spot_img

Σαν σήμερα, 29 Δεκεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1917 γεννήθηκε ο David Hampshire στο Mickleover του Derby. Ο Βρετανός ήταν διευθυντής εταιρείας και ξεκίνησε να αγωνίζεται με Maserati πριν από τον πόλεμο. Έπειτα γνώρισε κάποιες επιτυχίες οδηγώντας μια ERA σε μη-πρωταθληματικά Grand Prix. Το 1948 τερμάτισε δεύτερος στο British Empire Trophy στο Isle of Man και, μοιραζόμενος το αυτοκίνητο με τον Billy Cotton, τερμάτισε 4ος στο GP Μεγάλης Βρετανίας του 1949. Το 1950 ο φίλος του, Reg Parnell, του πρόσφερε θέση σε μία από τις ημι-εργοστασιακές Maserati 4CLT/48 της Scuderia Ambrosiana για μερικά επίσημα Grand Prix της νεοσύστατης F1. Τερμάτισε 9ος στo Silverstone και εγκατέλειψε στο Reims-Gueux της Γαλλίας με προβλήματα κινητήρα. Αγωνίστηκε σε αρκετούς αγώνες εκτός πρωταθλήματος κατά τη διάρκεια του έτους, τερματίζοντας 5ος στο British Empire Trophy και κερδίζοντας το Nottingham Trophy. Μοιράστηκε επίσης μια εργοστασιακή Aston Martin DB2 με τον Parnell στο Le Mans του 1951, τερματίζοντας 7ος.

Σαν σήμερα το 1925 γεννήθηκε ο Jay Chamberlain στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α. Ο Αμερικανός δραστηριοποιήθηκε στο motorsport κυρίως ως οδηγός σπορ αυτοκινήτων της Lotus, της οποία μάλιστα υπήρξε βασικός εκπρόσωπος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το 1957 διακρίθηκε διεθνώς με τη βρετανική φίρμα, κερδίζοντας στην κατηγορία του στις 24 ώρες του Le Mans μαζί με τον συμπατριώτη Herbert MacKay-Fraser. Το 1962, ο Chamberlain αξιοποίησε τις διασυνδέσεις του με την Lotus ώστε να συμμετάσχει στην F1 υπό την αιγίδα της ιδιωτικής Ecurie Excelsior. Εμφανίστηκε σε τρία επίσημα Grand Prix αλλά τερμάτισε μόνο στο πρώτο του στη Μεγάλη Βρετανία, όντας 15ος και 11 γύρους πίσω. Η παρουσία του σημειώθηκε και σε μη-πρωταθληματικούς αγώνες εκείνη τη χρονιά, με καλύτερο αποτέλεσμά του μια 5η θέση στο Lavant Cup του Goodwood.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 28 Δεκεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1962, ο Graham Hill κέρδισε το πρώτο επίσημο Grand Prix που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική για την F1, στην πίστα του Prince George. Ο Βρετανός πήρε τη νίκη με μια BRM P57, ξεπερνώντας τον Bruce McLaren και τον τοπικό ήρωα Tony Maggs. Με αυτή τη νίκη και σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του Jim Clark, ο Hill εξασφάλισε τον πρώτο του τίτλο στην F1. Μεταξύ των παρευρισκόμενων θεατών συγκαταλεγόταν και ο θρυλικός Stirling Moss, ο οποίος είχε επιστρέψει στα paddock για πρώτη φορά μετά το μεγάλο ατύχημα που του τερμάτισε πρόωρα την καριέρα του την ίδια χρονιά.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1963 γεννήθηκε ο άσσος των αγώνων rally, Andrea Aghini. Ο Ιταλός ξεκίνησε από εγχώριες διοργανώσεις οδηγώντας ένα Peugeot 205 GTI και έκανε ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (WRC) το 1986. Έκτοτε και για τα επόμενα χρόνια, επικεντρώθηκε στο Rally του Σαν Ρέμο στην πατρίδα του, κάνοντας σποραδικές εμφανίσεις και σε άλλες χώρες με διάφορα αυτοκίνητα. Το 1992 σημείωσε την μοναδική νίκη του στο WRC, επικρατώντας στο Rally Σαν Ρέμο με μια Lancia Delta Integrale.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1969 γεννήθηκε ο Σκωτσέζος Allan McNish. Παρά την επιτυχία του στις μικρές κατηγορίες formula και πολλά τεστ με την McLaren, ο McNish επικεντρώθηκε στους αγώνες αντοχής από το 1997. Αγωνίστηκε στις 24 ώρες του Le Mans για την Porsche και την Toyota, κερδίζοντας με την πρώτη το 1998. Η συνεργασία του με την Toyota οδήγησε σε συμφωνία για συμμετοχή του στην F1 το 2002. Ωστόσο, η παρθενική σεζόν των Ιαπώνων στο σπορ αποδείχθηκε μετριότατη και, το 2003, ο Σκωτσέζος επέστρεψε στους αγώνες αντοχής. Αυτήν τη φορά εντάχθηκε στο δυναμικό της πανίσχυρης Audi, στο οποίο παρέμεινε έως το τέλος της καριέρας του το 2013. Μέχρι τότε κέρδισε στο Le Mans άλλες δύο φορές και κατέκτησε τέσσερις φορές τις 12 ώρες του Sebring. Πέραν των νικών του σε μεμονωμένους ιστορικούς αγώνες αντοχής, ο McNish σημείωσε και κατακτήσεις πρωταθλημάτων τόσο στην Αμερική (ALMS), όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (WEC).

Σαν σήμερα το 2013, ο Michael Schumacher είχε ένα σοβαρότατο ατύχημα στο χειμερινό θέρετρο Méribel των Γαλλικών Άλπεων, καθώς έπεσε ενώ έκανε σκι με τον γιο Mick και προσγειώθηκε με το κεφάλι σε έναν βράχο. Δυστυχώς υπέστη σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα και παρέμεινε στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση για πολλούς μήνες. Τον Σεπτέμβριο του 2014 μεταφέρθηκε πίσω στο σπίτι του στην Ελβετία, όπου συνεχίζεται η θεραπεία του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι και σήμερα.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles