spot_img

F1 2022: Ο κανονισμός που αλλάζει τα δεδομένα

Οι νέοι αγωνιστικοί κανονισμοί της F1 για το 2022 έχουν διαφοροποιηθεί με έναν πολύ απλό τρόπο, ώστε να μας δίνουν πιο απρόβλεπτους αγώνες.

Η Formula 1 αλλάζει μέρος της διαδικασίας των κατατακτήριων και, πιο συγκεκριμένα, τους περιορισμούς των ελαστικών. Από το 2022, οι πρώτοι 10 οδηγοί δεν θα έχουν την υποχρέωση να εκκινούν με τα ελαστικά που χρησιμοποίησαν για τον ταχύτερο χρόνο τους στο Q2.

Διαβάστε επίσης: Ο Verstappen εναντιώθηκε στην απομάκρυνση του Masi

Από το 2014, στη Formula 1 υπήρχε περιορισμός στις κατατακτήριες και αφορούσε τα ελαστικά με τα οποία θα εκκινούσαν οι 10 πρώτοι οδηγοί τον αγώνα. Ο κανονισμός αυτός, παρόλο που δημιουργήθηκε με γνώμονα τη βελτίωση του θεάματος, δημιούργησε τ’ αντίθετα αποτελέσματα. Οι ταχύτεροι οδηγοί είχαν τη δυνατότητα να κάνουν χρόνο στο Q2 με πιο σκληρές γόμες, έτσι αντιστάθμιζαν το όποιο μειονέκτημα προέκυπτε από την εφαρμογή του κανονισμού αυτού.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με τις τεχνικές αναλύσεις των Ferrari F1-75, Mercedes W13 και Alpine A522.

Η FIA αποφάσισε να καταργήσει την υποχρεωτική χρήση ελαστικών στον αγώνα από τους 10 πρώτους των κατατακτήριων ενόψει της ερχόμενης σεζόν. Ο κανονισμός που μέχρι πρότινος ίσχυε έγραφε τα εξής:

Σε κάθε γεγονός που δεν έχει προγραμματιστεί η διαδικασία sprint qualifying, με την εξαίρεση οποιονδήποτε μονοθεσίων που υποχρεούνται να εκκινήσουν τον αγώνα από το pit lane, στην εκκίνηση του αγώνα κάθε μονοθέσιο που είχε προκριθεί στο Q3 πρέπει να «φοράει» τα ελαστικά με τα οποία ο οδηγός έκανε τον ταχύτερό του χρόνο στο Q2.

Photo: Honda

Αρκετοί οδηγοί ήταν αυτοί που άσκησαν κριτική για τον κανονισμό αυτόν όπως οι George Russell, Pierre Gasly και Carlos Sainz. Επίσης, ο Fernando Alonso είχε δηλώσει:

Προσπαθούν να επινοήσουν έναν κανονισμό ο οποίος θα ωφελήσει το θέαμα και απλά ωφελεί τις μεγάλες ομάδες.

Ο παραπάνω κανονισμός ίσχυε στη διάρκεια της υβριδικής εποχής, όμως το 2021 υπήρξαν ορισμένες εξαιρέσεις. Στα τριήμερα που υπήρχε η διαδικασία sprint, όλοι οι οδηγοί είχαν ελεύθερη επιλογή στη χρήση ελαστικών τόσο στο Sprint όσο και στον κυριακάτικο αγώνα. Συνεπώς, στη νέα εποχή της Formula 1, επανέρχεται η ελεύθερη επιλογή για όλους τους οδηγούς αναφορικά με τα ελαστικά που θα εκκινούν τους αγώνες.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Δείτε το GP Μονακό για το Ελληνικό Πρωτάθλημα Formula 1.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles