spot_img

GP Ιταλίας: Το πρόγραμμα του αγωνιστικού τριημέρου

Το Πρωτάθλημα της Formula 1 μεταφέρεται στο GP Ιταλίας στο «ναό της ταχύτητας» και  πριν ακολουθήσει διακοπή τριών εβδομάδων και μετάβαση στην Ασία, μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα παρακάτω.

Η αγωνιστική δράση στη Formula 1 συνεχίζεται και αυτό το τριήμερο, με το GP Ιταλίας να αποτελεί τον τελευταίο αγώνα από το μοναδικό triple-header της σεζόν (τρεις συνεχόμενοι αγώνες). Έπειτα, θα ακολουθήσει διακοπή τριών εβδομάδων, ενώ αυτό το τριήμερο θα αποτελέσει και την τελευταία «παράσταση» των οδηγών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μετά το Spa-Francorchamps και το Zandvoort, η Formula 1 θα περάσει από ακόμα μία θρυλική πίστα, το λεγόμενο «ναό της ταχύτητας», το Autodromo Nazionale di Monza.

Το GP Ιταλίας αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους θεσμούς της Formula 1 και όχι μόνο, καθώς ο πρώτος ανεπίσημος αγώνας διεξήχθη στην πίστα Montichiari. Στη συνέχεια, μόνιμος προορισμός ήταν η πίστα της Monza για το GP Ιταλίας, με απουσία ορισμένων χρόνων, με τις πίστες σε Livorno και Μιλάνο να την αντικαθιστούν το 1947 και 1948 αντίστοιχα. Ο θεσμός υπήρχε και στο πρώτο επίσημο Πρωτάθλημα της Formula 1 το 1950, με τον αγώνα τότε στην πίστα της Monza να κερδίζει ο Giuseppe Farina. Έκτοτε, με εξαίρεση το 1980, όταν το GP Ιταλίας διεξήχθη στην πίστα της Imola, ο θεσμός έχει ως μόνιμο «σπίτι» το «ναό της ταχύτητας».

Η πίστα της Monza έχει υποστεί ορισμένες αλλαγές στη διάρκεια των χρόνων, ενώ το οβάλ κομμάτι χρησιμοποιήθηκε ελάχιστες χρονιές, λόγω της επικινδυνότητάς του. Στη σημερινή της μορφή, έχει 11 στροφές, 7 δεξιές και 4 αριστερές, η οποίες βρίσκονται ανάμεσα σε μεγάλες ευθείες και σημεία τα οποία οι οδηγοί της Formula 1 περνούν με τέρμα γκάζι.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP Ολλανδίας.

Στον τομέα των στατιστικών, οι οδηγοί με τις περισσότερες νίκες στο GP Ιταλίας και την πίστα της Monza είναι οι Michael Schumacher και Lewis Hamilton, οι οποίοι έχουν από 5. Ακολουθεί με 4 ο Nelson Piquet, ενώ από τους εν ενεργεία οδηγούς μετά 3 νίκες ο Sebastian Vettel και δύο ο Fernando Alonso. Στους κατασκευαστές, από το 1950 και μετά η Ferrari έχει σημειώσει 19 νίκες (τελευταία το 2019), ακολουθεί η McLaren με 11 (τελευταία το 2021) και η Mercedes με 7 (τελευταία το 2018). Η Red Bull Racing δεν έχει ιδιαίτερα καλή παράδοση στο GP Ιταλίας, καθώς δεν έχει σημειώσει νίκη στην υβριδική εποχή.

Η μετάδοση όλων των περιόδων του τριημέρου του GP Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί τόσο από τη δημόσια (ΕΡΤ Sports, ΕΡΤ 2), όσο και από τη συνδρομητική τηλεόραση (Cosmote Sports 5).

Πρόγραμμα F1 GP Ιταλίας

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 

15:00-16:00 | 1η περίοδος ελεύθερων δοκιμών (FP1)

18:00-19:00 | 2η περίοδος ελεύθερων δοκιμών (FP2)

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου

14:00-15:00 | 3η περίοδος ελεύθερων δοκιμών (FP3)

17:00-18:00 | Κατατακτήριες δοκιμές (Qualifying)

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου

16:00-18:00 | Αγώνας (Race)

Εκτός της Formula 1, το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο διεξάγεται και το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις για το WRC, ενώ παράλληλα συνεχίζεται και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC) με τις 6 ώρες του Fuji. Ο αγώνας έχει εκκίνηση την Κυριακή το πρωί στις 05:00 ώρα Ελλάδος.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles