spot_img

Σαν σήμερα, 12 Φεβρουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1900 γεννήθηκε ο Floyd Roberts, νικητής του Indianapolis 500. Ο Αμερικανός άρχισε να αναρριχάται στους αγώνες μονοθεσίων των Η.Π.Α. κατά τη δεκαετία του ‘30, επικεντρώνοντας την προσοχή του και στον αγώνα του “Brickyard” που άρχισε να καθιερώνεται ως ένα ιστορικό event του motorsport. Μετά από τρεις συνεχόμενες ανεπιτυχείς απόπειρες, ο Roberts κατέκτησε επιτέλους τη νίκη το 1938 με μέση ωραία ταχύτητα στα 188,6 km/h (ρεκόρ τότε), ενώ παράλληλα κατέκτησε τον σχετικό τίτλο του πρωταθλήματος AAA (τωρινό IndyCar). Δυστυχώς σκοτώθηκε στο Indianapolis 500 την αμέσως επόμενη χρονιά σε μια άσχημη σύγκρουση, στην προσπάθειά του να αποφύγει ένα ακινητοποιημένο αυτοκίνητο.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1908 δόθηκε εκκίνηση στον υπερπόντιο αγώνα ταχύτητας μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού, το μεγαλύτερο βάσει πηγών event στα χρονικά του motorsport από άποψη απόστασης και συνολικής διάρκειας. Ο αγώνας αυτός αποτέλεσε ένα εξωφρενικό εγχείρημα, ειδικά αν ληφθεί υπόψιν η τεχνογνωσία της εποχής γύρω από την αυτοκίνηση και οι υποδομές στο οδικό δίκτυο. Ξεκίνησε στο Times Square με συνολικά 6 αυτοκίνητα, τα οποία αντιπροσώπευαν τέσσερις χώρες. Συμμετείχε η Γερμανία (Protos), η Γαλλία (De Dion-Bouton, Motobloc και Sizaire-Naudin), η Ιταλία (Zust) και οι Η.Π.Α. (Thomas Flyer). Οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν μέσω πλοίων στην άλλη άκρη του Ειρηνικού, από το Seattle στη Yokohama της Ιαπωνίας και έπειτα στο Vladivostok της Σιβηρίας, ώστε να κινηθούν προς την Ασία και την Ευρώπη. Τα γαλλικά αυτοκίνητα δεν άντεξαν μέχρι να μεταφερθούν στη Σιβηρία και στις 30 Ιουλίου, μετά από 169 ημέρες, τερμάτισε πρώτο το Thomas Flyer του George Schuster έχοντας διανύσει σχεδόν 16.700 χιλιόμετρα.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 11 Φεβρουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1919, ο θρυλικός προπολεμικός οδηγός Ralph DePalma οδήγησε μια Packard 905 στην παραλία της Daytona και κατέγραψε μέση ωριαία ταχύτητα 149,875 mph (ή 241,2 km/h), με την μέτρηση να οριοθετείται σε απόσταση ενός μιλίου (ή 1,6 χιλιομέτρων). Η επίδοση αυτή αποτέλεσε νέο ρεκόρ επίγειας ταχύτητας, το οποίο αναγνωρίστηκε στις Η.Π.Α. αλλά όχι παραδόξως από την αρμόδια παγκόσμια ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού (γνωστή τότε ως AIACR).

Σαν σήμερα το 1952 γεννήθηκε ο Patrick Gaillard. Μετά από μερικές αξιοπρεπείς εμφανίσεις στη Formula Renault και την F3, ο Γάλλος μεταφέρθηκε στην F2 το 1979. Την ίδια χρονιά οδήγησε για την αδύναμη ομάδα της Ensign στην F1 και εμφανίστηκε σε πέντε Grand Prix – προκρίθηκε δύο φορές και τερμάτισε μόνο στο GP Μεγάλης Βρετανίας. Το 1980 επέστρεψε στην Ensign για να αγωνιστεί στο GP Ισπανίας και τερμάτισε στην 6η θέση. Ωστόσο, λόγω της πολιτικής τότε διαμάχης μεταξύ FISA και FOCA, των δύο βασικών εκπρόσωπων των ομάδων, ο αγώνας αποκόπηκε από τα αποτελέσματα του πρωταθλήματος. Έτσι, ο ένας βαθμός που πήρε ο Gaillard με την 6η του θέση δεν καταγράφηκε.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1974 γεννήθηκε ο Toranosuke Takagi. Ο Ιάπωνας αγωνίστηκε στην F1 το 1998 και 1999, με τις ομάδες των Tyrrell και Arrows αντίστοιχα. Ωστόσο, παρά τα δείγματα ταχύτητας που έδειξε κατά καιρούς, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει σωστά με τις ομάδες του λόγω του χαμηλού του επιπέδου στην αγγλική γλώσσα, δεν εξελίχθηκε και μοιραία έμεινε εκτός F1. Παρόλα αυτά κατέγραψε μια αξιότιμη πορεία στη Formula Nippon (τωρινή Super Formula) της Ιαπωνίας και κατέκτησε εκκωφαντικά τον τίτλο το 2000. Μετακόμισε στις Η.Π.Α. για να αγωνιστεί στο IndyCar/CART και επέστρεψε ξανά στην Ιαπωνία το 2005, κατακτώντας το πρωτάθλημα στην κατηγορία GT500 του μετονομασμένου και πλέον άκρως ανταγωνιστικού Super GT.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1984 ο Σουηδός θρύλος των αγώνων rally, Stig Blomqvist, κατέκτησε τη νίκη στο rally της πατρίδας του. Το βάθρο σαρώθηκε από τα πληρώματα της κυρίαρχης τότε Audi, με την Michèle Mouton και τον Per Eklund να τερματίζουν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Με αυτήν τη νίκη, ο Blomqvist έφτασε τις 7 στο συγκεκριμένο rally, έχοντας επικρατήσει άλλη μία φορά με την Audi (1982) και πέντε με την Saab (1971-1973, 1977 & 1979).

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα, επίσης το 1984, γεννήθηκε ο πολύπειρος άσσος του NASCAR, Brad Keselowski. Ο Αμερικανός, γνωστός στο χώρο των stock αυτοκινήτων για την επιθετική του οδήγηση και τις ουκ ολίγες «κοκκορομαχίες» του εντός και εκτός πίστας, είναι ένας εκ των μόλις 6 οδηγών στην ιστορία με τίτλο τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη κατηγορία του NASCAR – οι άλλοι 5 είναι οι Chase Elliott, Kyle Busch, Kevin Harvick, Martin Truex Jr. και Bobby Labonte. Επίσης, ο Keselowski αποτελεί έναν από τους 31 μόλις οδηγούς που μετρούν τουλάχιστον μία νίκη σε όλες τις τρεις μεγάλες κατηγορίες της διοργάνωσης.

Σαν σήμερα το 2009 οι ομάδες των BMW, Toyota και Ferrari επέλεξαν να πραγματοποιήσουν δοκιμές ενόψει της νέας τότε σεζόν για την F1, στην πίστα του Μπαχρέιν. Ωστόσο, ο καιρός ήταν άκρως απροσδόκητα κακός, με τους ισχυρότατους ανέμους να προκαλούν μια αμμοθύελλα που σχεδόν εκμηδένισε την ορατότητα σε όλες τις κατευθύνσεις. Μοιραία οι δοκιμές ακυρώθηκαν, με τους οδηγούς να κάνουν μόλις έναν αναγνωριστικό γύρο.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles