spot_img

Σαν σήμερα, 13 Ιανουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1909 γεννήθηκε ο Helmut Glöckler. Ο Γερμανός αποπειράθηκε να αγωνιστεί στο GP Γερμανίας του 1953 με μια Cooper, αλλά ο κινητήρας του έσπασε κατά τη διάρκεια των προκριματικών, αποτρέποντάς τον να εκκινήσει στο μοναδικό Grand Prix της καριέρας του. Ο ξάδερφος του Helmut, Walter, είχε κατασκευάσει εκείνη την περίοδο ένα αυτοκίνητο με κινητήρα Porsche και ανοιχτή οροφή. Το αυτοκίνητο αυτό ενέπνευσε την ίδια την Porsche να κατασκευάσει την Porsche 550, την οποία οδήγησε ο Glöckler στις 24 ώρες του Le Mans το 1953 και 1954.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1957 έλαβε χώρα το GP Αργεντινής για το ξεκίνημα εκείνης τη σεζόν στην F1. Ο Juan Manuel Fangio κέρδισε μέσα στην πατρίδα του για τέταρτη και τελευταία φορά, αντέχοντας στην πίεση του ομόσταυλού του στην Maserati, Jean Behra. Ο Stirling Moss είχε εκκινήσει από την pole position αλλά έχασε 10 γύρους λόγω προβλήματος με το γκάζι. Τελικά κατάφερε να τερματίσει έχοντας πάρει τρεις γύρους πίσω με τον ασύλληπτο ρυθμό του, αφήνοντας ένα τεράστιο ερωτηματικό για το τι θα γινόταν υπό ιδανικές συνθήκες.

Σαν σήμερα

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 12 Ιανουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1966 γεννήθηκε ο Patrick Dempsey στο Lewiston του Maine στις Η.Π.Α. Ο Αμερικανός, γνωστός κυρίως για την παρουσία του στην πολυετή σειρά Grey’s Anatomy, έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια στη δημοσιότητα ως ένας δημοφιλής ηθοποιός. Ωστόσο, τρέφει μεγάλη αγάπη και για τους αγώνες αυτοκινήτων, έχοντας ξεκινήσει να αγωνίζεται σποραδικά στο Rolex Sports Car Series από το 2007. Σταδιακά επεκτάθηκε με την δική του αγωνιστική ομάδα σε περισσότερα events, όπως οι 24 ώρες του Le Mans και της Daytona. Το 2015 αποφάσισε να ολοκληρώσει την καριέρα του πίσω από το τιμόνι συμμετέχοντας σε ολόκληρη τη σεζόν του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής (WEC), οδηγώντας μια Porsche 911 RSR στην κατηγορία GTE-Am με ομόσταυλους τους Patrick Long και Marco Seefried. Απέδωσε εξαιρετικά, ανεβαίνοντας στο βάθρο του Le Mans και του Fuji όντας δεύτερος και πρώτος αντίστοιχα.

Σαν σήμερα το 1968 γεννήθηκε ο άσσος των αυτοκινήτων τουρισμού, Gianni Morbidelli. Ο Ιταλός εισήλθε στην F1 το 1990 με την Scuderia Italia και στα τέλη της σεζόν μεταφέρθηκε στη Minardi. Το 1991 αγωνίστηκε με την μικρή ιταλική ομάδα, παίρνοντας τη θέση του απολυμένου Alain Prost στην Ferrari για το GP Αυστραλίας, στο φινάλε της σεζόν. Ο αγώνας κατακλύστηκε από τη βροχή και ολοκληρώθηκε πρόωρα, με τον Morbidelli να τερματίζει 6ος και να παίρνει 0,5 βαθμούς. Επανήλθε στη Minardi για το 1992, μένοντας ωστόσο χωρίς κάθισμα στις αρχές του 1993. Επέστρεψε στην F1 το 1994 και αγωνίστηκε με την αδύναμη Footwork Arrows για δύο σεζόν, ανεβαίνοντας άκρως απροσδόκητα στο βάθρο του GP Αυστραλίας για το 1995. Μετά από κάποιους σποραδικούς αγώνες μέσα στο 1997 με την Sauber, ο Morbidelli αποσύρθηκε από την F1 και επικεντρώθηκε στους αγώνες αυτοκινήτων τουρισμού ανά την Ευρώπη, καταγράφοντας αξιόλογες επιδόσεις.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1974, ο Carlos Reutemann σχεδόν έγραψε ιστορία στο GP Αργεντινής, χάνοντας τη νίκη στον προτελευταίο γύρο – η Brabham του είχε μείνει από καύσιμα. Η τροπή αυτή επέστρεψε στον Denny Hulme να κατακτήσει  την όγδοη και τελευταία του νίκη στην F1. Ο Niki Lauda τερμάτισε δεύτερος για το πρώτο του βάθρο στο πρωτάθλημα και τρίτος ολοκλήρωσε ο ομόσταυλός του στην Ferrari, Clay Regazzoni.

Σαν σήμερα το 1980 πραγματοποιήθηκε το τραγελαφικό GP Αργεντινής στο Μπουένος Άιρες. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τα εξωπραγματικά επίπεδα κάθετης δύναμης των μονοθεσίων, οδήγησαν σε διάλυση του οδοστρώματος σε πολλά σημεία της πίστας. Οι οδηγοί απείλησαν με μποϋκοτάζ του αγώνα και έγιναν βιαστικές επιδιορθώσεις μέσα σε μια νύχτα. Ωστόσο, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε στον αγώνα, με αποτέλεσμα να τερματίσουν μόλις 7 από τα 24 μονοθέσια. Νικητής αναδείχθηκε ο Alan Jones της Williams, με τον Nelson Piquet να σημειώνει το πρώτο του βάθρο με την Brabham στη δεύτερη θέση. Τρίτος τερμάτισε ο Keke Rosberg, κάνοντας την έκπληξη με την επώνυμη ομάδα του Fittipaldi, επίσης στο πρώτο του βάθρο. Τέλος, ο αγώνας αυτός είδε τον “Καθηγητή” Alain Prost να κάνει ντεμπούτο στην F1 και να κατακτά τον πρώτο του βαθμό με την 6η θέση.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles