spot_img

Σαν σήμερα, 5 Μαρτίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1909 γεννήθηκε ο Floyd Davis, ένας εκ των νικητών του θρυλικού Indianapolis 500. Ο Αμερικανός κέρδισε τον αγώνα του 1941, αλλά στατιστικά έχει σημειωθεί με αστερίσκο δίπλα στον Mauri Rose. Ο Davis αρχικά είχε εκκινήσει από την 17η θέση και έφτασε μέχρι την 12η, αλλά όταν μπήκε στα pits στο γύρο 72, αντικαταστάθηκε από τον ομόσταυλο Rose, του οποίου το αυτοκίνητο είχε παρουσιάσει μηχανικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τις πηγές, ο επικεφαλής της ομάδας Lou Moore δεν ήταν ικανοποιημένος με την απόδοση του Davis και επέλεξε να τον αντικαταστήσει με τον Rose κατά τη διάρκεια του pit stop. Ο Rose επανήλθε έτσι στον αγώνα και αναρριχήθηκε στην πρωτοπορία, παίρνοντας την καρό σημαία. Το χρηματικό έπαθλο μοιράστηκε μεταξύ των δύο οδηγών, με τον Davis έκτοτε να μην επιστρέφει ξανά στο Brickyard. Το Indianapolis 500 του 1941 ήταν και το τελευταίο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σαν σήμερα
Mauri Rose (αριστερά) – Floyd Davis (δεξιά)
Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 4 Μαρτίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1940 γεννήθηκε ο Graham McRae. Ο Νεοζηλανδός μηχανικός ξεκίνησε να τρέχει σε τοπικούς αγώνες αναβάσεων και σπορ αυτοκινήτων με δικά του αυτοσχέδια αυτοκίνητα. Από τα τέλη των ‘60s έως και τις αρχές των ‘70s, ο McRae δραστηριοποιήθηκε κυρίως στο πρωτάθλημα formula της χώρας του (γνωστό ευρέως ως Tasman Series) και την Formula 5000 ανά την Ευρώπη και Αμερική. Μέσα σε αυτό το διάστημα κατέγραψε αρκετές νίκες, οδηγώντας είτε πελατειακά μονοθέσια άλλων ομάδων είτε δικά του. Το 1973 συμμετείχε στο Indianapolis 500 και προκρίθηκε στη 15η θέση αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει, κερδίζοντας παρόλα αυτά τον άτυπο τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου οδηγού. Λίγες εβδομάδες αργότερα σημείωσε την μοναδική του παρουσία σε Grand Prix της F1, στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και πάλι δεν τερμάτισε. Επέστρεψε στο Tasman Series και την F5000 έως τα ‘80s και έπειτα αφιερώθηκε στην επιχείρησή του, κατασκευάζοντας ρεπλίκες υψηλής ποιότητας από μοντέλα της Porsche.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 1975 γεννήθηκε ο Luciano Burti. Ο Βραζιλιάνος έκανε το ντεμπούτο του στη Fomula 1 το 2000, αντικαθιστώντας τον Eddie Irvine στη Jaguar για το GP Αυστρίας. Κατάφερε να βρεθεί στο grid του 2001 ως μόνιμος οδηγός, αλλά τελικά αποδεσμεύτηκε μετά από μόλις τέσσερις αγώνες για να έρθει στη θέση του ο Pedro de la Rosa. Ευτυχώς για τον Burti, η Prost εκείνη την περίοδο αναζητούσε οδηγό καθώς είχε απολύσει τον μετριότατο Gaston Mazzacane, επομένως η θέση αναπληρώθηκε άμεσα. Ο Burti επέδειξε σταθερή οδήγηση αλλά ενεπλάκη σε ένα πολύ μεγάλο ατύχημα στο GP Βελγίου, αποκομίζοντας μώλωπες στο πρόσωπό του και διάσειση. Φυσιολογικά έχασε το υπόλοιπο της σεζόν και τελικά δεν αγωνίστηκε ξανά στην F1. Επιτέλεσε καθήκοντα δοκιμαστή οδηγού στη Ferrari έως το 2004 και ύστερα επέστρεψε στην πατρίδα του. Έκτοτε, λαμβάνει συστηματικά συμμετοχή σε αγώνες stock αυτοκινήτων και εργάζεται ως αναλυτής αγώνων F1 για την τηλεόραση της Βραζιλίας.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1977, ο αείμνηστος Niki Lauda κατέκτησε την πρώτη του νίκη μετά το μεγάλο ατύχημά του, επικρατώντας στο GP Νότιας Αφρικής. Ωστόσο, ο αγώνας αυτός σημαδεύτηκε από μια μεγάλη τραγωδία, καθώς ο πολλά υποσχόμενος Tom Pryce έχασε τη ζωή του μαζί με έναν νεαρό κριτή της πίστας, σε ένα φρικιαστικό δυστύχημα. Στον 23ο γύρο, ο ομόσταυλος του Pryce στην Shadow, Renzo Zorzi, σταμάτησε στην άκρη της ευθείας εκκίνησης/τερματισμού με πρόβλημα διαρροής λαδιών. Στο σημείο εκείνο, προς το τέλος της ελαφράς ανηφόρας, δύο κριτές επιχείρησαν απροειδοποίητα να περάσουν στην απέναντι πλευρά. Ο Pryce πλησίασε ταχύτατα χωρίς να γίνει έγκαιρα αντιληπτός, χτυπώντας με όλη του την φόρα τον δεύτερο κριτή, τον 19χρονο Frederick Jansen van Vuuren. Ο πυροσβεστήρας που κρατούσε χτύπησε στο κεφάλι του Pryce και εκσφενδονίστηκε εκτός πίστας. Τόσο ο Βρετανός όσο και ο van Vuuren έχασαν ακαριαία τη ζωή τους στο συμβάν.

Σαν σήμερα το 2009, ο Ross Brawn εξαγόρασε την ομάδα της Honda στη Formula 1 και ξεκίνησε μια περιπέτεια που έμελλε να προσφέρει στο κοινό πολλές και τεράστιες εκπλήξεις. Μετά από αλλαγή της τελευταίας στιγμής σε Mercedes για τον πάροχο κινητήρων, η μετονομασμένη πλέον Brawn GP βρισκόταν βυθισμένη μέσα στην αβεβαιότητα, με τη χρηματοδότησή της να είναι ελλιπής και τις γενικές προβλέψεις να μην της θέτουν καμία ελπίδα επιβίωσης. Εκμεταλλευόμενη την τεχνογνωσία που ανέπτυξε στο μονοθέσιό της, η ομάδα σόκαρε όλον τον κόσμο των αγώνων και σημείωσε 6 νίκες στα πρώτα 7 Grand Prix, δια χειρός Jenson Button. Ο Βρετανός οδηγός και η ομάδα του γεύτηκαν την απαράμιλλη χαρά της κατάκτησης του πρωταθλήματος στο τέλος της χρόνιας, με την Brawn GP να μεταπωλείται εξολοκλήρου στη Mercedes ενόψει του 2010.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles