spot_img

GP Βελγίου QP: Ο Verstappen στην pole μπροστά από τον απίθανο Russell

O Max Verstappen ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του επεισοδιακού QP για το GP Βελγίου, παίρνοντας την pole position στο νήμα από τον τρομερό George Russell. Μόλις στην 3η θέση ο Lewis Hamilton με λάθος στην τελευταία του προσπάθεια.

Ο Ολλανδός οδηγός της Red Bull συνέχισε με το ίδιο μομέντουμ από τα FP2 και FP3, κατακτώντας την πρώτη του pole position στο Βέλγιο και την πρώτη της Red Bull μετά το 2010. Στην τελευταία του προσπάθεια, έκανε χρόνο 1:59.765, το μοναδικό στο Q3 που κατέβηκε κάτω από τα 2 λεπτά. Στη 2η θέση βρέθηκε ο George Russell με Williams.

Ο Βρετανός πήγε να κάνει τη μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων ετών, όταν βρέθηκε προσωρινά στην πρώτη θέση, κατέληξε όμως 0,321s πίσω από τον Verstappen. Ο Lewis Hamilton ήταν 3ος με Mercedes με διαφορά 0,334s από τον πρώτο και 4ος ο Daniel Ricciardo με McLaren που είχε διαφορά λίγο πάνω από 1s από την κορυφή.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα στη Formula 1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Καλή προσπάθεια από τον 5o Sebastian Vettel με Aston Martin και τον 6o Pierre Gasly με Alpha Tauri. Στην 7η θέση βρέθηκε ο Sergio Perez με Red Bull, πολύ μακριά από τον teammate του στα 2,347s, ενώ 8ος ήταν ο Valtteri Bottas με Mercedes. Τη 10αδα συμπλήρωσαν ο Esteban Ocon με Alpine και ο Lando Norris με McLaren.

O Norris δε σημείωσε χρόνο, καθώς στην έναρξη του Q3 είχε ατύχημα στην έξοδο της Eau Rouge, καταστρέφοντας το μονοθέσιό του. Κακή περίοδος για τη Ferrari, που βρέθηκε με τον Sainz 11o και τον Leclerc 13o.

Πολύ καλός ο Latifi με Williams, κατετάγη 12ος. Σε αντίθεση με τους teammates τους, o Alonso με Alpine ήταν 14ος και ο Stroll με Aston Martin 15ος. Στην τελευταία 5αδα ήταν οι δύο Alfa Romeo, ο Yuki Tsunoda με Alpha Tauri και οι 2 Haas.

Q1

Στα πρώτα λεπτά, οι δύο Williams βγαίνουν με intermediates, όλοι οι άλλοι με full wets. Στην πρώτη προσπάθεια είχε μικρή έξοδο ο Latifi, όμως τα ελαστικά που είχαν οι Williams απέδωσαν και με το παραπάνω. Στα πρώτα λεπτά οι 3 πρώτοι ήταν οι Russell, Latifi με τις δύο Williams και Ocon με Intermediates. Σύντομα όλοι οι οδηγοί μπήκαν για αλλαγή ελαστικών. 

Όσο περνούσε ο χρόνος, όλοι άρχισαν να βελτιώνουν θεαματικά τους χρόνους τους. Ο Lando Norris 3 λεπτά περίπου πριν τη λήξη έκανε τον πρώτο χρόνο με 1:58.776, ο Max Verstappen ήταν πίσω του για 0,8s. Ταυτόχρονα, ο Sebastian Vettel έπεσε στην τελευταία θέση. Οι οδηγοί, όμως, δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. 

Στο τέλος, ο Norris με McLaren βελτίωσε εκ νέου το χρόνο του, παρέμεινε πρώτος, 2ος ήταν ο Verstappen με Red Bull, 3ος ο Hamilton με Mercedes, 4ος ο Perez με Red Bull και 5ος ο εντυπωσιακός Russell με Williams. Ξεχώρισε, επίσης, και ο teammate του Nicholas Latifi, που κατάφερε να προκριθεί στο Q2 με τη 12η θέση.

Αποκλείστηκαν από το Q1 οι Giovinazzi, Tsunoda, Schumacher, Raikkonen και Mazepin.

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Ουγγαρίας.

Q2

Οι οδηγοί βγήκαν από νωρίς στην πίστα διότι φοβήθηκαν την ενδεχόμενη παρουσία βροχής, κάτι που θα δυσκόλευε την προσπάθειά τους. Μόνο οι οδηγοί της Mercedes βγήκαν με χρησιμοποιημένο σετ intermediates, οι υπόλοιποι ήταν με φρέσκο σετ. Αυτό, όμως, αποδείχτηκε κακός υπολογισμός και σύντομα μπήκαν για αλλαγή. 

Και πάλι ο Norris ξεκίνησε πολύ δυναμικά, κάνοντας τον ταχύτερο χρόνο με 1:57.235, με τον Verstappen να ακολουθεί, Vettel, Gasly, Perez συμπλήρωναν προσωρινά την 5αδα. Οι δύο Mercedes εξακολουθούσαν να προβληματίζουν, κάνοντας τους πιο αργούς χρόνους. Σύντομα βελτίωσαν, ανέβηκαν όμως μόλις στις θέσεις 7 και 9. Στα 5 λεπτά πριν τη λήξη της περιόδου, στις θέσεις αποκλεισμού από το Q3 ήταν οι Stroll, Sainz, Latifi, Ocon και Alonso, ενώ στην πρώτη θέση πέρασε ο Verstappen.

Στην τελευταία προσπάθεια, οι Hamilton και Bottas έκανα ικανοποιητικούς χρόνους, ενώ ο Norris ήταν πάλι ο ταχύτερος. Η πρώτη 5αδα του Q2 ήταν Norris, Hamilton, Bottas, Gasly, Verstappen. Ο George Russell έκανε ξανά εντυπωσιακό χρόνο και βρέθηκε στο Q3 για δεύτερη φορά φέτος! Τελευταίος που κατάφερε να μπει στη 10άδα ήταν ο Daniel Ricciardo με McLaren, ο οποίος “πέταξε” εκτός Q3 τον Charles Leclerc με Ferrari. Ο Μονεγάσκος στην ενδοεπικοινωνία παραπονέθηκε για τις στρατηγικές επιλογές της ομάδας. Ο Nicholas Latifi με Williams δεν προκρίθηκε στο Q3, ήταν όμως πολύ καλός, σημειώνοντας το 12ο χρόνο.

Οι οδηγοί που αποκλείστηκαν από το Q2 ήταν οι Leclerc, Latifi, Sainz, Alonso, Stroll. Ο Stroll έχει να εκτίσει ποινή 5 θέσεων στην αυριανή σειρά εκκίνησης.

Q3

Η βροχή ήταν έντονη στο ξεκίνημα της διαδικασίας, οι οδηγοί βγήκαν με full wet ελαστικά. Από το γύρο εξόδου τους εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις καιρικές συνθήκες, με τον Sebastian Vettel να λέει στην ομάδα του ότι θα έπρεπε να βγάλουν κόκκινη σημαία. Στο ξεκίνημα της προσπάθειας του, ο Lando Norris έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του στην έξοδο από την Eau Rouge, με τη McLaren να προσκρούει στα προστατευτικά ελαστικά. Αμέσως βγήκε η κόκκινη σημαία, κανένας οδηγός δεν πρόλαβε φυσικά να ολοκληρώσει την προσπάθειά του.

Μετά από περίπου 40 λεπτά, η διαδικασία ξεκίνησε και πάλι. Πρώτος βγήκε για προσπάθεια ο Esteban Ocon με Alpine, που είχε τα full wet ελαστικά. Αυτό μέσα σε λίγα λεπτά αποδείχτηκε κακή επιλογή και όσοι τα είχαν, άλλαξαν σε intermediates. Ο Lewis Hamilton σημείωσε αρχικά τον πρώτο χρόνο, με τον Max Verstappen να τον ακολουθεί σχεδόν 1s πίσω. Πολύ καλή και η πρώτη προσπάθεια του Sebastian Vettel, που ήταν 4ος. Στο 2ο του γύρο ο Perez βελτίωσε σημαντικά το χρόνο του και ανέβηκε 2ος, 0,5s πίσω από τον Hamilton. 

Στην τελευταία προσπάθεια των οδηγών είχαμε μεγάλες ανατροπές. Αρχικά, ο Russell έκανε απίστευτη προσπάθεια σημειώνοντας προσωρινά τον πρώτο χρόνο με 2:00.086, με τον Hamilton να έρχεται πίσω του με διαφορά 0,013s. Με τους Perez και Bottas να μη κάνουν αξιόλογη τελευταία πρσοπάθεια, αυτός που πήρε την τελευταία στιγμή την pole position από τον Russell ήταν ο Max Verstappen.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Ο Ολλανδός με Red Bull σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1:59.765, ήταν 0,321s πιο γρήγορος από τον Βρετανό οδηγό της Williams. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Lewis Hamilton με Mercedes, ενώ στο τέλος ο Daniel Ricciardo έκανε τον 4ο χρόνο, κρατώντας ψηλά στην κατάταξη τη μία McLaren. Η 10αδα συμπληρώθηκε από τους Vettel, Gasly, Perez, Bottas, Ocon και Norris φυσικά, που δεν έκανε χρόνο. Ο Bottas έχει να εκτίσει ποινή 5 θέσεων στην αυριανή σειρά εκκίνησης, πιθανότατα στο τέλος θα βρεθεί ο Norris, από τις αλλαγές εξαρτημάτων που θα χρειαστεί να κάνει.

Αποτελέσματα QP GP Βελγίου

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles