spot_img

Σαν σήμερα, 7 Δεκεμβρίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1917 γεννήθηκε ο Ottorino Volonterio. Ο ευγενής από την Orselina της Ελβετίας υπήρξε δικηγόρος για πολλά χρόνια και, χάρις στον πλούτο που απέκτησε, αγόρασε αγωνιστικά όπως μια Ferrari 166 F2 και μια Maserati 250F για συμμετοχή σε events με μονοθέσια και σπορ αυτοκίνητα. Ο Volonterio χαρακτηριζόταν ως ένας ενθουσιώδης ερασιτέχνης οδηγός και αγωνίστηκε κυρίως στην F2, πριν δοκιμάσει την τύχη του σε ελάχιστα Grand Prix της F1 στα ‘50s. Εκκίνησε σε τρεις επίσημους αγώνες και τερμάτισε μόνο στη Monza το 1957, σε έναν μοιρασμένο αγώνα με τον André Simon. Επίσης κατέβασε την 250F του και για άλλους οδηγούς της F1 όπως ο Γάλλος, εστιάζοντας ο ίδιος κυρίως σε αγώνες μικρότερου βεληνεκούς. Κρέμασε το κράνος του το 1973 και διατηρήθηκε στο χώρο της δικηγορίας μέχρι τα τέλη των ‘70s. Παρά την απόσυρσή του ως οδηγός, διατήρησε αμείωτο το πάθος του για το motorsport συλλέγοντας κλασικά αυτοκίνητα.

Σαν σήμερα το 1924 γεννήθηκε ο δημοφιλής Αφρικανός ιδιώτης οδηγός της F1, John Love. Ο άσσος από την Ροδεσία (τωρινή Ζιμπάμπουε) αγωνίστηκε σε 9 Grand Prix από το 1962 έως και το 1972. Όλες οι συμμετοχές του σημειώθηκαν στη Νότια Αφρική, κυρίως στην πίστα του Kyalami. Αξίζει να αναφερθεί πως ο ντόπιος ήρωας της χώρας αυτής σχεδόν κέρδισε τον αγώνα του 1967. Προκρίθηκε 5ος με μια ιδιωτική Cooper T79 και τέθηκε απροσδόκητα πρωτοπόρος στους τελευταίους γύρους. Δυστυχώς για τον ίδιο, ο Love έπρεπε να μπει στα pits για ανεφοδιασμό καυσίμων. Τελικά τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον αείμνηστο Pedro Rodríguez, χάνοντας μέσα από τα χέρια του μια ιστορική νίκη.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1925 γεννήθηκε στο Παρίσι ο Hermano da Silva Ramos από Βραζιλιάνο πατέρα. Ο “Nano” μεγάλωσε και μαθήτευσε με αξιώσεις στη Γαλλία, πριν μετακομίσει σύντομα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και αγοράσει ένα μικρό σπορ αυτοκίνητο της MG ώστε να αγωνιστεί για το κέφι του. Έπειτα από ένα ταξίδι του το 1952 ως θεατής στις 24 ώρες του Le Mans, ο Βραζιλιάνος αγόρασε με μερικούς φίλους του μια Aston Martin DB2 και ξεκίνησε να την οδηγεί κυρίως σε τοπικά events της Γαλλίας από την επόμενη χρονιά. Το 1954 εμφανίστηκε ξανά στο Le Mans, αυτή τη φορά ως οδηγός, και έγινε μόλις ο δεύτερος Βραζιλιάνος συμμετέχων στον θρυλικό αγώνα, μετά το 1935. Επίσης εμφανίστηκε και στην F1, εκπροσωπώντας τη Gordini στις δύο τελευταίες σεζόν της το 1955-1956. Οδήγησε σε 7 Grand Prix και τερμάτισε 5ος στο Μονακό το 1956, για τους μοναδικούς του βαθμούς στο πρωτάθλημα.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 6 Δεκεμβρίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 1976 γεννήθηκε ο άσσος των αγώνων αντοχής, Benoît Tréluyer. Η πολυετής αγωνιστική καριέρα του Γάλλου απαρτίζεται από τίτλους σε άκρως ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις τρεις νίκες του στο Le Mans με την Audi, έναν τίτλο στο Super GT με τη Nissan, έναν τίτλο στη Formula Nippon (τωρινή Super Formula) και έναν παγκόσμιο τίτλο στους αγώνες αντοχής του WEC.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1984 γεννήθηκε ο πασίγνωστος και ταλαντούχος Πολωνός οδηγός, Robert Kubica. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην F1 το 2006 με την BMW Sauber, παίρνοντας την πρώτη και μοναδική νίκη για τον ίδιο και την ομάδα του το 2008, στον Καναδά. Το 2011, ο Kubica είχε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα σε μια διοργάνωση ενός rally στην Ανδόρα και σχεδόν έχασε το δεξί του χέρι. Τελικά ανέκαμψε και αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC), από το 2013 έως και το 2016. Μετά από πολλές δοκιμές, ο Πολωνός σόκαρε τον κόσμο και επέστρεψε στην F1 το 2019, ως βασικός οδηγός της Williams. Ωστόσο, τα αποτελέσματά του δεν μπόρεσαν να του εξασφαλίσουν μια θέση στο grid. Ο Kubica παραμένει ακόμη στο χώρο της F1, ως δοκιμαστής οδηγός στην Alfa Romeo.

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα, επίσης το 1984, ο άσσος του IndyCar και των stock αυτοκινήτων LeeRoy Yarbrough απεβίωσε σε ηλικία μόλις 46 ετών, εξαιτίας εγκεφαλικών τραυμάτων που προκλήθηκαν από χτύπημα του κεφαλιού του σε μια πτώση του. Στην καλύτερη σεζόν του το 1969, ο Αμερικανός κατέκτησε 7 νίκες στην μεγάλη κατηγορία του NASCAR (μεταξύ αυτών και το Daytona 500) και σημείωσε 21 τερματισμούς στην πρώτη δεκάδα. Σε ολόκληρη την καριέρα του από το 1960 έως το 1972 συμμετείχε σε 198 αγώνες, σημειώνοντας 14 νίκες και 10 pole positions, 65 τερματισμούς στην πρώτη πεντάδα και 92 στην πρώτη δεκάδα.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Σαν σήμερα το 1986 ολοκληρώθηκε το τελευταίο rally με αυτοκίνητα κατηγορίας Group B στο WRC. Το event έλαβε χώρα στις Η.Π.Α. και νικητής αναδείχθηκε ο Markku Alén, με μια Lancia Delta S4. Ο Φινλανδός άφησε 3 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα πίσω το Peugeot 205 T16 του συμπατριώτη και πρωταθλητή Juha Kankkunen. Ύστερα από τις πολλές αντιδράσεις και τραγικές εξελίξεις που στιγμάτισαν τη σεζόν, η διάσημη κατηγορία Group B δεν επέστρεψε σε αγώνες rally υψηλού επιπέδου.

Σαν σήμερα το 2008, ο Sébastien Loeb έκλεισε τη σεζόν στο WRC κατακτώντας για πρώτη φορά το Rally Μεγάλης Βρετανίας. Ξεκινώντας από το 2003, ο Γάλλος θρύλος είχε τερματίσει στο βάθρο του συγκεκριμένου rally για 6 συνεχόμενες χρονιές. Τελικά πήρε τη νίκη στην έβδομη προσπάθειά του, ξεπερνώντας το Ford Focus του Jari-Matti Latvala για 12,7 δευτερόλεπτα.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles