spot_img

GP Αζερμπαϊτζάν QP: Τρίτη σερί pole για τον Vettel

O Sebastian Vettel πήρε μια μεγάλη pole position για το GP του Αζερμπαϊτζάν και αύριο θα ξεκινήσει με την Ferrari από την 1η θέση.

Ο Γερμανός ήταν πολύ γρήγορος στη τελευταία περίοδο των κατατακτήριων δοκιμών και με χρόνο στο 1:41.498 πήρε ακόμα μια pole για τον ίδιο και την Ferrari. Δίπλα του θα έχει τον Lewis Hamilton, o oποίος ήρθε πολύ κοντά, αλλά δεν μπόρεσε κάτι καλύτερο, με την Mercedes να χάνει πολύ στο δεύτερο κομμάτι της πίστας. Όμως, παραμένει ένα θετικό αποτέλεσμα, με τον Valtteri Bottas να είναι στην 3η θέση.

Οι δύο Red Bull ακολούθησαν στις θέσεις 4 και 5, με τον Daniel Ricciardo μπροστά από τον Max Verstappen. O Kimi Raikkonen έμεινε στην 6η θέση, με τον Φινλανδό να κάνει ένα τεράστιο λάθος στη τελευταία του προσπάθεια που του στέρησε την pole position. Ακόμα ένα λάθος για τον Φινλανδό που του στερεί pole τη φετινή χρονιά.

Ο Esteban Ocon ήταν Best of the Rest μπροστά από τον Sergio Perez, ενώ οι δύο Renault έμειναν στις θέσεις 9 και 10.

Άκρως θετική εμφάνιση για την Williams στις θέσεις 11 και 12, με τον Fernando Alonso να είναι στην 13η θέση. Κάκιστες κατατακτήριες για την Haas, με τον Magnussen στην 15η θέση και τον Grosjean στη τελευταία.

Q1

Με το που άναψε το πράσινο φως, τα πρώτα μονοθέσια βγήκαν στη πίστα, ώστε να γράψουν τα πρώτα περάσματα. Όλοι ήταν με την ultra-soft γόμα ελαστικών.

Ο Grosjean ήταν εκείνος που ήταν η αιτία αρκετοί οδηγοί να χαλάσουν τους χρόνους τους, μιας και στον πρώτο του γύρο έκανε λάθος και βγήκε εκτός. Στον δεύτερο όμως, το κιβώτιο ταχυτήτων του κόλλησε στη νεκρά και έμεινε από νωρίς εκτός συνέχειας.

O Raikkonen έγραψε τον ταχύτερο χρόνο στο 1:42.985 και είχε τον Vettel στη 2η θέση, με τους Ricciardo, Hamilton, Bottas & Verstappen να ακολουθούν. Όμως, ο Ocon έκανε έναν εντυπωσιακό χρόνο με τη βοήθεια του slipstream και ανέβηκε στη 2η θέση.

Στα δεύτερα γρήγορα περάσματα, ο Raikkonen βελτιωσε κι άλλο στο 1:42.538, με τον Hamilton να ανεβαίνει στη 2η θέση και τον Vettel να είναι στη 3η.

Όμως, παραλίγο να έχουμε ένα μεγάλο ατύχημα, μεταξύ των δύο οδηγών της Toro Rosso. O Hartley αντιμετώπισε πρόβηλμα και κινούνταν αργά, με τον Gasly να τον ακολουθεί και παραλίγο να πέσει πάνω του σε τυφλό σημείο. Ευτυχώς ο Γάλλος τον απέφυγε τελευταία στιγμή. Αυτό κατέστρεψε τις προσπέθεις και των δύο, οι οποίοι έμειναν εκτός συνέχειας της διαδικασίας.

Ο Vandoorne δεν είχε κάνει ένα καλό πέρασμα και ο Stroll ήταν ο μόνος που μπορούσε να βελτιώσει. Πράγματι, παρά το λάθος του, μπήκε στη 15άδα και πέταξε εκτός του οδηγό της McLaren.

Aπό το Q1, αποκλείστηκαν οι Vandoorne, Gasly, Ericsson, Hartley και Grosjean.

Q2

Όταν ξεκίνησε το Q2, οι κορυφαίες ομάδες έβγαλαν τους οδηγούς τους με την super-soft γομα. Οι οδηγοί που θα περάσουν στο Q3, θα εκκινήσουν τον αγώνα με τη γόμα που έκαναν τον ταχύτερο γύρο τους στο Q2.

O Bottas έγραψε το 1:42.679 για να ανέβει 1ος, με τον Verstappen στη 2η  θέση και τον Ocon στη 3η. Ο Hamilton δεν έκανε καλό χρόνο και ήταν 8ος, ενώ και οι δύο Ferrari παράτησαν τον γρήγορο γύρο τους, με τον Raikkonen να έχει και μικροέξοδο.

Ο Βρετανός έκανε κι άλλο γύρο και ανέβηκε στη 1η θέση για λίγα χιλιοστά, ενώ ο Raikkonen έκανε και πάλι λάθος και βγήκε εκτός πίστας, πληγώνοντας το εμπρός αριστερά ελαστικό του.

Στα τελευταία λεπτά, όλοι βγήκαν για νέα προσπάθεια, ώστε να βελτιώσουν τους χρόνους τους. Η μάχη για την πρόκριση θα ήταν μεγάλη σε εκείνο το σημείο.

Από τους κορυφαίους συνδυασμούς, ο Raikkonen έκανε τον 1ο χρόνο με την ultra-soft γόμα και με αυτή θα εκκινήσει αύριο τον αγώνα. Ο Ricciardo ήταν στη 10η θέση και για 0.103s κατάφερε να πάρει τη πρόκριση για το Q3. Οι δύο Williams ήταν πολύ κοντά αλλά έμειναν έξω παρά τη καλύτερη εμφάνιση σε κατατακτήριες φέτος, και ο Alonso με την McLaren, επίσης έμεινε εκτός.

Από το Q2 αποκλείστηκαν οι Stroll, Sirotkin, Alonso, Leclerc & Magnussen.

Q3

Το πράσινο φως άναψε και τα μονοθέσια βγήκαν στη πίστα. Ερωτηματικό μεγάλο ήταν για το αν οι οδηγοί θα πήγαιναν για έναν ή δύο γρήγορους γύρους με την ultra-soft γόμα.

Οι δύο Red Bull ήταν τα πρώτα μονοθέσια που πέρασαν τη γραμμή, με τον Verstappen να είναι ταχύτερος του Ricciardo, o Hamilton ήταν ταχύτερος του Bottas, όμως ταχύτερος όλων ήταν ο Vettel.

O Γερμανός έγραψε το 1:41.498 και ήταν 0.342s ταχύτερος του Hamilton, με τον Bottas στη 3η θέση. Ο Raikkonen έκανε λάθος στην έξοδο της στροφής 16 και έμεινε στην 6η θέση. Στη πιο πίσω μάχη, οι δύο Force India ήταν μπροστά από αυτούς της Renault.

Οι δύο Mercedes ήταν τα πρώτα μονοθέσια που βγήκαν στη πίστα, με τον Bottas μπροστά από τον Hamilton, με τη μάχη για την pole να ανάβει για τα καλά.

Οι Bottas και Hamilton βελτίωσαν αλλά δεν άλλαξαν οι θέσεις τους, με τον Vettel να είναι το μεγάλο φαβορί. Όμως, έκανε ένα μεγάλο λάθος ο Γερμανός στη στροφή 3 και δεν μπορούσε να βελτιώσει στον τελευταίο του γύρο.

Ο Raikkonen ήταν τρομερά γρήγορος στα πρώτα δύο κομμάτια, αλλά στην έξοδο της στροφής 16 έκανε ένα τεράστιο λάθος και πάλι και πέταξε στα σκουπίδια. Ο Ricciardo προσπέρασε τον Verstappen για την 4η θέση, με τον Verstappen να μένει στην 5η και τον Raikkonen στην 6η.

Ο Vettel επέστρεψε στα pit, πανηγυρίζοντας ακόμα μια pole position, με τον Hamilton στη 2η θέση και τον Bottas στην 3η.

Αποτελέσματα QP

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles