spot_img

GP Σαουδικής Αραβίας: Ο Perez κέρδισε και η Red Bull έκανε το 1-2

Ο Sergio Perez ήταν ο μεγάλος νικητής του GP Σαουδικής Αραβίας, μετουσιώνοντας την pole position σε θρίαμβο στην Τζέντα. 

Απόλυτη κυριαρχία ξανά για τη Red Bull Racing που έκανε το 1-2 στο Grand Prix Σαουδικής Αραβίας με το Sergio Perez να ανεβαίνει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου πετυχαίνοντας μια ακόμα νίκη σε σιρκουί πόλης. Ακόμα έναν απίστευτο αγώνα έκανε ο Max Verstappen, ο οποίος αν και εκκίνησε από την 15η θέση του grid τερμάτισε στην 2η θέση και με τον επιπλέον βαθμό για τον ταχύτερο γύρο είναι πλέον στην κορυφή της Κατάταξης Οδηγών.

Ο Fernando Alonso συνέχισε το δυναμικό ξεκίνημα του με την Aston Martin σημειώνοντας το δεύτερο συνεχόμενο βάθρο του στη σεζόν και το 100ο της καριέρας του στη Formula 1. Δυστυχώς για τον teammate του Lance Stroll τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν το ίδιο καλά καθώς εγκατέλειψε την προσπάθειά του στον 18ο γύρο με μηχανικό πρόβλημα.

Μεγάλη απογοήτευση για την Scuderia Ferrari που ήταν ξεκάθαρα πιο αργή από τα «μαύρα βέλη» της Mercedes-AMG και τερμάτισαν πίσω από τους George Russell και Lewis Hamilton. Την βαθμολογική δεκάδα συμπλήρωσαν οι δυο Alpine και ο Kevin Magnussen που πάλεψε με το Yuki Tsunoda για να βρεθεί εντός βαθμών. 

Ακούστε την εκπομπή Slipstream #109 με την ανάλυση του Grand Prix Μπαχρέιν. 

Εκκίνηση

Οι περισσότεροι οδηγοί εκκίνησαν με την μεσαία γόμα ελαστικών εκτός από το Leclerc και Norris όπως και ο Hamilton που επέλεξε να ξεκινήσει τον αγώνα με τη σκληρή γόμα. Απίστευτη εκκίνηση έκανε ο Alonso που βούτηξε στην πρώτη στροφή της πίστας και προσπέρασε τον Perez, λίγο αργότερα πήρε ποινή πέντε δευτερολέπτων για λάθος τοποθέτηση του μονοθεσίου του στην εκκίνηση. Ο Oscar Piastri είχε επαφή και αναγκάστηκε να μπει στα pits για αλλαγή εμπρός αεροτομής, όπως επίσης και ο teammate του Lando Norris ένα γύρο αργότερα. Οι δυο McLaren δεν μπόρεσαν να ανακάμψουν στην συνέχεια του αγώνα και πάλεψαν στις τελευταίες θέσεις του grid.

Αγώνας

Ο αγώνας συνεχίστηκε χωρίς την εμφάνιση safety car μετά την εκκίνηση του αγώνα με το Max Verstappen να ανεβαίνει γρήγορα θέσεις στο grid και μπήκε εντός βαθμολογικής δεκάδας μόλις στον 8ο γύρο του αγώνα. Ο Charles Leclerc έχοντας καλύτερη πρόσφυση με το μαλακό σετ ελαστικών προσπέρασε τον Hamilton και ανέβηκε στην 7η θέση πίσω από τον Esteban Ocon. Ο Βρετανός μάλιστα δέχτηκε προειδοποίηση από τους αγωνοδίκες με λευκή/μαύρη σημαία για μανούβρες στην ευθεία. Ο Βρετανός μάλιστα παραπονέθηκε έντονα στους μηχανικούς ότι το μονοθέσιο δεν ανταποκρινόταν με τα σκληρά ελαστικά και ήταν σχεδόν δέκα δευτερόλεπτα πιο αργός από το George Russell στην 3η θέση. Ο Perez έβγαλε εκτός ζώνης DRS τον Alonso και ήταν ο ταχύτερος οδηγός στην πίστα.

Τα pits άνοιξαν στον 13ο γύρο για τους οδηγούς και οι Stroll, Gasly, Sainz μπήκαν για αλλαγή σε σκληρό σετ ελαστικών. Ο Ισπανός είχε ένα αρκετά γρήγορο pit stop 2.7s και βγήκε στην πίστα μπροστά από την AMR23 του Stroll κερδίζοντας θέση.

Αυτοκίνητο ασφαλείας

Στον 18ο γύρο ο αγώνας του Stroll καταστράφηκε όταν οι μηχανικοί της ομάδας του έδωσαν εντολή να εγκαταλείψει τον αγώνα και το αυτοκίνητο ασφαλείας βγήκε στην πίστα μηδενίζοντας τις διαφορές. Οι πρωτοπόροι του αγώνα Perez, Alonso και Verstappen μπήκαν στα pits για αλλαγή ελαστικών, όπου ο Alonso εκτέλεσε την ποινή πέντε δευτερολέπτων. Ο Ολλανδός ήταν ο μεγάλος κερδισμένος καθώς βρέθηκε στην 4η θέση πίσω από το Russell και μπροστά από τις δυο Ferrari. Η νίκη έδειχνε ολοένα και πιο πιθανή.

Επανεκκίνηση στον αγώνα

Στο τέλος του 20ου γύρο το αυτοκίνητο ασφαλείας αποχώρησε από την πίστα και ο Perez ξεκίνησε πολύ καλά κρατώντας τη θέση στη κορυφή του grid. Ο Verstappen άρχισε αμέσως την επίθεση στο Russell ενώ ο Hamilton, ο μόνος οδηγός με τη μεσαία γόμα ελαστικών, προσπέρασε το Sainz για την 5η θέση. Στον 23ο γύρο ενεργοποιήθηκε ξανά το σύστημα DRS και ο Verstappen προσπέρασε εύκολα το Russell για τη 3η θέση του βάθρου έχοντας εκκινήσει 15ος. Ο Ολλανδός γρήγορα έκλεισε τη διαφορά με τον Alonso τον οποίο πέρασε με ακόμα μεγαλύτερη άνεση και η μάχη για την νίκη πέρασε ανάμεσα στις δυο Red Bull. Παράλληλα Russell και Hamilton, στη 5η και 6η θέση, ήταν ταχύτεροι μπροστά από τους Sainz και Leclerc. Στον 27ο γύρο ο Alexander Albon αντιμετώπισε πρόβλημα με τα φρένα στο μονοθέσιο του κατάφερε όμως να επιστρέψει στα pit χωρίς να χρειαστεί να διακοπεί ο αγώνας.

Η μάχη συνεχίστηκε στην κορυφή με τους Verstappen και Perez να ανταλλάζουν ταχύτερους γύρους, η διαφορά όμως παρέμεινε σταθερή περίπου στα 5 δευτερόλεπτα για αρκετούς γύρους. ο Alonso άνοιξε μια ασφαλή διαφορά από τον Russell και ο Hamilton άρχισε να έχει έντονη φθορά στα ελαστικά του. Την ίδια στιγμή ο Yuki Tsunoda έδινε μάχη με τον Kevin Magnusen για να κρατηθεί στην τελευταία θέση των βαθμών.

Ο Verstappen με περίπου δέκα γύρους να απομένουν πριν το πέσιμο της καρό σημαίας άρχισε να ενημερώνει τους μηχανικούς του στην ενδοεπικοινωνία για πρόβλημα στο ημιαξόνιο του μονοθεσίου του, το οποίο του κόστισε την μάχη της pole position στις κατατακτήριες του Σαββάτου. Ο Perez επίσης ενημέρωσε τους μηχανικούς για πρόβλημα στο πεντάλ του φρένου και η διαφορά του με το Verstappen άρχισε να μειώνεται στα 4 δευτερόλεπτα.

Στον 46ο γύρο ο Magnussen προσπέρασε με πολύ ωραίο τρόπο τον Tsunoda στην πρώτη στροφή της πίστας και μπήκε στη βαθμολογική δεκάδα. Τρεις γύρους πριν το τέλος η διαφορά ανάμεσα στους Perez και Verstappen ήταν στα έξι δευτερόλεπτα και ξεκίνησε η μάχη για τον επιπλέον βαθμό του ταχύτερου γύρου που θα έδινε το προβάδισμα στην κορυφή της Κατάταξης. Ο Ολλανδός έκανε έναν πραγματικά αλάνθαστο γύρο και πέρασε την γραμμή τερματισμού ταχύτερος όλων.

Η Red Bull έκανε το δεύτερο συνεχόμενο 1-2 στο βάθρο και ο Alonso τερμάτισε στη 3η θέση.

Αποτελέσματα Grand Prix Σαουδικής Αραβίας

 

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles