spot_img

Formula 1: Κίνδυνος να κριθεί το Πρωτάθλημα στα δικαστήρια

Τα οικονομικά δεδομένα των ομάδων και η παγκόσμια κρίση επηρεάζουν άμεσα τη Formula 1 και το πρωτάθλημα, με ορισμένους να προειδοποιούν για τα χειρότερα δυνατά σενάρια.

Οι ομάδες στη Formula 1 είναι υποχρεωμένες από το 2021 να συμμορφώνονται με ένα όριο προϋπολογισμού, το οποίο θέσπισε η FIA. Φέτος αυτό ανέρχεται στα 140 εκατ. δολάρια,  υπάρχει, όμως, πιθανότητα να αυξηθεί. Βασικός αρνητικός παράγοντας για τις ομάδες είναι η αύξηση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που δυσκολεύει τον αρχικό σχεδιασμό τους. Αρκετές ομάδες έχουν εκτιμήσει πως θα ξεπεράσουν το όριο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο επικεφαλής της Red Bull Racing, Christian Horner, έχει εκφράσει εδώ και καιρό τον προβληματισμό του για το όριο του budget cap, θέτοντας γενικότερο ζήτημα για το σύνολο του grid της Formula 1. Ο Βρετανός ανέλυσε στο Sky Sports F1 την ισχύουσα κατάσταση.

«Ο τρόπος που σχεδιάζεις το μονοθέσιό σου είναι δική σου ευθύνη. Εσύ δημιουργείς τις προϋποθέσεις, μαζί με την ομάδα των σχεδιαστών σου. Με αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα κόστη που επηρεάζονται από τον πληθωρισμό, τα οποία επηρεάζουν τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο. Στη Μεγάλη Βρετανία, ο εκτιμώμενος πληθωρισμός είναι στο 11%. Αυτό επηρεάζει άμεσα το προσωπικό, τα υλικά, το ρεύμα, τα εξαρτήματα που προμηθευόμαστε. Γενικότερα, είναι ένα ζήτημα πάνω από τις δυνάμεις μας και η FIA πρέπει να ασχοληθεί με την κατάσταση».

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP Καναδά.

Ο Christian Horner εκτιμά πως τουλάχιστον το 50% του grid αναμένεται να ξεπεράσει το budget cap μέχρι το τέλος του 2022.

«Πιθανότατα περίπου το 50% των ομάδων θα ξεπεράσει το όριο κόστους στο τέλος της χρονιάς, εάν συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, ίσως και περισσότερες. Δε θέλουμε το Πρωτάθλημα να κριθεί στα δικαστήρια, ή στο Παρίσι παρουσία της FIA. Έχουμε 6 μήνες να το αντιμετωπίσουμε, χρειάζεται να δράσουμε άμεσα».

Ο επικεφαλής της Red Bull Racing πιστεύει πως οι μεγάλες ομάδες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα τα οποία δε θα είναι καθόλου ευχάριστα, ώστε να παραμείνουν στο όριο του budget cap.

«Νομίζω πως οι κορυφαίες ομάδες θα χρειαστεί να εκδιώξουν περίπου 300 άτομα η κάθε μία για να παραμείνουν στο όριο. Θα χρειαστεί να βρούμε λύση για αυτό το ζήτημα, κανείς δε θα μπορούσε να το προβλέψει. Το όριο χαμήλωσε κατά 35 εκατ. στη διάρκεια της πανδημίας, όμως κανείς δεν ανέμενε τα ζητήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Ο Christian Horner είναι ένας από τους πρώτους που επέμενε για την αύξηση του budget cap, ενώ επιμένει πως το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο τη Red Bull Racing, αλλά και την πλειοψηφία των ομάδων της Formula 1.

Δείτε το GP Μπαχρέιν για το ελληνικό πρωτάθλημα Formula G.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις εκπομπές μας και στο Spotify.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles