spot_img

Σαν σήμερα, 8 Ιουνίου στην F1 και το motorsport

Ο κόσμος της Formula 1 και του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες και γεγονότα που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στα βιβλία: κάθε ημέρα αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε και να μάθουμε τι έγινε σαν σήμερα.

Σαν σήμερα το 1968, ο Ludovico Scarfiotti έχασε τη ζωή του σε ηλικία μόλις 34 χρονών, έπειτα από ατύχημά του σε έναν αγώνα ανάβασης κοντά στις Γερμανικές Άλπεις. Ο Ιταλός έγραψε ιστορία κυρίως στους αγώνες αντοχής, κερδίζοντας στις 24 ώρες του Le Mans το 1963 αλλά και στις 12 ώρες του Sebring με μια Ferrari 250 P. Ο Scarfiotti διατήρησε στενές σχέσεις με την ομάδα της Scuderia, η οποία τον προβίβασε στους αγώνες μονοθεσίων και την F1. Αγωνίστηκε σε μόλις 10 Grand Prix, αλλά πήρε μια απροσδόκητη νίκη στο «σπίτι» της Ferrari και τη Monza κερδίζοντας στο GP Ιταλίας του 1966.

Σαν σήμερα το 1975, ο αείμνηστος Niki Lauda επικράτησε στην πίστα του Anderstorp για το GP Σουηδίας και κατέγραψε την τρίτη συνεχόμενη νίκη του στη σεζόν. Ο Αυστριακός ευνοήθηκε από τις ατυχίες και τα μηχανικά προβλήματα των Vittorio Brambilla και Carlos Reutemann, με τον τελευταίο τελικά να τον πλαισιώνει στο βάθρο μαζί με τον Clay Regazzoni. Ο Brambilla, ο οποίος είχε εκκινήσει για πρώτη φορά από την pole position, επέδειξε καλό ρυθμό με την March αλλά ένα κλατάρισμα και μια αστοχία στο κιβώτιο ταχυτήτων τον έθεσαν εκτός αγώνα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί η πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση του νεαρού Tony Brise που μονομάχησε με οδηγούς όπως ο Emerson Fittipaldi και ο Ronnie Peterson ώστε να τερματίσει 6ος, στον μόλις τρίτο του αγώνα στην F1. Δυστυχώς, ο οδηγός της Hill σκοτώθηκε σε ένα αεροπορικό δυστύχημα στα τέλη της χρονιάς, μαζί με τον επικεφαλής Graham Hill και άλλα μέλη της ομάδας.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 7 Ιουνίου στην F1 και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Σαν σήμερα το 2003, ο Valentino Rossi κατέκτησε τη νίκη στο GP Ιταλίας και την πίστα του Mugello για τον πέμπτο γύρο της σεζόν στο MotoGP. Ο «Γιατρός» μονομάχησε με τους συμπατριώτες Loris Capirossi και Max Biaggi σχεδόν σε όλον τον αγώνα, χάνοντας αρχικά την πρωτοπορία στην εκκίνηση παρόλο που ξεκίνησε από την pole position. Στον 7ο γύρο ξεπέρασε τον Capirossi για την δεύτερη θέση, με τον Biaggi να έχει την ίδια κατάληξη λίγο αργότερα. Οι Capirossi/Biaggi αντάλλαξαν θέσεις μέχρι τον 20ό γύρο, με τον αναβάτη της Ducati Marlboro να κάνει τον ταχύτερο γύρο και να ξεμακραίνει, χάνοντας τελικά τη νίκη από τον Rossi για 1.416 δευτερόλεπτα. Ο Shinya Nakano εκκίνησε από την πρώτη σειρά για πρώτη φορά με την Yamaha M1 και κινήθηκε για πολλή ώρα μαζί με τους πρωτοπόρους, αλλά τελικά δέχθηκε επίθεση από τον Makoto Tamada και έπεσε 5ος στον τελευταίο γύρο.

Σαν σήμεραΣαν σήμερα το 2008, ο Robert Kubica θριάμβευσε στο GP Καναδά και έγινε ο πρώτος Πολωνός νικητής αγώνα στην F1, έναν χρόνο μετά το τεράστιο ατύχημά του στα πλαίσια του ίδιου event. Ωστόσο, χρειάστηκε πρώτα να επέλθει η απροσδόκητη εγκατάλειψη του poleman Lewis Hamilton και του πρωταθλητή Kimi Räikkönen. Ο Βρετανός της McLaren είχε κάνει ένα pit-stop στον 20ο γύρο έπειτα από την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα για ένα ατύχημα του Adrian Sutil, αλλά δεν αντέδρασε εγκαίρως στον κόκκινο σηματοδότη στην έξοδο του pit-lane και έπεσε πάνω την ακινητοποιημένη Ferrari του Φινλανδού, οδηγώντας και τους δύο σε εγκατάλειψη. Ο Kubica ηγήθηκε έπειτα τον αγώνα και τελικά άφησε πίσω του τον ομόσταυλο στην BMW-Sauber Nick Heidfeld, με τον David Coulthard της Red Bull να τερματίζει τρίτος για το τελευταίο βάθρο της μεγάλης καριέρας του στην F1.

Σαν σήμερα

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σαν σήμερα, επίσης το 2008, ο Dani Pedrosa διατήρησε το νικηφόρο σερί του σε εντός έδρας αγώνες και κυριάρχησε στο GP Καταλονίας, το οποίο είχε φιλοξενήσει το Circuit de Barcelona-Catalunya για τον έβδομο αγώνα της σεζόν στο MotoGP. Ο Ισπανός αναβάτης της Repsol Honda πήρε την πρωτοπορία στην πρώτη στροφή του πρώτου γύρου και έκτοτε δεν απειλήθηκε, αφήνοντας τους υπόλοιπους πίσω του να μονομαχήσουν μεταξύ τους και βάζοντας πλώρη για την έκτη του νίκη στη μεγάλη κατηγορία. Ο poleman και πρωταθλητής Casey Stoner είχε ήδη μια ασφαλή διαφορά από τον Valentino Rossi έως τον 9ο γύρο, μέχρι που ο «Γιατρός» ξεκίνησε την επίθεσή του και έφτασε τον Αυστραλό. Οι δυο τους μονομάχησαν εντυπωσιακά και ο Stoner τελικά εκμεταλλεύτηκε το slipstreaming του Ιταλού άσσου για να βρεθεί οριστικά στη δεύτερη θέση, με 9 γύρους να απομένουν.

Σαν σήμερα το 2014, μόλις στον έκτο του αγώνα με την Red Bull, ο Daniel Ricciardo κατέκτησε επάξια την πρώτη του νίκη στην F1 στο GP Καναδά, προσπερνώντας την Force India του Sergio Pérez και την Mercedes του Nico Rosberg στους τελευταίους γύρους. Το Grand Prix αποδείχθηκε εφιαλτικό για την ασυναγώνιστη ομάδα των «Ασημένιων Βελών», καθώς τα μονοθέσια των Rosberg και Lewis Hamilton αντιμετώπισαν προβλήματα στο σύστημα πέδησης και το MGU-K μετά το μέσον του αγώνα. Ως εκ τούτου, ο Βρετανός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στον 47ο γύρο και άφησε τον Γερμανό να παλέψει μόνος με τους υπόλοιπους οδηγούς, παρόλο που είχε σαφέστατα υποδεέστερη απόδοση στον κινητήρα και τα φρένα του. Τελικά διαχειρίστηκε άψογα τα μειονεκτήματα αυτά και τερμάτισε πίσω από τον Ricciardo στη δεύτερη θέση, με το τεράστιο ατύχημα ανάμεσα στους Pérez και Felipe Massa στον τελευταίο γύρο να προβιβάζει τον Sebastian Vettel στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Σαν σήμερα

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles