spot_img

GP ΗΠΑ QP: Επιβλητική pole Verstappen

Ο Max Verstappen ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις κατατακτήριες δοκιμές του GP ΗΠΑ, παίρνοντας την pole position έπειτα από μια φανταστική μονομαχία με τους Lewis Hamilton και Sergio Perez.

Η Red Bull κατάφερε να βρει περισσότερη ταχύτητα από τη Mercedes, με τον Max Verstappen να κερδίζει τον Lewis Hamilton στις κατατακτήριες δοκιμές του GP ΗΠΑ. Παρόμοιο σκηνικό πιο πίσω, με τον Sergio Perez να κερδίζει και αυτός τον Valtteri Bottas.

Η Red Bull φαινόταν να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση συγκριτικά με τη Mercedes στο FP1, όμως πραγματοποίησε εκπληκτική αντεπίθεση από εκεί και πέρα. Κατάφερε να βρει περισσότερη ταχύτητα και ο Max Verstappen κατέκτησε μία από τις πιο σημαντικές pole position της καριέρας του, με χρόνο 1:32.910. Ο Lewis Hamilton με Mercedes βρέθηκε στη 2η θέση, έχοντας διαφορά 0,209s από τον Ολλανδό οδηγό της Red Bull. Ο Sergio Perez κατέληξε στην 3η θέση και λίγο έλειψε να περάσει το Βρετανό οδηγό, όμως ήταν πίσω του για μόλις 0,015s. Ο Valtteri Bottas περιορίστηκε στην 4η θέση, ενώ με την ποινή του θα βρεθεί στην 9η στην αυριανή σειρά εκκίνησης.

Διαβάστε επίσης: Σαν Σήμερα στη Formula 1 και το μηχανοκίνητο αθλητισμό

Στην υπόλοιπη δεκάδα υπήρξε διακριτή διαφορά ανάμεσα στις ομάδες. Η Ferrari με τους Charles Leclerc και Carlos Sainz τερμάτισε στις θέσεις 5 και 6, η McLaren είχε τους Daniel Ricciardo και Lando Norris στην 7η και 8η θέση αντίστοιχα, ενώ οι Pierre Gasly και Yuki Tsunoda με AlphaTauri συμπλήρωσαν τη δεκάδα.

Στην 11η θέση ήταν ο Esteban Ocon με Alpine, ακολουθούμενος από τον Sebastian Vettel με Aston Martin, που έχει ποινή όμως και θα βρεθεί πιο πίσω στην κατάταξη. Στη 13η θέση βρέθηκε ο Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), ενώ οι Alonso (Alpine) και Russell (Williams) συμπλήρωσαν την 15αδα, έχουν όμως και αυτή ποινή λόγω αλλαγής κινητήρα. Η τελική 5αδα αποτελούταν από τους Stroll (Aston Martin), Latifi (Williams), Raikkonen (Alfa Romeo) και τις δύο Haas των Schumacher και Mazepin. 

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Τουρκίας.

 

Q1

Οι καιρικές συνθήκες δεν άλλαξαν, παρέμειναν άριστες, με τη θερμοκρασία αέρα στους 29 βαθμούς Κελσίου και του οδοστρώματος στους 37 βαθμούς.

Οι πρώτοι οδηγοί που βγήκαν στην πίστα ήταν οι δύο Haas και ο Lance Stroll με τον Charles Leclerc, σε μία προσπάθεια να μη συναντήσουν κίνηση στο γρήγορό τους γύρο. Ο Μονεγάσκος οριοθέτησε το ρυθμό με χρόνο 1:35.281. Σταδιακά βγήκαν και οι υπόλοιποι οδηγοί για τη δική τους προσπάθεια.

Σύντομα ο Max Verstappen βρέθηκε επικεφαλής με 1:34.521, με τον Perez να τον ακολουθεί στα 0,054s. Οι δύο Mercedes συνάντησαν αρκετή κίνηση και κινήθηκαν πίσω από τις Red Bull, με τον Bottas οριακά μπροστά από τον Hamilton. Ο Daniel Ricciardo με McLaren βρέθηκε στην κορυφή με 1:34.407, ενώ οι Norris και Sainz μπήκαν ανάμεσα στις Red Bull στις θέσεις 3 και 4. 

Με το χρονόμετρο να δείχνει 6,5 λεπτά ο Verstappen βελτίωσε το χρόνο του και πήγε εκ νέου πρώτος με 1:34.352, ενώ ο Perez ήταν και αυτός ξανά ελάχιστα πίσω του στα 0,017s. Οι Raikkonen και Mazepin ήταν στις τελευταίες θέσεις, καθώς οι χρόνοι τους σβήστηκαν λόγω παραβίασης των ορίων της πίστας. Οι άλλοι 3 οδηγοί που ήταν στη ζώνη αποκλεισμού ήταν οι Alonso, Latifi και Schumacher.

Στην τελική προσπάθεια, η μόνη αξιοσημείωτη βελτίωση στην κορυφή ήταν αυτή του Charles Leclerc που βρέθηκε πρώτος με χρόνο 1:34.153. Οι Vettel, Russell και Alonso προκρίθηκαν στο Q2 παρά το γεγονός πως έχουν ποινές που θα τους μετακινήσουν στο τέλος της σειράς εκκίνησης. Ο Antonio Giovinazzi προκρίθηκε οριακά αν και στην τελευταία του προσπάθεια έκανε λάθος.

Οι 5 οδηγοί που έμειναν εκτός Q2 ήταν οι Stroll, Latifi, Raikkonen, Schumacher και Mazepin.

Q2

Από νωρίς στην πίστα οι Red Bull και Mercedes, ακολούθησαν οι υπόλοιποι. Αρκετοί οδηγοί είχαν medium ελαστικά (Mercedes, Red Bull, Leclerc, McLaren, Gasly, Ocon), οι υπόλοιποι έμειναν στα soft. Η κορυφή στα πρώτα λεπτά είχε τους Verstappen, Hamilton, Norris, Leclerc και Bottas, οι οποίοι “κατέβηκαν” στο 1:33, με τους 2 πρώτους ν’ απέχουν 0,033s. Οι Vettel και Giovinazzi δεν βγήκαν για χρόνο, ενώ οι χρόνοι των Perez, Ricciardo και Russell σβήστηκαν λόγω ορίων της πίστας, κάτι που τους προσθέτει πίεση στη συνέχεια της προσπάθειάς τους.

Ο Perez επέστρεψε γρήγορα στην πίστα πάλι με medium ελαστικά, ώστε να έχει “καθαρό” δρόμο μπροστά του και να μη πέσει σε κίνηση. Ο Ricciardo επέμενε και αυτός στη medium γόμα, όπως και οι Russell, Giovinazzi, αν και όλοι τους ήταν εκτός δεκάδας. Ο Pierre Gasly άλλαξε σε soft γόμα για να είναι σίγουρος ότι θα περάσει στο Q3.

Ο Sergio Perez και ο Daniel Ricciardo βρέθηκαν εντός 10αδας, χωρίς να είναι ιδιαίτερα γρήγοροι. Στο Q3 βρέθηκε και ο Yuki Tsunoda, όμως το έκανε με soft ελαστικά, κάτι που ίσως του στοιχίσει στον αυριανό αγώνα. Αντίθετα, εκτός διαδικασίας έμεινε ο Esteban Ocon, αν κι εκμεταλλεύτηκε το slipstream του team-mate του, Fernando Alonso.

Εκτός, λοιπόν, του Q3 έμειναν οι Ocon, Vettel, Giovinazzi, Alonso και Russell. Ο τελευταίος χρόνος του Βρετανού διαγράφηκε από τη στιγμή που πάτησε εκτός ορίων στη στροφή 9.

Δείτε το GP Άμπου Ντάμπι για το Ελληνικό eSports Πρωτάθλημα Formula 1.

Q3

Στο ξεκίνημα της διαδικασίας, βγήκαν οι Mercedes, McLaren με καινούριο σετ soft ελαστικών, ενώ η AlphaTauri είχε χρησιμοποιημένο. Ακολούθησαν οι υπόλοιποι οδηγοί με νέο σετ soft γόμας.

Ο Valtteri Bottas πήρε το προβάδισμα από τον Lewis Hamilton κατά 0,089s με τις McLaren ν’ ακολουθούν. Ο Sainz ανέβηκε προς ώρας στην 3η θέση, με τον Leclerc να τον ακολουθεί. Η Red Bull, όμως, κατάφερε να κινηθεί ακόμα γρηγορότερα και να φέρει τα μονοθέσιά της στις 2 πρώτες θέσεις, με τον Perez ταχύτερο κατά 0,019s του Verstappen. Παράλληλα, οι Gasly και Tsunoda περιορίστηκαν στις θέσεις 9 και 10, έχοντας το χρησιμοποιημένο σετ soft ελαστικών.

Στη δεύτερη και τελευταία προσπάθεια των οδηγών, υπήρξε βελτίωση στους χρόνους, με την κατάταξη να έχει αλλαγές. Ο Max Verstappen κατάφερε να πετύχει χρόνο 1:32.910, ο μόνος που κατέβηκε το 1:33, με τον Hamilton ν’ ανεβαίνει στη 2η θέση στα 0,209s πίσω από τον Ολλανδό. Ο Perez ήταν οριακά πίσω από το Βρετανό, με διαφορά 0,224s από τον teammate του. Ο Bottas δε βελτίωσε στην τελευταία του προσπάθεια και περιορίστηκε στην 4η θέση.

Οι δύο Ferrari έμειναν στις θέσεις 5 και 6, όμως άλλαξαν θέσεις με τον Leclerc να είναι μπροστά για 0,186s από τον Sainz. Ο Ricciardo μπόρεσε να βρεθεί μπροστά από τον Lando Norris για 0,079s με τις McLaren να τερματίζουν στις θέσεις 7 και 8. Η δεκάδα έκλεισε με τις δύο AlphaTauri των Gasly και Tsunoda να μένουν μακριά από τον ανταγωνισμό.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Αποτελέσματα QP – GP ΗΠΑ

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles