spot_img

GP Άμπου Ντάμπι QP: Τελευταίος poleman της χρονιάς ο Bottas

O Valtteri Bottas έκανε την μεγάλη έκπληξη και πήρε μια μεγάλη pole position στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στη Yas Marina.

O Φινλανδός πάτησε γκάζι στο Q3 και από την πρώτη του προσπάθεια, έγραψε έναν φανταστικό χρόνο και εξασφάλισε την δεύτερη συνεχόμενη του pole position. O Bottas έγραψε το 1:36.231, χρόνος που αποτελεί και νέο ρεκόρ πίστας. Στην 2η θέση ολοκλήρωσε ο Lewis Hamilton, ο οποίος είχε έναν κακό τελευταίο γύρο, παρά το γεγονός πως ήταν ταχύτερος στο πρώτο κομμάτι. Στην 3η θέση ολοκλήρωσε ο Sebastian Vettel, με την Ferrari να είναι μισό δευτερόλεπτο πιο αργή στις κατατακτήριες, ενώ για ακόμα μια χρονιά δεν βρέθηκε μονοθέσιο της στην πρώτη σειρά της εκκίνησης.

Ο Daniel Ricciardo έκανε εξαιρετικές κατατακτήριες και πήρε την 4η θέση στην εκκίνηση, μπροστά από τον ακόμα μια φορά απογοητευτικό Kimi Raikkonen, με τον Verstappen να ακολουθεί στην 6η θέση.

Best of the Rest o Nico Hulkenberg, ο οποίος έφερε την Renault στην 6η θέση, μπροστά από τις δύο Force India και τον Felipe Massa.

Με την έναρξη του Q1, o Pierre Gasly μπήκε στη πίστα, με τον Marcus Ericsson να τον ακολουθεί ακριβώς πίσω του. Ο ήλιος έδινε σιγά σιγά τη θέση του στο φως των προβολέων, με τη κατάσταση της πίστας να γίνεται όλο και καλύτερη για γρήγορους γύρους.

O Hamilton έγραψε το 1:37.473 στα πρώτα λεπτά για να ανέβει στην 1η θέση, με τον Bottas να είναι 0.2s πιο αργός. Ο Vettel δεν έκανε καλή πρώτη προσπάθεια και ήταν μόλις 0.7s πιο αργός, ενώ λίγο αργότερα ο Raikkonen τον ξεπέρασε για λίγο.

Οι οδηγοί έκαναν και δύο γρήγορα περάσματα, με τα ultra-soft να αντέχουν δύο προσπάθειες, ενώ φαίνεται πως  είχαν αρκετά καύσιμα στα πρώτα στάδια.

Ο Bottas βελτίωσε τον ταχύτερο χρόνο του Q1 στο 1:37.356, με τον Hamilton να είναι 0.035s πιο αργός. Ο Raikkonen έκανε έναν δυνατό χρόνο 0.097s πιο αργό από τον Bottas, με τον Vettel να είναι 0.4s πιο αργός. Μπαίνοντας στα τελευταία 5 λεπτά, οι Stroll, Wehrlein, Ericsson, Gasly & Hartley ήταν στην επικίνδυνη ζώνη.

Τα τελευταία λεπτά ήταν γεμάτα δράση, με αρκετούς οδηγούς να θέλουν να εξασφαλίσουν τη παρουσία τους στην επόμενη φάση. Μεγάλη η μάχη στο μέσον του grid, όμως ο Grosjean ήταν εκείνος που πιάστηκε στο τέλος, μιας και τελευταία στιγμή τον πέρασε ο Stroll.

Από το Q1 αποκλείστηκαν οι Grosjean, Gasly, Wehrlein, Ericsson & Hartley.

Με την έναρξη του Q2, οι δύο Mercedes ήταν τα πρώτα μονοθέσια που βγήκαν στη πίστα, με τον Bottas μπροστά από τον Hamilton. Οι οδηγοί που θα περάσουν στο Q3, θα εκκινήσουν τον αγώνα με τα ελαστικά που έγραψαν ταχύτερο γύρο στο Q2.

O Bottas έγραψε το 1:36.977, με τον Hamilton όμως να είναι ταχύτερος και να γράφει το 1:36.742 για να ανέβει στην 1η θέση. Ο Raikkonen ήταν 0.7s πιο αργός από τις Mercedes, ενώ ο Vettel ήταν 0.292s πιο αργός και ανέβηκε στην 3η θέση. Πολύ καλός χρόνος από τον Hulkenberg που βρέθηκε ανάμεσα από τις δύο Red Bull στην 6η θέση, με τον teammate του να μην κάνει καλό χρόνο.

Μπαίνοντας στα τελευταία 5 λεπτά, οι οδηγοί στην επικίνδυνη ζώνη ήταν οι Vandoorne, Massa, Magnussen, Sainz & Stroll.

O Alonso δεν βελτίωσε τον χρόνο του και ήταν 10ος, με τον teammate του να μην τον ξεπερνά, ενώ και ο Sainz δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 11η θέση. Ο Massa όμως, ήταν εκείνος που κατάφερε να βελτιώσει και ανέβηκε στην 10η θέση στις τελευταίες κατατακτήριες τις καριέρας του στην F1. Ο Bottas βελτίωσε όπως και ο Vettel, αλλά έμειναν στις ίδιες θέσεις.

Από το Q2 αποκλείστηκαν οι Alonso, Sainz, Vandoorne, Magnussen & Stroll.

Οι Raikkonen, Bottas & Hulkenberg ήταν οι πρώτοι οδηγοί που βγήκαν με την έναρξη του Q3 στη πίστα. Οι παλμοί είχαν ανέβει, μιας και η μάχη για την τελευταία pole position της χρονιάς ήταν μεγάλη.

Ο Bottas ήταν ταχύτατος στον πρώτο του γρήγορο γύρο και έγραψε το 1:36.231 για να ανέβει στην 1η θέση. Ο Hamilton δεν κατάφερε να τον ξεπεράσει και ήταν 0.172s πιο αργός του. Ο ρυθμός των δύο Ferrari ήταν απογοητευτικός, με τον Vettel 0.6s πιο αργός, ενώ ο Raikkonen 0.7s πιο αργός, με τη διαφορά να είναι πολύ μεγάλη.

Οι δύο Red Bull ήταν 1.4s πιο αργές, με τον Hulkenberg να είναι μπροστά από τις Force India.

Τα μονοθέσια είχαν επιστρέψει στα pit, με τους δεύτερους γρήγορους γύρους να είναι κοντά και όλοι είχαν νέο και φρέσκο σετ ultra-soft. Από τους κορυφαίους, ο Bottas θα έγραφε πρώτος χρόνο.

Ο Bottas δεν βελτίωσε τον ταχύτερο γύρο του, ενώ ο Hamilton παρά το γεγονός πως ήταν ταχύτερος στο δεύτερο κομμάτι, δεν είχε καλό τελευταίο κομμάτι και έμεινε στην 2η θέση. Ο Vettel βελτίωσε αλλά έμεινε 0.5s πιο αργός, ενώ ο Ricciardo έκανε έναν εξαιρετικό χρόνο και ανέβηκε στην 4η θέση.

Πιο πίσω, οι θέσεις δεν άλλαξαν, με τον Valtteri Bottas να παίρνει την 4η pole position της καριέρας του.

Αποτελέσματα κατατακτήριων δοκιμών

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles