spot_img

Δεν αρέσει στις ομάδες η συνεργασία Red Bull-AlphaTauri – Τι λέει η FIA

Οι ομάδες της Formula 1 δεν βλέπουν με καλό μάτι την ολοένα και πιο στενή σχέση που έχουν Red Bull Racing και Scuderia AlphaTauri από το 2024, με τη FIA να απαντά.

Νωρίτερα στο 2023 η Red Bull Racing είχε ανακοινώσει πως η Scuderia AlphaTauri, εκτός από νέα ονομασία, θα αλλάξει δομή και τρόπο λειτουργίας. Νέες εγκαταστάσεις έχουν κατασκευαστεί στο Μίλτον Κινς, δίπλα στο εργοστάσιο της Red Bull Racing, ώστε η συνεργασία των δύο να γίνει πιο στενή. Επιπλέον, η μικρή ιταλική ομάδα της Formula 1 θα χρησιμοποιεί περισσότερα εξαρτήματα στο μονοθέσιό της από τη «μεγάλη αδελφή», όσα επιτρέπουν οι κανονισμοί.

Αυτή η κίνηση δεν πέρασε απαρατήρητη από τις υπόλοιπες ομάδες, οι οποίες τη βλέπουν αρνητικά. Ο φόβος τους είναι η πιθανή ανταλλαγή δεδομένων που δεν επιτρέπουν οι κανονισμοί, με την FIA να επιβλέπει ήδη την κατάσταση. Η παγκόσμια ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού έχει θέσει μια σειρά από μέτρα ώστε να διασφαλίσει πως οι ομάδες τηρούν τους κανονισμούς. Ένα μέτρο είναι το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στην αεροσήραγγα της κάθε ομάδας.

Ο Διευθυντής μονοθεσίων της FIA, Νικόλας Τομπάζης, απάντησε στους ισχυρισμούς για αθέμιτες συνεργασίες μεταξύ ομάδων.

 «Το κύριο κίνητρο δύο ομάδων που συνεργάζονται στενά δεν είναι να μοιράζονται εξαρτήματα ή την αεροδυναμική σήραγγα. Όμως, μπορείς να έχεις δύο ομάδες, η μία στην Αγγλία και η άλλη στην Αργεντινή. Εάν θέλουν να έχουν επικοινωνία εκτός κανονισμών, υπάρχουν οι κλήσεις μέσω Zoom και τις συνομιλίες μεταξύ μηχανικών. Κάτι τέτοιο είναι πολύ εφικτό. Δεν επιβλέπουμε τις καθημερινές κινήσεις των ανθρώπων στα εργοστάσια, ούτε έχουμε έναν τέτοιο σκοπό. Αυτές οι ομάδες δέχονται συχνά κριτική γιατί έχουν κοινή ιδιοκτησία. Δεν είναι όμως μόνο αυτές που μπορούν να συνεργαστούν. Μπορείς να έχεις δύο ανεξάρτητες ομάδες που μπορούν να αποφασίσουν να έχουν κέρδος αν συνεργαστούν».

Ακούστε παρακάτω την εκπομπή μας για τη Formula 1, Slipstream #131, με την ανάλυση του GP Άμπου Ντάμπι και τo mini-review της σεζόν. 


Επιπλέον, ο Τομπάζης πιστεύει πως καμία ομάδα δεν χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα ώστε μαζί με κάποια άλλη να αποκτήσει αγωνιστικό πλεονέκτημα. Έχει εμπιστοσύνη στη λειτουργία της FIA ώστε να αποτραπούν τέτοιου είδους συνεργασίες.

«Δεν πιστεύω πως μία συνεργασία ανάμεσα σε ομάδες υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αυτό που λέω είναι πως τα εργαλεία της FIA για την αποφυγή μιας τέτοιας κατάστασης δεν είναι απαραίτητο να είναι συνδεδεμένα με εξαρτήματα που πουλάει η μία ομάδα με την άλλη».

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Ακούστε τις εκπομπές μας στο Spotify
  • Μπείτε στον server μας στο Discord
Πηγή: gazzetta.gr

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles