spot_img

Στα ύψη τα έσοδα της Formula 1 το 2021

Η Formula 1 ανέκαμψε οικονομικά σε μεγάλο βαθμό το 2021, κάτι που αντανακλάται από τα σχεδόν διπλάσια έσοδα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Η Formula 1, όπως και όλες οι αθλητικές διοργανώσεις της υφηλίου, δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από οικονομικής άποψης από τη στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημία Covid-19. Το 2019, τα έσοδα του αθλήματος κυμαίνονταν στα 2,022 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως το 2020 υπήρξε μεγάλη πτώση. Εκείνη τη σεζόν, το αντίστοιχο ποσό έπεσε στα 1,145 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτό το οικονομικό μέγεθος έπαιξε ρόλο και η αλλαγή στο πρόγραμμα αγώνων. Λόγω της πανδημίας, το καλεντάρι για το 2020 περιορίστηκε σε 17 αγώνες, από τους 21 του 2019.

Διαβάστε επίσης: Η Alfa Romeo αποκάλυψε τα χρώματα της C42

Το 2021, τα οικονομικά δεδομένα άλλαξαν, ενώ το πρόγραμμα αγώνων ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία της Formula 1, με 22 αγώνες. Οι θεατές επέστρεψαν σε μεγάλο ποσοστό και τα έσοδα του αθλήματος επανήλθαν στα 2,136 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και μία αποζημίωση από την ακύρωση του συμβολαίου που είχε με την πίστα στο Βιετνάμ. Το πρόσημο για το άθλημα ήταν θετικό για το 2021, καθώς είχε κέρδος 92 εκατομμύρια δολάρια, σε αντίθεση με το 2020, όπου προέκυψε ζημία ύψους 386 εκατομμύρια δολαρίων, μετά την πληρωμή των ομάδων. Το συγκεκριμένο μέγεθος μεταβλήθηκε, επίσης, την τελευταία τριετία: το 2019 οι ομάδες έλαβαν 1,012 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2020 711 εκατομμύρια δολάρια και 1,068 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με τις τεχνικές αναλύσεις των Ferrari F1-75, Mercedes W13 και Alpine A522.

Η Liberty Media, ιδιοκτήτρια εταιρία της Formula 1, δήλωσε τ’ ακόλουθα στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών της:

Η επιστροφή των θεατών αξιολογούταν συνεχώς από τις σχετικές κυβερνήσεις σε κάθε αγώνα στη διάρκεια της χρονιάς. Οι περιορισμοί χαλάρωσαν όσο προχωρούσε η σεζόν και ο αριθμός των θεατών αυξήθηκε σημαντικά από το ξεκίνημα του τρίτου 3μήνου του 2021, συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο. Το κέρδος από την προώθηση των αγώνων αυξήθηκε λόγω της παρουσίας 5 επιπλέον γεγονότων το 2021, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων μη-ευρωπαϊκών αγώνων. Σε κάποιους από αυτούς επέστρεψαν οι γεμάτες κερκίδες, ενώ οι περιορισμοί των προηγούμενων χρόνων οδήγησαν σε μεμονωμένες αλλαγές στους όρους των συμβολαίων των αγώνων που πραγματοποιήθηκαν.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις, η Liberty Media έκανε λόγο για την αποζημίωση από το GP Βιετνάμ, χωρίς όμως να το κατονομάσει:

Το κέρδος από την προώθηση των αγώνων για ολόκληρη τη σεζόν επωφελήθηκε, επίσης, από ένα μεμονωμένο διακανονισμό που διευθετήθηκε στο πρώτο τρίμηνο. Αυτός συσχετιζόταν με μία ακύρωση αγώνα που σχεδιαζόταν να διεξαχθεί το 2020.

Τέλος, η Liberty Media έκανε αναφορά και στα έσοδά της από τα τηλεοπτικά, αλλά και τις χορηγίες:

Τα δικαιώματα από τα media αυξήθηκαν για ολόκληρη τη σεζόν. Αυτό διαμορφώθηκε από τις μεγαλύτερα ποσά των τηλεοπτικών μεταδόσεων, λόγω βελτιωμένων όρων σε συγκεκριμένες νέες, αλλά και ανανεωμένες σχετικές συμφωνίες. Επίσης, προέκυψαν άλλες αυξήσεις, μεγάλη αύξηση των κερδών από τις εγγραφές στο F1 TV και η επίδραση από τις αλλαγές που συνέβησαν τον περασμένο χρόνο στα ποσά των συμβολαίων λόγω της πανδημίας και την αναδιαμόρφωση του προγράμματος αγώνων. Τα κέρδη από τις χορηγίες αυξήθηκαν λόγω των εσόδων από νέους χορηγούς και την επίδραση της ύπαρξης περισσότερων αγώνων στο πρόγραμμα. Επίσης, υπήρχαν μειώσεις σχετικές με την πανδημία στα κέρδη από τους χορηγούς, τα οποία αναγνωρίστηκαν την περασμένη χρονιά.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Τα οικονομικά μεγέθη της Formula 1 επανήλθαν σε ενθαρρυντικά επίπεδα το 2021. Το άθλημα ελπίζει πως σταδιακά το προϊόν του θα γίνεται όλο και πιο κερδοφόρο, ενώ φιλοδοξεί σε μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία των ομάδων, στην προσπάθεια που κάνει να προσελκύσει νέους κατασκευαστές. 

Δείτε το GP Βραζιλίας για το Ελληνικό Πρωτάθλημα F1.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles