spot_img

GP Μπαχρέιν: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Ο Max Verstappen ήταν ο μεγάλος νικητής του GP Μπαχρέιν στην πίστα του Σακχίρ, με τη Red Bull Racing να κάνει το 1-2 με τρίτο τον ένα και μοναδικό Fernando Alonso.

Επίδειξη δύναμης από την Red Bull Racing με τους Max Verstappen και Sergio Perez στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος της Formula 1 για το 2023. Η αυστριακή ομάδα έκανε το 1-2 στο βάθρο και ο Ολλανδός Πρωταθλητής εύκολα κυριάρχησε στην κορυφή του grid και δεν απειλήθηκε ούτε μια φορά κατά την διάρκεια των 57 γύρων και η RB19 είχε ταχύτατο ρυθμό εντός πίστας. Ξεκάθαρα όμως ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην πίστα του Σακχίρ ήταν ο Fernando Alonso, ο οποίος μετά από εκπληκτικές μάχες με τα “Μαύρα Βέλη” της Mercedes-AMG και τον Carlos Sainz ανέβηκε στην 3η θέση του βάθρου κάνοντας ένα φανταστικό ξεκίνημα στην σεζόν για την Aston Martin.

Ο teammate του Lance Stroll, που μέχρι πριν λίγες μέρες δεν ξέραμε καν αν θα μπορέσει να τρέξει στον αγώνα, έκανε μια τρομερή προσπάθεια και τερμάτισε στην 6η θέση ανάμεσα στους Lewis Hamilton στην 5η και George Russell στην 7η. τα προβλήματα αξιοπιστίας επέστρεψαν για την Scuderia Ferrari με τον Charles Leclerc να εγκαταλείπει με πρόβλημα στον κινητήρα. Η ιταλική ομάδα έμεινε εκτός βάθρου με τον Carlos Sainz να ολοκληρώνει τον αγώνα στην 4η θέση.

Στην μάχη του midfield μεγάλο κερδισμένος ήταν ο Pierre Gasly που αν και εκκίνησε από την τελευταία θέση του grid ανέκτησε έντεκα θέσεις και κατάφερα να σημειώσει βαθμούς για την Alpine και τον ταχύτερο γύρο του αγώνα. Την βαθμολογική δεκάδα ολοκλήρωσαν ο Valtteri Bottas στην 8η θέση και ο Alexander Albon στην 10η. Ο αγώνας ήταν καταστροφικός για την McLaren με τον Oscar Piastri να εγκαταλείπει στα pit στο 15ο γύρο και ο Lando Norris έπεσε στις τελευταίες θέσεις με πολλά προβλήματα για την MCL60.

Ακούστε την εκπομπή Slipstream #108 με την ανάλυση των δοκιμών του Μπαχρέιν. 

\

Ο Αγώνας 

Όλοι οι οδηγοί εκκίνησαν με τη μαλακή γόμα, εκτός από τον Kevin Magnussen με τη σκληρή, με την διαφορά ότι ο Charles Leclerc είχε φρέσκο σετ ελαστικών. Ο Verstappen έκανε πολύ καλή εκκίνηση και κράτησε την πρώτη θέση και άνοιξε αμέσως της διαφορά. Ο Leclerc είχε την πιο γρήγορη αντίδραση από όλους τους οδηγούς και έχοντας πλεονέκτημα στα ελαστικά επιτέθηκε στο Sergio Perez ο οποίος έπεσε στη 3η θέση. Ο Fernando Alonso αν και κατάφερε να κρατήσει πίσω του τις δύο Mercedes στην στροφή 4 η εμπρός πτέρυγα από το μονοθέσιο του νέου teammate του Lance Stroll συγκρούστηκε με την πίσω πτέρυγα του Ισπανού με αποτέλεσμα να πέσουν στην 7η και 8η θέση. Μετά το πρώτο γύρο του αγώνα ο μεγαλύτερος χαμένος ήταν ο Magnussen που έχασε πέντε θέσεις, ενώ ο Alexander Albon κέρδισε τέσσερις θέσεις.

Η πρώτη μάχη του αγώνα ήρθε ανάμεσα στους Alonso και Russell στον 11 γύρο. Ο Βρετανός πάλεψε για δύο γύρους με μεγάλη φθορά στα ελαστικά και πάρα την εκπληκτική άμυνα ο Alonso τον προσπέρασε στον 13ο γύρο.

Στον πρώτο γύρο των pit stop οι περισσότεροι οδηγοί έκαναν αλλαγή σε σκληρό σετ ελαστικών εκτός από τις δύο Red Bull και Williams που επέλεξαν ξανά μαλακή γόμα. Δυστυχώς, για το rookie της McLaren, Oscar Piastri ο παρθενικός αγώνας του στη Formula 1 τελείωσε πολύ γρήγορα. Στον 15ο γύρο μπήκε στα pit όπου έκανε αλλαγή στο τιμόνι της MCL60 καθώς είχε πρόβλημα στην αλλαγή ταχυτήτων. Δεν μπόρεσε όμως να βάλει ξανά μπρος στο κινητήρα με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την προσπάθειά του. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και για το Lando Norris, ο όποιος μετά το πρώτο pit βρέθηκε στην τελευταία θέση του grid παλεύοντας με τον Esteban Ocon της Alpine που είχε ποινή δέκα δευτερολεπτων.

Ο Ολλανδός βρέθηκε ξανά στην κορυφή μετά την αλλαγή ελαστικών και πάρα κάποια μικροπροβλήματα ο ρυθμός αγώνα του ήταν κυριολεκτικά άπιαστος με τη διαφορά να ξεπερνά τα 10s. Η δεύτερη μάχη του αγώνα ήρθε πολύ αργότερα στον 23ο γύρο με τον Perez να μειώνει γρήγορα την διαφορά με το Leclerc τον οποίο και προσπέρασε στην στροφή 1 με την Red Bull να κάνει το 1-2.

Οι μάχες συνεχίστηκαν ανάμεσα στους οδηγούς των Mercedes και Aston Martin. Η στρατηγική της Mercedes για το Russell δεν απέδωσε, καθώς βγαίνοντας από τα pit τα ελαστικά του δεν είχαν έρθει στην κατάλληλη θερμοκρασία και ο Stroll το προσπέρασε για την 7η θέση. Παράλληλα, Alonso έκλεινε επικίνδυνα τη διαφορά του από τον Hamilton και οι δύο με καινούργιο σετ ελαστικών. Η μάχη ανάμεσα στα 9 Παγκόσμια Πρωτάθληματα μεταξύ των δύο ήταν απολαυστική και ο Alonso έκανε τρομερή προσπέραση στην στροφή 10.

Στον 41ο γύρο ο Leclerc εγκατέλειψε τον αγώνα με προβλήματα στο κινητήρα ενώ έδειχνε να κρατάει σταθερά την 3η θέση στο βάθρο. Η κίτρινη σημαία δεν κράτησε για πάνω από ένα γύρο και ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά. Τα βλέμματα στράφηκαν στον Alonso ο οποίος κυνηγούσε τον Sainz στην 3η θέση και το πρώτο του βάθρο στη σεζόν. Μερικούς γύρους αργότερα με άγριες διαθέσεις επιτέθηκε στο Sainz και με τον απίστευτο ρυθμό της AMR23 προσπέρασε στην πρώτη στροφή της πίστας.

Η όλη κατάσταση έδωσε μεγάλο πλεονέκτημα στο Gasly ο οποίος με πολύ σταθερή οδήγηση κλείδωσε βαθμούς και τον ταχύτερο γύρο του αγώνα. Πολλά προβλήματα όμως αντιμετώπισε ο Esteban Ocon που δέχθηκε συνολικά τρεις ποινές σε όλο τον αγώνα και τελικά εγκατέλειψε στον 44⁰ γύρο.

Η Red Bull έκανε το 1-2 στο βάθρο και ο Alonso πέτυχε το 99ο βάθρο της καριέρας του. Ο αγώνας του Verstappen αν και μοναχικός ήταν ένα πολύ δυνατό και πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα για την συνέχεια του Πρωταθλήματος. Η 36η νίκη της καριέρας του έβαλε γερές βάσεις για την μάχη του τίτλου.

 

Αποτελέσματα GP Μπαχρέιν

Image

 

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles