spot_img

Σαν σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1961, σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη F1, στην πίστα της Monza. Ο διεκδικητής του πρωταθλήματος και οδηγός της Ferrari, Wolfgang von Trips, είχε επαφή με τη Lotus του Jim Clark στην ευθεία λίγο πριν τη στροφή Parabolica και αμφότεροι έπεσαν πάνω στο απότομο ύψωμα που κρατούσε σε (υποτυπώδη) απόσταση τους θεατές από την πίστα. Η Ferrari του Γερμανού σηκώθηκε στον αέρα και χτύπησε αρκετούς από τους θεατές, με 15 αυτούς εν τέλει να χάνουν τη ζωή τους όπως και ο άτυχος von Trips, που εκτινάχθηκε βίαια εκτός του αυτοκινήτου λόγω της άσχημης γωνίας σύγκρουσης. Νικητής του αγώνα ήταν ο team-mate του von Trips και έτερος διεκδικητής του πρωταθλήματος, Phil Hill. Η νίκη αυτή, σε συνδυασμό με την τραγική κατάληξη του φίλου του, εξασφάλισε το πρωτάθλημα στον Αμερικανό για πρώτη και τελευταία φορά.

Σαν σήμερα το 1978, ο Niki Lauda κέρδισε το Ιταλικό Grand Prix οδηγώντας μια Brabham-Alfa Romeo. Ο αγώνας στιγματίστηκε από το τρομακτικότατο ατύχημα του Ronnie Peterson, ο οποίος αποκόμισε σοβαρά κατάγματα και στα δυο του πόδια. Ο Σουηδός εν τέλει έχασε τη ζωή του μια μέρα μετά, λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε μια τραγική σύμπτωση, όπως συνέβη με τον Phil Hill το 1961, έτσι και ο Mario Andretti εξασφάλισε το μοναδικό του πρωτάθλημα στην ίδια πίστα λόγω του μεγάλου ατυχήματος που είχε ο team-mate του.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1989, ο Alain Prost κέρδισε το Ιταλικό Grand Prix με την McLaren. Σε μια χαρακτηριστική σκηνή μετά την απονομή του βάθρου, ο Γάλλος πέταξε το τρόπαιό του στους οπαδούς της Ferrari που βρίσκονταν κάτω από την εξέδρα, εξοργίζοντας τον αγωνιστικό διευθυντή της McLaren, Ron Dennis. Ο Prost είχε ήδη συμφωνήσει να οδηγήσει για την Scuderia το 1990, οπότε θεώρησε πρέπον να κάνει ένα “δώρο” στους οπαδούς της, παρόλο που βρισκόταν ακόμα σε “αντίπαλο στρατόπεδο”.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2000, ο Carlos Sainz Sr. κέρδισε το παρθενικό Ράλι Κύπρου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC). Ο Ισπανός επικράτησε του Colin McRae κατά 37 δευτερόλεπτα και οι δυο τους έκαναν το 1-2 για την ομάδα M-Sport Ford Focus. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο François Delecour με ένα Peugeot 206.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream”, στην οποία αναλύουμε το GP Ιταλίας καθώς και όλα τα τεκταινόμενα γύρω από την F1.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles