spot_img

Σαν σήμερα, 10 Ιουνίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1935 γεννήθηκε στο Peckham του Λονδίνου ο Vic Elford. Ο Βρετανός ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην εποχή του για τις ουκ ολίγες επιτυχίες του στους αγώνες αντοχής, με νίκες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σπορ Αυτοκινήτων (WSC), τις 24 ώρες της Daytona, τις 12 ώρες του Sebring και το Targa Florio. Επίσης σημείωσε μία νίκη και στο περιβόητο Rally Μόντε Κάρλο το 1968, με μια Porsche 911. Εκτός από άσσος των σπορ αυτοκινήτων, ο “Quick Vic” Elford υπήρξε και συμμετέχων στην F1, κάνοντας συνολικά 13 εμφανίσεις στο διάστημα 1968-1969 και 1971. Ο καλύτερος τερματισμός του σημειώθηκε στο ντεμπούτο του, στο GP Γαλλίας του 1968, με μια 4η θέση πίσω από το τιμόνι μιας Cooper T86B.

Σαν σήμερα το 1940 γεννήθηκε ο Peter Ryan, ένας πολλά υποσχόμενος Καναδός οδηγός από το Mont-Tremblant του Quebec. Ο Ryan ήταν ο νικητής του πρώτου GP Καναδά στα χρονικά του motorsport το 1961, σε έναν μη-πρωταθληματικό αγώνα με σπορ αυτοκίνητα. Έτσι, προσκλήθηκε από τον Colin Chapman να οδηγήσει μια Lotus 18/21 στο επίσημο Αμερικανικό GP της F1 την ίδια χρονιά, όπου τερμάτισε 9ος. Πολλοί τον θεωρούσαν ανερχόμενο πρωταγωνιστή στο διεθνές επίπεδο αγώνων και μετά από πολλές νίκες του στον Καναδά, ο Ryan δέχτηκε μια προσφορά από το εργοστασιακό τμήμα της Lotus για συμμετοχή σε ένα event της F2 τον Ιούλιο 1962, στο Reims-Gueux της Γαλλίας. Δυστυχώς ο Καναδός ενεπλάκη σε ένα ατύχημα με την Gemini του Bill Moss και πετάχτηκε έξω από το μονοθέσιό του, αποκομίζοντας σοβαρότατους τραυματισμούς στους οποίους τελικά υπέκυψε.

Σαν σήμερα το 1941 γεννήθηκε ο Dave Walker. Ο Αυστραλός είχε αρχικά ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως λογιστής, αλλά από τις αρχές των ‘60s αποφάσισε να κυνηγήσει μια καριέρα ως οδηγός αγώνων. Έως τα τέλη της δεκαετίας είχε περιπλανηθεί σε αγώνες formula της Αυστραλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, μέχρι που καταστάλαξε στην Ευρώπη και άρχισε να διαπρέπει στην Formula Ford και F3 με την Lotus. Το 1971 έκανε ντεμπούτο στην F1 οδηγώντας μια Lotus 56B-Pratt & Whitney στο GP Ολλανδίας, αλλά τελικά βγήκε εκτός πίστας στην στροφή Tarzan του Zandvoort ενώ ήταν 10ος και εγκατέλειψε. Διατηρήθηκε στην ομάδα του Colin Chapman για το 1972 και πλαισίωσε τον ανερχόμενο Emerson Fittipaldi, αλλά η σεζόν του αποδείχθηκε άκρως απογοητευτική. Σε αντίθεση με τον Βραζιλιάνο που στέφθηκε πρωταθλητής, ο Walker δεν κατάφερε καν να βαθμολογηθεί και μοιραία απολύθηκε. Έτσι επέστρεψε στις μικρότερες κατηγορίες μονοθεσίων, σταματώντας ολοκληρωτικά τους αγώνες το 1975.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1973, η γαλλική ομάδα της Matra επικράτησε της Ferrari και της Porsche στην μεταξύ τους μονομαχία και κέρδισε στις 24 ώρες του Le Mans, κάνοντας μάλιστα το 1-3. Ο θρυλικός Henri Pescarolo κατέκτησε την δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στο Sarthe, έχοντας αυτή τη φορά ως ομόσταυλό του τον συμπατριώτη Gérard Larrousse. Με τον ρυθμό των φαβορί να κυμαίνεται σε παραπλήσια επίπεδα, η μάχη για τη νίκη κρίθηκε στον βαθμό ανταπόκρισης στα μηχανικά προβλήματα που αντιμετώπισαν τα αυτοκίνητα. Η Ferrari και η Porsche στάθηκαν πιο άτυχες, με τους Pescarolo/Larrousse τελικά να ξεπερνούν κατά 6 γύρους την Ferrari 312PB-73 των Arturo Merzario και Carlos Pace. Το βάθρο του αγώνα ολοκλήρωσαν οι Jean-Pierre Jabouille και Jean-Pierre Jaussaud, μοιραζόμενοι την έτερη MS670B της Matra.

Σαν σήμερα το 1979, ο Klaus Ludwig και τα αδέρφια Don/Bill Whittington κέρδισαν στις 24 ώρες του Le Mans, οδηγώντας μια Porsche 935 K3 της Kremer Racing. Οι νυχτερινές ώρες επηρεάστηκαν σημαντικά από μια έντονη καταιγίδα, η οποία είχε πλήξει την περιοχή μέχρι και την ολοκλήρωση του αγώνα. Μάλιστα, η Porsche #41 της Kremer Racing είχε σταματήσει στην ευθεία της Mulsanne με μηχανικό πρόβλημα και χρειάστηκε πάνω από μία ώρα ώστε να επισκευαστεί από τον Don Whittington. Ωστόσο, η πρωτοπορία δεν χάθηκε καθώς η Porsche #70 της Dick Barbour Racing που ακολουθούσε χτυπήθηκε κι αυτή από προβλήματα αξιοπιστίας. Αξίζει να αναφερθεί πως ένας εκ των οδηγών στο αυτοκίνητο αυτό ήταν ο περιβόητος ηθοποιός Paul Newman, με το αποτέλεσμα της ομάδας να κάνει πάταγο στο κοινό. Το βάθρο έκλεισε η Kremer Porsche #40 των Laurent Ferrier, François Servanin και François Trisconi, με την Porsche να κάνει το 1-2-3-4 με ιδιωτικές συμμετοχές.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 9 Ιουνίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1990, ο αείμνηστος Ayrton Senna στέφθηκε νικητής στο GP Καναδά έχοντας εκκινήσει από την pole position και σημείωσε την δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στη σεζόν. Βέβαια δεν είχε περάσει πρώτος την γραμμή του τερματισμού, καθώς είχε μείνει πίσω από τον ομόσταυλο Gerhard Berger. Ο Αυστριακός είχε τεθεί από νωρίς επικεφαλής και έχτισε μια επιβλητική διαφορά σχεδόν 45 δευτερολέπτων, αλλά δέχτηκε ποινή ενός λεπτού στον συνολικό του χρόνο μετά το πέρας του αγώνα λόγω άκυρης εκκίνησης. Έτσι κατρακύλησε στην 4η θέση, με τους Nelson Piquet και Nigel Mansell να καταλαμβάνουν τις άλλες δύο θέσεις του βάθρου.

Σαν σήμερα το 2001 γράφτηκε ιστορία στην F1, καθώς οι Ralf και Michael Schumacher έκαναν το 1-2 στο GP Καναδά και έγιναν έτσι τα πρώτα αδέρφια που κατέλαβαν τις πρώτες δύο θέσεις σε Grand Prix. Ο Ralf είχε εκκινήσει μία θέση πίσω από τον poleman και πρωταθλητή αδερφό του, μένοντας πίσω του και αδυνατώντας να τον προσπεράσει για πάρα πολλούς γύρους. Όταν ο Michael μπήκε στα pits στον 46ο γύρο, ο Ralf έκανε μια σειρά πολύ γρήγορων περασμάτων και με το δικό του pit-stop να λαμβάνει χώρα στον 51ο γύρο, ο οδηγός της Williams ήταν πλέον πρωτοπόρος με μια ασφαλή διαφορά άνω των 6 δευτερολέπτων. Τελικά πήρε με άνεση την καρό σημαία, 20 δευτερόλεπτα μπροστά από τον άσσο της Ferrari, με τον Mika Häkkinen να ολοκληρώνει το βάθρο.

Σαν σήμερα το 2007, ο Lewis Hamilton κατέκτησε την πρώτη από τις πάμπολλες νίκες του στην F1, ξεπερνώντας τους Nick Heidfeld και Alexander Wurz στο GP Καναδά. Ο ρυθμός του αγώνα επηρεάστηκε από συνολικά τέσσερις εισόδους του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα, με μία εξ αυτών μάλιστα να προκαλείται στον 26ο γύρο εξαιτίας ενός τρομακτικότατου ατυχήματος του Robert Kubica λίγο πριν την στροφή 10. Ο Πολωνός ευτυχώς γλύτωσε τα χειρότερα και χρειάστηκε να λείψει μόνο για έναν αγώνα. Το συγκεκριμένο GP Καναδά είδε επίσης τον Takuma Sato να σημειώνει μία από τις πιο ηρωικές επιδόσεις στη σύγχρονη εποχή της F1. Ο Ιάπωνας οδηγός της αδύναμης Super Aguri εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες και προσπέρασε πρωτοκλασάτους οδηγούς όπως ο Kimi Räikkönen και ο Fernando Alonso, τερματίζοντας 6ος για τους τελευταίους βαθμούς στην ιστορία της ομάδας.

Σαν σήμερα, επίσης το 2007, ο νεαρός Casey Stoner έκανε μια καταπληκτική εμφάνιση στο GP Καταλονίας και κατέκτησε εντυπωσιακά την τέταρτη νίκη του στη σεζόν του MotoGP, μπροστά σε 110.000 θεατές που παρευρέθησαν στο Circuit de Barcelona-Catalunya. Ο αναβάτης της Ducati έδωσε μια επική μονομαχία με τον πρωταθλητή Valentino Rossi της Fiat Yamaha, κερδίζοντας στην γραμμή του τερματισμού για μόλις 0.069 δευτερόλεπτα. Ελάχιστα πίσω βρέθηκε η Repsol Honda του Dani Pedrosa για την τρίτη θέση του βάθρου. Ο Αμερικανός John Hopkins της Suzuki ολοκλήρωσε 4ος σε μια επανάληψη του ίδιου τερματισμού στο αντίστοιχο event της προηγούμενης χρονιάς, με τον τραυματία Randy de Puniet να κάνει μια γενναία εμφάνιση με την Kawasaki και να κατατάσσεται 5ος για το καλύτερο τότε αποτέλεσμά του στην μεγάλη κατηγορία. Σε ένα εντυπωσιακό γεγονός, οι αναβάτες της πρώτης πεντάδας στον αγώνα αυτόν εκπροσωπούσαν πέντε διαφορετικούς κατασκευαστές.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα το 2012, το GP Καναδά της F1 είδε την σημείωση ενός έβδομου διαφορετικού νικητή στη σεζόν, με τον Lewis Hamilton να αξιοποιεί την καλύτερη κατάσταση των ελαστικών του και να προσπερνά τους Fernando Alonso και Sebastian Vettel στους τελευταίους 10 γύρους για τη νίκη. Εξαιτίας της υπέρμετρης φθοράς των ελαστικών της Pirelli, οι Vettel και Alonso κατέληξαν στις θέσεις 5 και 6 αντίστοιχα, με τους Romain Grosjean και Sergio Pérez να πλαισιώνουν τον Hamilton στο βάθρο. Μάλιστα, ο νεαρός Μεξικανός οδηγός της Sauber είχε εκκινήσει μόλις 15ος.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2018, ο Sebastian Vettel πήρε πρώτος την καρό σημαία από την pole position σε ένα υποτονικό GP Καναδά, μπροστά από τους Valtteri Bottas και Max Verstappen. Η μοναδική αλλαγή στις πρώτες 6 θέσεις της εκκίνησης προήλθε από τον Daniel Ricciardo· ο Αυστραλός της Red Bull κέρδισε μια θέση από τον Kimi Räikkönen στην πρώτη στροφή του αγώνα και ξεπέρασε τον Lewis Hamilton στην φάση των pit stops για να τερματίσει 4ος. Ο Fernando Alonso γιόρτασε τις 300 εμφανίσεις του στην F1, αλλά εγκατέλειψε κοντά στα 2/3 του αγώνα με πρόβλημα στο σύστημα εξάτμισης.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles