spot_img

Ο Hamilton κατακρίνει τη Σαουδική Αραβία για έλλειψη ανθρώπινων δικαιωμάτων

Ο Lewis Hamilton ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με τη Σαουδική Αραβία για τους νόμους της για τις γυναίκες και της LGBTQI+ κοινότητας.

Η Formula 1, όταν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή αγώνα στη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της επέκτασης του αθλήματος σε περισσότερες χώρες, δέχτηκε κριτική για την πολιτική της χώρας της Μέσης Ανατολής αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Lewis Hamilton ήταν από τους πρώτους οδηγούς που εξέφρασαν αντίθετη στάση στην πολιτική της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Βρετανός είχε ειδικό κράνος στο GP Κατάρ, το οποίο είχε τα χρώματα της LGBTQI+ κοινότητας, δίνοντας δημοσιότητα σε μία ομάδα ατόμων που δέχεται συχνά διακρίσεις και υποτιμήσεις. Ο Hamilton, όπως είχε δηλώσει, θα χρησιμοποιήσει αυτό το κράνος και στα δύο τελευταία Grand Prix της σεζόν (GP Σαουδικής Αραβίας και Άμπου Ντάμπι).

Διαβάστε επίσης: Υποτιμημένοι «άφαντοι» της F1 – #5, Luca Badoer

Ο Hamilton στη συνέντευξη Τύπου μίλησε για την κοινωνική κατάσταση στη Σαουδική Αραβία.

Όπως είπα και στον τελευταίο αγώνα, νοιώθω πως το άθλημα κι εμείς (οι οδηγοί) έχουμε καθήκον να βοηθήσουμε στην ανάδειξη συγκεκριμένων ζητημάτων που βλέπουμε, ειδικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα, στις χώρες που θα ταξιδέψουμε στο τέλος της σεζόν. Με όλο το σεβασμό σε οποιονδήποτε βρίσκεται σ’ αυτές τις χώρες, έως τώρα έτυχα θερμής υποδοχής από τους ανθρώπους που συνάντησα. Δεν μπορώ να υποκριθώ πως είμαι ο πιο ενημερωμένος ή ότι έχω βαθιά κατανόηση όντας κάποιος, ειδικότερα, που έχει μεγαλώσει στην κοινότητα που εδώ πέρα επηρεάζεται, σε μεγάλο βαθμό, από συγκεκριμένους κανόνες και το γενικότερο καθεστώς της χώρας. Θα έλεγα πως νοιώθω άνετα εδώ πέρα. Δεν είναι, όμως, επιλογή μου να βρίσκομαι εδώ, αυτή την επιλογή την έκανε το άθλημα. Είτε είναι σωστό είτε λάθος, πιστεύω πως όσο θα βρισκόμαστε εδώ, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε ν’ αναδείξουμε αυτά τα ζητήματα. Συνεπώς, είδατε, για παράδειγμα, το κράνος που είχα στον τελευταίο αγώνα. Θα χρησιμοποιήσω το ίδιο και εδώ, ξανά, καθώς και στον τελευταίο αγώνα της σεζόν, επειδή αυτό είναι ένα τέτοιο ζήτημα και υπάρχει και σχετικός νόμος γι’ αυτό.

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Κατάρ.

Στη Σαουδική Αραβία, η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη και τιμωρείται με μαστίγωμα και φυλάκιση. Ο Lewis Hamilton αναφέρθηκε στην κατάσταση αυτή, ενώ μίλησε και για τις προσφάτως βελτιωμένες συνθήκες (αναλογικά) για τις γυναίκες τα τελευταία χρόνια στην Αραβική χώρα:

Εάν κάποιος ξοδέψει χρόνο και διαβάσει ποιος είναι ο νόμος για τη LGBT+ κοινότητα, είναι αρκετά τρομακτικό. Χρειάζεται να γίνουν κάποιες αλλαγές. Για παράδειγμα, οι γυναίκες έχουν, πλέον, από το 2018 το δικαίωμα να οδηγούν. Κάποιες γυναίκες, όμως, είναι ακόμα στη φυλακή για πολλά χρόνια λόγο οδήγησης. Επομένως, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν μεγάλες αλλαγές και νομίζω πως το άθλημά μας χρειάζεται να κάνει περισσότερα.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Ο Lewis Hamilton είναι ένα ευαισθητοποιημένο άτομο σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα, καθώς είναι αυτός που έφερε την καμπάνια “Black Lives Matter” στη Formula 1. Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να πιέσει, όσο γίνεται, από τη μεριά του για βελτιωμένες συνθήκες περί ανθρώπινων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο γενικότερα. 

Δείτε το GP ΗΠΑ για το Ελληνικό eSports Πρωτάθλημα F1.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles