spot_img

Σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1937 γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ ο David Prophet. Μεγαλωμένος στα Midlands της Μεγάλης Βρετανίας, ο Prophet ξεκίνησε τη δράση του στο motorsport οδηγώντας σε αγώνες Formula Junior της χώρας. Το 1963, έχοντας αποκτήσει μια δική του Brabham BT6, εμφανίστηκε στην πίστα του Prince George στη Νότια Αφρική για το επίσημο ντεμπούτο του στην F1 – εκκίνησε 14ος αλλά εγκατέλειψε με προβλήματα στην πίεση λαδιού. Ο Prophet έδωσε ξανά το παρόν στο GP Νότιας Αφρικής, αυτήν τη φορά το 1965, και τερμάτισε 14ος με μια πιο καινούρια Brabham BT10. Μετά από μερικές εμφανίσεις στην F2, δοκιμάστηκε στα σπορ αυτοκίνητα σε events της Ευρώπης και Αφρικής, κρεμώντας το κράνος του το 1972 έπειτα από πέρασμα και από τη Formula 5000. Δυστυχώς τον Μάρτιο του 1981, έπειτα από παρακολούθηση ενός αγώνα F2 στο Silverstone, ο Βρετανός σκοτώθηκε σε ένα δυστύχημα με ελικόπτερο μαζί με άλλους τρεις επιβάτες.

Σαν σήμερα το 1961 γεννήθηκε ο Julian Bailey. Ο βετεράνος υπήρξε ο πρώτος Βρετανός που κέρδισε αγώνα στα πλαίσια της παλιάς Formula 3000 –στο Brands Hatch το 1987– και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην F1 έναν χρόνο μετά, με την ομάδα της Tyrrell. Απέτυχε να προκριθεί σε 10 Grand Prix και δεν βαθμολογήθηκε, υστερώντας σημαντικά του ομόσταυλου Jonathan Palmer. Αγωνίστηκε για τα επόμενα δυο χρόνια στο Le Mans και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC) με τη Nissan, επιστρέφοντας στην F1 το 1991 με την Team Lotus. Οδηγώντας μια Lotus 102B τερμάτισε 6ος στο GP Σαν Μαρίνο, αλλά δεν προκρίθηκε σε άλλους αγώνες και επικεντρώθηκε στους αγώνες σπορ αυτοκινήτων και αυτοκινήτων τουρισμού. Κατέκτησε το Βρετανικό Πρωτάθλημα GT με τη Lister το 1999, ενώ επεκτάθηκε στο αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα για το 2000, κατακτώντας τον τίτλο με την ίδια ομάδα.

Σαν σήμερα
Julian Bailey (αριστερά) – Mika Hakkinen (δεξιά)

Σαν σήμερα το 1977, η Walter Wolf Racing κατέκτησε την τελευταία της νίκη επικρατώντας στο τελευταίο GP Καναδά που διεξήχθη στο Mosport, δια χειρός Jody Scheckter. Ο Mario Andretti προηγήθηκε στα πρώτα ¾ του αγώνα, με τον James Hunt να τον καταδιώκει. Ο Βρετανός της McLaren τέθηκε επικεφαλής, μέχρι που συγκρούστηκε στην προσπάθειά του να ντουμπλάρει τον ομόσταυλο Jochen Mass. Μάλιστα, όντας εξοργισμένος, κοντοστάθηκε στην άκρη της πίστας και γρονθοκόπησε έναν άνθρωπο της πίστας που προσπαθούσε να τον απομακρύνει. Ο Andretti συνέχισε να προηγείται μέχρι τους τελευταίους τρεις γύρους, όταν ο κινητήρας του έσπασε, χαρίζοντας στον Jody Scheckter την τρίτη του νίκη στη σεζόν και την τελευταία της Wolf. Πολλοί οδηγοί γλίστρησαν εκτός πίστας από τα λάδια που σκόρπισε ο κινητήρας του Αμερικανού, συμπεριλαμβανομένου του Gilles Villeneuve στον πρώτο του αγώνα για τη Ferrari. Ο Patrick Depailler της Tyrrell τερμάτισε δεύτερος, με τρίτο τον Mass.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 8 Οκτωβρίου στην F1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Σαν σήμερα το 1988, ο Martin Brundle εξασφάλισε τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC) κατακτώντας τη νίκη στα 1000 χιλιόμετρα του Fuji. Ο Βρετανός μοιράστηκε μια Jaguar XJR-9 με τον Eddie Cheever και κέρδισε για πέμπτη φορά στη σεζόν, πλαισιώνοντας τις προηγούμενες νίκες του σε Jarama, Monza, Silverstone και Brands Hatch. Το πλήρωμα άφησε έναν γύρο πίσω την Porsche 952 των Price Cobb και Klaus Ludwig.

Σαν σήμερα το 1994, ο Mario Andretti έλαβε μέρος στον τελευταίο του αγώνα στο πρωτάθλημα CART. Το event πραγματοποιήθηκε στην πίστα της Laguna Seca και ήταν ο αγώνας υπ’ αριθμόν 407 για τον 54χρονο Αμερικανό. Ενώ βρισκόταν στην 7η θέση, ο Andretti τελικά εγκατέλειψε στον 82ο γύρο λόγω αστοχίας στον κινητήρα. Νικητής αναδείχθηκε ο Paul Tracy για την Team Penske.

Σαν σήμερα το 2005, το GP Ιαπωνίας της F1 προσέφερε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς αγώνες στην ιστορία, ως αποτέλεσμα μιας βροχερής διαδικασίας κατατακτηρίων δοκιμών και ενός ανακατεμένου grid. Ο Kimi Räikkönen της McLaren είχε εκκινήσει μόλις 17ος αλλά προσπέρασε επιβλητικά όσους βρίσκονταν μπροστά του, μεταξύ άλλων και τον Giancarlo Fisichella στον τελευταίο γύρο, ώστε να κατακτήσει μια ανεκτίμητη νίκη. Ο απογοητευμένος Ιταλός της Renault αρκέστηκε στη δεύτερη θέση, την ώρα που ο ομόσταυλος Fernando Alonso έκλεισε το βάθρο έχοντας εκκινήσει 16ος. Ο Ισπανός προσέφερε με τη σειρά του μιαν άλλη ιστορική στιγμή στο συγκεκριμένο αγώνα, προσπερνώντας καταπληκτικά τον θρύλο Michael Schumacher από την εξωτερική στην επικίνδυνη στροφή 130R.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 2011, ο Jenson Button κατέκτησε μια πανάξια νίκη στη Suzuka της Ιαπωνίας, με τη McLaren να επικρατεί στη στρατηγική των pit stops έναντι της Red Bull και του Sebastian Vettel. Ο Fernando Alonso είχε επίσης έναν καλό αγώνα, προσπερνώντας τον Γερμανό για να τερματίσει δεύτερος. Βέβαια, η τρίτη θέση του βάθρου αρκούσε στον Vettel, καθώς με αυτήν εξασφάλισε και μαθηματικά τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο του στην F1, με τέσσερις αγώνες να απομένουν.

Σαν σήμερα το 2016, ο Nico Rosberg κατέκτησε μια άκρως καθοριστική νίκη στο GP Ιαπωνίας, αποκτώντας έτσι την ευχέρεια να τερματίσει μόλις δεύτερος στους υπόλοιπους τέσσερις αγώνες της σεζόν ώστε να επικρατήσει του Lewis Hamilton στη μάχη του τίτλου. Ο Βρετανός από τη μεριά του έκανε κάκιστη εκκίνηση και έπεσε αρχικά 8ος, ανακτώντας τελικά κάποιες από τις χαμένες θέσεις ώστε να τερματίσει τρίτος, πίσω από τον Max Verstappen της Red Bull. Όπως έμελλε να αποδειχθεί, αυτή ήταν παραδόξως η 23η και τελευταία νίκη του Rosberg στην F1. Επίσης, το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα εξασφάλισε στη Mercedes τον τίτλο στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles