spot_img

«Σφαγή» ανάμεσα σε Aston Martin και Red Bull για την AMR22 – O ρόλος της FIA

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει στα paddock της Formula 1 ανάμεσα σε Aston Martin και Red Bull Racing για τις αναβαθμίσεις της AMR22, με την FIA να κάνει έφοδο στο εργοστάσιο της βρετανικής ομάδας.

Το μονοθέσιο της Aston Martin, η AMR22, άλλαξε μορφή σε μεγάλο βαθμό στην έναρξη του τριημέρου του GP Ισπανίας. Πιο συγκεκριμένα, η βρετανική ομάδα έφερε, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο κάτω μέρος του αμαξώματός της και στο κάλυμμα κινητήρα και τις οπές απαγωγής θερμότητας πάνω σε αυτό. Η αναβαθμισμένη AMR22, ωστόσο, τράβηξε τα βλέμματα όλων για αρνητικό λόγο, καθώς συγκρίθηκε άμεσα με αυτό της Red Bull Racing, την RB18.

Στον καθιερωμένο έλεγχο νομιμότητας που διεξήγαγε η FIA πριν την διαπίστωσε πως αρκετά μέρη από το νέο μονοθέσιο της Aston Martin είναι παρόμοια με αυτά άλλης ομάδας. Η ομοσπονδία ερεύνησε άμεσα την κατάσταση για να διαπιστώσει αν η βρετανική ομάδα ενήργησε σύμφωνα με το πλαίσιο των τεχνικών κανονισμών περί «αντιγραφής» ενός μονοθεσίου. Για το λόγο αυτό προχώρησε σε αιφνιδιαστική έφοδο στο εργοστάσιο της Aston Martin στο Silverstone.

Σε σχετική ανακοίνωση της, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Aston Martin λειτούργησε σύμφωνα με τους τεχνικούς κανονισμούς:

«Αμφότερες οι ομάδες συνεργάστηκαν πλήρως με την FIA σε αυτή την έρευνα και παρείχαν όλες τις σχετικές πληροφορίες. Η έρευνα, η οποία περιλαμβάνει ελέγχους μέσω σχεδίων από υπολογιστές (Computer-Aided Design, CAD) και λεπτομερή ανάλυση της διαδικασίας που ακολούθησε η Aston Martin, επιβεβαίωσε πως δεν υπήρξαν λανθασμένες ενέργειες. Συνεπώς, η FIA θεωρεί πως οι αεροδυναμικές αναβαθμίσεις της Aston Martin είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς».

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP Μαϊάμι.

Ο Σύμβουλος της Red Bull Racing σε θέματα Formula 1, Dr. Helmut Marko, αντέδρασε έντονα βλέποντας το νέο μονοθέσιο της Aston Martin, μιλώντας στο Sky Sports Germany:

«Πρέπει να ξεκαθαριστεί πώς προέκυψε αυτό το απίστευτο αντίγραφο. Η αντιγραφή δεν απαγορεύεται, όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως επτά άτομα έφυγαν από εμάς και πως ο επικεφαλής αεροδυναμιστής μας (Dan Fallows) αποκτήθηκε από την Aston Martin έναντι δυσανάλογα υψηλής αμοιβής. Υπάρχουν κάποια γεγονότα που θα τα εξετάσουμε με λεπτομέρεια. Δεν είναι μόνο ο Dan Fallows, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως «κατέβασαν» αρχεία. Πώς είναι δυνατό να αντιγράψεις χωρίς κάποια έγγραφα και να καταφέρεις τόσο λεπτομερές αντίγραφο του μονοθεσίου μας;»


Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Aston Martin, Mike Krack, διαβεβαίωσε, μέσω δηλώσεών του στο Sky F1, πως η ομάδα του ακολούθησε τους κανονισμούς:

«Θα θυμάστε πως στην παρουσίαση του μονοθεσίου μας, ο Andrew Green (Επικεφαλής Τεχνικός Διευθυντής) ήδη είχε αναφέρει πως σχεδιάστηκε με κάποια ευελιξία το μονοθέσιο ώστε να μπορούμε να το εξελίξουμε στη διάρκεια της χρονιάς. Αυτό έχουμε κάνει σε τελική ανάλυση. Από αυτή τη μεριά, ήταν μία φυσιολογική διαδικασία εξέλιξης. Είμαστε καθαροί και ειλικρινείς, μας έχει δοθεί το πράσινο φως, συνεπώς θα κυνηγήσουμε αυτό το μονοπάτι εξέλιξης για να κερδίσουμε θέσεις στο grid».

Οι κατηγορίες μεταξύ ομάδων για παραβιάσεις των τεχνικών κανονισμών είναι συχνό φαινόμενο στη Formula 1 και φαίνεται πως η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση στον άτυπο αυτό κανόνα.

Μπορείτε πλέον να ακούτε την εκπομπή Slipstream στο Spotify. Πατήστε εδώ και κάντε follow την εκπομπή μας για τη Formula 1.

Δείτε το GP Monza για το ελληνικό πρωτάθλημα Formula G.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles