spot_img

GP ΗΠΑ QP: «Μάγεψε» τους πάντες ο Sainz για την pole

O Carlos Sainz ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο QP του GP ΗΠΑ, παίρνοντας την τρίτη του pole position στο 2022, με τη Ferrari να έχει τους δύο ταχύτερους χρόνους.

Η Scuderia Ferrari κατέκτησε την πρώτη της pole position στην πίστα του Austin, με τον Carlos Sainz να φέρνει στην κορυφή των χρόνων την F1-75. Οι Charles Leclerc και Max Verstappen συμπλήρωσαν την πρώτη τριάδα, η οποία είχε απόσταση 0,092s.

Οι κατατακτήριες του GP ΗΠΑ είχαν «κόκκινο χρώμα», με τη Scuderia Ferrari να καταλαμβάνει τις δύο πρώτες θέσεις. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Carlos Sainz έκανε τη μίνι-έκπληξη, παίρνοντας την 3η pole position στην καριέρα του στη Formula 1 και την πρώτη για την ιταλική ομάδα στο Circuit of The Americas. Ο Ισπανός σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1:34.356, με τον teammate του, Charles Leclerc, να υπολείπεται κατά 0,065s. Ο Max Verstappen με Red Bull Racing βρέθηκε στην 3η θέση, έχοντας απόσταση 0,092s από την κορυφή, με τον teammate του, Sergio Perez (4η θέση) να ακολουθεί με αντίστοιχη διαφορά στα 0,289s.

Η Mercedes-AMG είχε τους Lewis Hamilton και George Russell στις θέσεις 5 και 6 αντίστοιχα, όμως θα ανέβει στη 2η σειρά εκκίνησης, μετά την επιβολή ποινών των Leclerc και Perez. Ανάλογο είναι και το κέρδος των Lance Stroll (Aston Martin, 7η θέση) και Lando Norris (McLaren, 8η θέση), οι οποίοι είχαν πολύ καλές, επίσης, επιδόσεις. Ο Fernando Alonso με Alpine πλασαρίστηκε στην 9η θέση, ενώ ο Valtteri Bottas με Alfa Romeo συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα.

Ο Alex Albon με Williams είχε πολύ καλή εμφάνιση, καθώς σκαρφάλωσε στην 11η θέση, μπροστά από το Sebastian Vettel με Aston Martin, που ήταν στη 12η. Ο Pierre Gasly με Alpha Tauri ήταν στη 13η θέση, με τον teammate του, Yuki Tsunoda, να πέφτει στη 15η, μετά από διαγραφή χρόνου του, λόγω ορίων πίστας. Παρόμοια περίπτωση ήταν και αυτή του Zhou Guanyu (Alfa Romeo), ο οποίος βρέθηκε, εν τέλει, στη 14η θέση.

Η Haas στον εντός έδρας αγώνα της απογοήτευσε στις κατατακτήριες. Ο Kevin Magnussen περιορίστηκε στη 16η και ο Mick Schumacher στη 19η θέση. Ο Daniel Ricciardo με McLaren ήταν στη 17η θέση, ενώ αρνητικό πρόσημο είχε και ο Esteban Ocon με Alpine, που έπεσε στη 18η θέση. Ο Nicholas Latifi με Williams ήταν στην 20ή και τελευταία θέση.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του Grand Prix Ιαπωνίας.

Q1

Ο καιρός συνέχιζε να είναι ηλιόλουστος, με τις θερμοκρασίες αέρα και οδοστρώματος να βρίσκονται στο ξεκίνημα της περιόδου στους 30 και 36 βαθμούς κελσίου αντίστοιχα.

Στα πρώτα 5 λεπτά, λίγοι οδηγοί είχαν σημειώσει χρόνο, με το Schumacher να προηγείται και τους Zhou, Albon και Magnussen να έπονται. Στη συνέχεια, ο Leclerc κατέβηκε στο 1:35.795, με το Verstappen να βρίσκεται πίσω του στα 0,069s και τον Hamilton να έπεται στην 3η θέση. Ο Sainz, στην πρώτη του γρήγορη προσπάθεια, έκανε έναν πολύ γρήγορο γύρο, σταματώντας τα χρονόμετρα στο 1:35.297. 

Στη συμπλήρωση 11 λεπτών στο Q1, η τελική πεντάδα αποτελούταν από τους Latifi, Tsunoda, Albon, Ricciardo και Magnussen. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ο Zhou έπεσε στην τελευταία θέση, καθώς ο χρόνος του διαγράφηκε, λόγω παραβίασης ορίων πίστας. Στο φινάλε της περιόδου, βγήκαν 16 οδηγοί στην πίστα, όλοι με νέο σετ soft ελαστικών, με τη Scuderia Ferrari και τη Red Bull Racing να παραμένουν στα pit. Οι Tsunoda, Zhou και Albon κατάφεραν να περάσουν στο Q2, με το Schumacher να πέφτει στη 19η θέση. Ο Γερμανός έκανε λάθος στο ξεκίνημα της τελευταίας του προσπάθειας και δε βελτίωσε το χρόνο του. Μαζί του, έπεσαν εκτός των πρώτων 15 θέσεων και οι Ocon και Latifi.

Εκτός συνέχειας των κατατακτηρίων βρέθηκαν οι Magnussen, Ricciardo, Ocon, Schumacher και Latifi.

Q2

Στα πρώτα λεπτά, οι οδηγοί βγήκαν στην πίστα είτε με νέο είτε με χρησιμοποιημένο σετ soft ελαστικών. Ο Leclerc ήταν στην κορυφή με χρόνο 1:35.246, με το Verstappen να υστερεί μόλις κατά 0,048s στη 2η θέση. Ο Sainz ήταν 3ος, με τους Russell, Perez και Hamilton να έπονται μέχρι την 6η θέση. Εκτός της δεκάδας βρίσκονταν οι Albon, Tsunoda, Stroll, Gasly και Vettel. Ο Γάλλος είχε μπλοκάρισμα στην έναρξη της προσπάθειάς του, ενώ ο Vettel υπέστη διαγραφή του χρόνου του, λόγω παραβίασης των ορίων πίστας.

Στα τελευταία λεπτά, βγήκαν σχεδόν όλοι οι οδηγοί στην πίστα. Οι Leclerc, Sainz και Perez έμειναν στα pit, ενώ οι δύο Mercedes-AMG είχαν χρησιμοποιημένο σετ soft ελαστικών, οι υπόλοιποι νέο. Οι ανακατατάξεις στη ζώνη πρόκρισης στο Q3 ήταν αρκετές, με τους χρόνους των Zhou και Tsunoda να διαγράφονται λόγω παραβίασης των ορίων πίστας. Ο Stroll μπήκε στις πρώτες 10 θέσεις, παίρνοντας τη θέση του Κινέζου οδηγού της Alfa Romeo.

Εκτός του Q3 έμειναν οι Albon, Vettel, Gasly, Zhou και Tsunoda.

Q3

Στην έναρξη της περιόδου, οι Verstappen, Alonso, Bottas και Norris είχαν χρησιμοποιημένο σετ soft ελαστικών, οι υπόλοιποι οδηγοί επέλεξαν νέο σετ. Η Ferrari κινήθηκε απίστευτα γρήγορα, με το Leclerc να πέφτει στο 1:34.624 και το Sainz να έπεται στα 0,159s πίσω του. Ο Hamilton ανέβηκε στην 3η θέση στα 0,323s, μακριά από την κορυφή, ενώ ο Verstappen υστερούσε κατά 0,420s. Ο Perez ήταν στην 5η θέση, μπροστά από το Russell. ΟΙ Alonso, Norris και Bottas ακολούθησαν μέχρι την 9η θέση, ενώ ο Stroll έκανε λίγο αργότερα την προσπάθειά του. Ο Καναδός ανέβηκε στην 7η θέση.

Στην τελευταία έξοδο από τα pit, όλοι οι οδηγοί είχαν νέο σετ soft ελαστικών, στην ύστατη προσπάθεια να βελτιώσουν τη θέση τους. Ο Stroll έμεινε στα pit, έχοντας κάνει μόνο ένα γρήγορο γύρο στο Q3. Ο Sainz ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, σημειώνοντας χρόνο στο 1:34.356, με τους Leclerc και Verstappen να πληρώνουν ένα μικρό γλίστρημά τους στην τελευταία στροφή. Οι δυο τους είχαν διαφορά 0,065s και 0,092s από την κορυφή, με τον Perez να είναι στην 4η θέση. Η Mercedes είχε τους Hamilton και Russell στις θέσεις 5 και 6 αντίστοιχα, με το Stroll να παραμένει στην 7η θέση. Οι Norris, Alonso και Bottas συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.

Αποτελέσματα QP GP ΗΠΑ 

Image

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles