spot_img

Σαν σήμερα, 15 Φεβρουαρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1929 γεννήθηκε ο Graham Hill, ένας από τους πιο δημοφιλείς οδηγούς και μία από τις πιο περιβόητες προσωπικότητες του motorsport. Παρόλο που άργησε να ξεκινήσει την αγωνιστική του καριέρα, έφτασε μέχρι την F1 κάνοντας ντεμπούτο το 1958 με την Team Lotus. Έκτοτε, συμμετείχε σε συνολικά 176 Grand Prix έως το 1975 και κατέκτησε δύο παγκόσμιους τίτλους: το 1962 με την BRM P57 και το 1968 με τη Lotus 49. Ο Hill κατέκτησε πέντε νίκες στο θρυλικό Πριγκιπάτο του Μονακό και έμεινε γνωστός ως ‘Mr Monaco’, με τον αριθμό νικών του να καταρρίπτεται μόνο από τον Ayrton Senna.

Σαν σήμεραΟι επιτυχίες δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς ο Βρετανός σημείωσε νίκη τόσο στο Indianapolis 500 το 1966, όσο και στις 24 ώρες του Le Mans το 1972. Έτσι, κατέκτησε το Triple Crown των αγώνων και παραμένει ο μοναδικός οδηγός με αυτήν τη διάκριση έως και σήμερα. Το Νοέμβριο του 1975, ο Hill βρήκε έναν τραγικό θάνατο μαζί με τον προστατευόμενο οδηγό του, Tony Brise, και άλλους τρεις ανθρώπους της ομάδας του, όταν το αεροπλάνο του έπεσε κοντά στο Arkley της Μεγάλης Βρετανίας κατά την επιστροφή από ένα τεστ στο Paul Ricard.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1951 γεννήθηκε ο θρύλος των αγώνων rally, Markku Alén. Ο Φινλανδός από το Ελσίνκι, γνωστός για την επιθετική του οδήγηση, την ωμή ειλικρίνεια και τη λακωνικότητά του, κατέκτησε τον τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (WRC) το 1978 με την Fiat. Από το 1973 έως και το 2001, ο Alén συμμετείχε σε 129 events και σημείωσε 19 νίκες – μεταξύ άλλων και μία νίκη στο Rally Ακρόπολις του 1987 με τη Lancia.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1970 ολοκληρώθηκε το πρώτο Rally Σουηδίας που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Διεθνούς Πρωταθλήματος Rally (IMC). Το event χαρακτηρίστηκε από μια τεράστια προσέλευση συμμετεχόντων και συνολικά 120 αυτοκινήτων – μόνο τα 31 τερμάτισαν. Ανάμεσα στην τεράστια λίστα εγκαταλείψεων συγκαταλεγόταν και ένας νεαρός Σουηδός που βρισκόταν ελάχιστες εβδομάδες μακριά από το ντεμπούτο του στην F1. Ο λόγος για τον Ronnie Peterson, ο οποίος οδήγησε μια Porsche 911 L με συνοδηγό τον Sven-Olof Svedberg πριν αποσυρθεί με προβλήματα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Η νίκη κατέληξε στην Gulf Porsche 911 S των Björn Waldegård και Lars Helmér, οι οποίοι ξεπέρασαν το Saab 96 V4 του Stig Blomqvist για πάνω από 23 λεπτά!

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 14 Φεβρουαρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1974 γεννήθηκε ο Alexander Wurz. Πριν εισέλθει στην F1, ο Αυστριακός είχε ήδη κερδίσει στο Le Mans το 1996 με την Porsche. Το 1997 αναπλήρωσε την κενή θέση του άρρωστου Gerhard Berger στην Benetton και, μάλιστα, ανέβηκε στο βάθρο του GP Μεγάλης Βρετανίας με την τρίτη του θέση, μόλις στον τρίτο του αγώνα. Συνέχισε να αγωνίζεται με την Benetton έως το 2000 και ύστερα μεταφέρθηκε στη McLaren ώστε να επιτελέσει καθήκοντα δοκιμαστή οδηγού. Το 2005 επέστρεψε στους αγώνες για να αντικαταστήσει τον τραυματία Juan Pablo Montoya στο GP Σαν Μαρίνο και ανέβηκε ξανά στο βάθρο. Ύστερα από μια σεζόν στη Williams το 2007, ο Wurz άφησε την F1 και επικεντρώθηκε στους αγώνες αντοχής έως το 2016, κερδίζοντας ξανά στο Le Mans το 2009. Η καριέρα του αποτελείται επίσης από έναν παγκόσμιο τίτλο στο motocross, σπανιότατη διάκριση όταν κάνουμε λόγο για οδηγούς αγώνων αυτοκινήτων, πόσο μάλλον της F1.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1975, ο μελλοντικός πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής του rally Björn Waldegård κατέκτησε την πρώτη από τις 16 νίκες του στο WRC, επικρατώντας στο χιονισμένο Karlstad για το Rally Σουηδίας. Ο “Walle”, με συνοδηγό τον συμπατριώτη Hans Thorszelius, οδήγησε μια εργοστασιακή Lancia Stratos και ξεπέρασε για σχεδόν 2 λεπτά το Saab 96 V4 του Stig Blomqvist. Το Rally Σουηδίας είχε επιστρέψει στο πρόγραμμα του WRC ύστερα από απουσία ενός χρόνου, με το event του 1974 να ακυρώνεται εξαιτίας του αντίκτυπου της πετρελαϊκής κρίσης.

Σαν σήμερα το 1979 γεννήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας ο άσσος της Honda στα αυτοκίνητα τουρισμού, Gordon Shedden. Ο Σκωτσέζος μετράει μια πολυετή παρουσία στο ιστορικό Βρετανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (BTCC), έχοντας κατακτήσει τρεις τίτλους – 2012, 2015 και 2016. Με τις διακρίσεις αυτές αποτελεί έναν εκ των μόλις τριών Σκωτσέζων που έχουν στεφθεί πρωταθλητές στη διοργάνωση – οι Jim Clark και John Cleland είναι οι άλλοι δύο. Ο Shedden είχε αποστασιοποιηθεί προσωρινά από το BTCC το 2018-2019, ώστε να συμμετάσχει στο World Touring Car Cup με την ομάδα WRT της Audi. Κατέκτησε μία νίκη το 2018, στον τρίτο αγώνα του Wuhan στην Κίνα.

Σαν σήμερα το 1981, ο Hannu Mikkola και ο συνοδηγός Arne Hertz επικράτησαν στο Rally Σουηδίας για το WRC, με το ανανεωμένο Audi Quattro. Το δίδυμο αυτό άφησε πίσω του τα δύο Ford Escort δεύτερης γενιάς που οδήγησαν οι Ari Vatanen και Pentti Airikkala αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί πως αυτή ήταν η πρώτη νίκη για τετρακίνητο αυτοκίνητο στο WRC, με το Audi Quattro να σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής σε αυτό το είδος αγώνων.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα, επίσης το 1981, το διάσημο Daytona 500 του NASCAR κατακτήθηκε από τον θρυλικό Richard Petty για 7η φορά. Με 25 γύρους να απομένουν και τον Petty στην 5η θέση, ο αρχιμηχανικός Dale Inman προέτρεψε τον άσσο με το #43 να μπει για τελευταία φορά στα pits αποκλειστικά για ανεφοδιασμό καυσίμων, και όχι για αλλαγή ελαστικών. Το ρίσκο απέδωσε καρπούς, με τον Petty να τίθεται επικεφαλής ύστερα από τη φάση των pit stops με μια ασφαλή διαφορά 10 δευτερολέπτων, η οποία δεν ανατράπηκε ποτέ.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1990 γεννήθηκε ο Charles Pic. Ο Γάλλος εμφανίστηκε στο χώρο της F1 το 2012, έχοντας διαγράψει μια διόλου εντυπωσιακή αλλά όχι και ευκαταφρόνητη πορεία στις μικρές κατηγορίες. Παρέμεινε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για δύο σεζόν, οδηγώντας για τις αδύναμες ομάδες των Marussia και Caterham. Με τις επιδόσεις του να περιορίζονται μοιραία στα πλαίσια της μετριότητας, ο Pic εγκατέλειψε την F1 στα τέλη του 2013. Μετά από μόλις μία εμφάνιση σε FP1 με τη Lotus και κάποιους σποραδικούς αγώνες στη Formula E, ο Γάλλος αποσύρθηκε από τους αγώνες και τώρα εργάζεται ως στέλεχος στη γαλλική εταιρεία logistics, Charles André Group.

Σαν σήμερα το 1996 παρουσιάστηκε στο κοινό η Ferrari F310. Το συγκεκριμένο δημιούργημα αποτέλεσε το πρώτο μονοθέσιο F1 της Scuderia που χρησιμοποιούσε κινητήρα διάταξης V10. Η F310 αποδείχθηκε ανταγωνιστική στο grid, αλλά όχι τόσο γρήγορη και αξιόπιστη όσο η κυρίαρχη τότε Williams FW18. Ο πρωταθλητής Michael Schumacher, ερχόμενος από την Benetton, κατάφερε να κατακτήσει τρεις νίκες αλλά οι αδυναμίες της F310 εκτέθηκαν κυρίως μέσω του ομόσταυλου Eddie Irvine – ο Ιρλανδός εγκατέλειψε σε 8 συνεχόμενους αγώνες κυρίως λόγω μηχανικών προβλημάτων.

Σαν σήμερα το 1998, ο τεράστιος θρύλος Dale Earnhardt Sr. κατέκτησε επιτέλους την πρώτη του νίκη στο περιβόητο Daytona 500. Ο 7-φορές πρωταθλητής του NASCAR είχε κερδίσει ήδη σε 70 αγώνες αλλά δεν είχε γευτεί ακόμη τη νίκη στη Daytona, μέχρι που τελικά τα κατάφερε το 1998 με μια επιβλητική εμφάνιση.

Σαν σήμερα, επίσης το 1998, γεννήθηκε ο George Russell. Ο νεαρός Βρετανός έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στα καρτ και τις μικρές κατηγορίες formula, κερδίζοντας έτσι ένα κάθισμα στην F1 και την Williams για το 2019. Ο προστατευόμενος οδηγός της πανίσχυρης Mercedes είχε επικρατήσει εμφατικά έναντι των δύο ομόσταυλών του μέχρι και το 2020. Μάλιστα, πήρε μια μοναδική ευκαιρία να αγωνιστεί με τη Mercedes στο GP Σακχίρ του 2020, στη θέση του ταλαιπωρημένου από τον COVID-19, Lewis Hamilton. Παρόλο που έθεσε τις βάσεις για να κατακτήσει μια άκρως απροσδόκητη παρθενική νίκη, ο Russell προδόθηκε από την κακή στρατηγική της ομάδας και αρκέστηκε σε μια 9η θέση, για τους πρώτους του βαθμούς στην F1. Από το 2022 αγωνίζεται επίσημα για την ομάδα των «Ασημένιων Βελών».

Επιστρέφοντας στο NASCAR, σαν σήμερα το 2004 ο Dale Earnhardt Jr. πήρε πρώτος την καρό σημαία στο Daytona 500, ακριβώς 6 χρόνια μετά τη νίκη του πατέρα του. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Tony Stewart και τρίτος ολοκλήρωσε ο rookie Scott Wimmer.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles