές της 7ης Ιουλίου, με τον Stewart να παραδίδει το τρόπαιό του στους γονείς αδικοχαμένου οδηγού.

Σαν σήμερα το 2006, ο διάσημος Jeff Gordon κατέκτησε την 75η νίκη της καριέρας του στο NASCAR και έφτασε μόλις μία μακριά από τις 76 του αείμνηστου Dale Earnhardt Sr., επικρατώντας στα 400 μίλια του Chicagoland. Μάλιστα τέθηκε πρωτοπόρος στους τελευταίους τρεις γύρους όταν ακούμπησε με τον Matt Kenseth και τον οδήγησε σε τετακέ· το event αδρανοποιήθηκε με κίτρινες σημαίες και προεκτάθηκε από 267 σε 270 γύρους βάσει κανονισμών, ώστε να ολοκληρωθεί σε κανονικές συνθήκες αγώνα. Την ίδια μέρα, η μεγάλη ομάδα του Chip Ganassi ανακοίνωσε την συμφωνία της με τον πρώην πρωταθλητή του CART και οδηγό της F1, Juan Pablo Montoya, για συμμετοχή του στην σεζόν του 2007.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2017, το GP Αυστρίας της F1 είδε τον Valtteri Bottas να κάνει τέλεια εκκίνηση από την pole position και να κατακτά την δεύτερη νίκη του στη σεζόν. Ο Φινλανδός πρωτάρης της Mercedes αντιστάθηκε στην πίεση του Sebastian Vettel, ο οποίος διεύρυνε με την δεύτερη θέση το προβάδισμά του από τον Lewis Hamilton στην βαθμολογία οδηγών. Ο Βρετανός εκκίνησε μόλις 8ος εξαιτίας μιας απρογραμμάτιστης αλλαγής κιβωτίου ταχυτήτων και δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Daniel Ricciardo για την τρίτη θέση του βάθρου, τερματίζοντας έτσι 4ος και ολοκληρώνοντας ένα μέτριο για εκείνον αγωνιστικό τριήμερο.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles