spot_img

Τα ιδιαίτερα στατιστικά στοιχεία των οδηγών για το 2021

Τα στατιστικά των οδηγών είναι σημαντικό μέρος της Formula 1 και το 2021 είδαμε αρκετά να θέτουν και οι 21 που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα.

Το 2021 ηταν μια συναρπαστική σεζόν για την Formula 1 από όλες τις απόψεις. Μάχες, δυνατές στιγμές, ένταση και σασπένς κυριάρχισαν τους 22 αγώνες της φετινής σεζόν. Όπως σε κάθε άθλημα, έτσι και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό τα γεγονότα και οι αγώνες συνοδεύονται από αριθμούς. Τα στατιστικά των οδηγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληθώρα θεμάτων, από τα πιο απλά, μέχρι και εξονυχιστικές αναλύσεις.

Διαβάστε επίσης: F1 – Η ανασκόπηση του Automotonews για το 2021

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά ξεχωριστά στατιστικά στοιχεία των 21 οδηγών που συμμετείχαν σε Grand Prix φέτος.

Mercedes AMG Petronas F1 Team

Photo: Pirelli

Lewis Hamilton: Ο Βρετανός είχε συνολικά τον καλύτερο μέσο τερματισμό σε κατατακτήριες δοκιμές με τη θέση 2.14 κατά μέσο όρο, αν και λόγω διάφορων ποινών  μέση θέση εκκίνησής του είναι κάτω από αυτήν του Max Verstappen.

Valtteri Bottas: Ο Φινλανδός είναι ο πρωταθλητής των αγώνων sprint που έγιναν τρεις φορές φέτος, νικώντας σε 2 από τους 3 και συγκεντρώνοντας συνολικά 7 βαθμούς.

Red Bull Racing Honda

στατιστικά οδηγών
Photo: Honda

Max Verstappen: Μέχρι τον τελευταίο γύρο στο GP του Άμπου Ντάμπι, Hamilton και Verstappen ήταν στην πρωτοπορία του αγώνα κάποια στιγμή σε 15 GP έκαστος. Ο τελευταίος αυτός γύρος ήταν το 16ο GP που προηγήθηκε ο Max για φέτος, τα περισσότερα από κάθε άλλον. Επίσης ήταν στην πρωτοπορία για 652 γύρους συνολικά, περισσότερους από όσους ήταν όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί μαζί.

Sergio Perez: O Checo είναι ο οδηγός που βρέθηκε μπροστά από τον team-mate του τον λιγότερο χρόνο στους αγώνες. Συγκεκριμένα, από όλους τους γύρους που βρισκόταν και οι δύο στην πίστα σε ένα GP, μόλις στο 9,4% αυτών βρισκόταν πιο ψηλά στην κατάταξη ο Μεξικανός.

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με το F1 Quiz και την ανασκόπηση του 2021.

Scuderia Ferrari

photo: Ferrari

Charles Leclerc: Παρ’ όλο που ο Charles πήρε την pole position στο Μονακό και το Μπακού, προηγήθηκε μόλις για 1 γύρο σε αυτά τα δύο GP, σε αντίθεση με το Silverstone όπου ήταν πρώτος για 49 από τους 52 γύρους.

Carlos Sainz: Η σταθερότητα βοήθησε τον Ισπανό να κατακτήσει την 5η θέση στο πρωτάθλημα. Συμπλήρωσε 1353 γύρους στα Grand Prix φέτους, τους περισσότερους από κάθε άλλον οδηγό.

McLaren F1 Team

στατιστικά οδηγών
Photo: McLaren

Lando Norris: Πίσω από τις Mercedes και Red Bull, ο Lando ήταν ο οδηγός που τερμάτισε τις περισσότερες φορές ακριβώς πίσω τους. Σε 6 Grand Prix ήταν ο “best of the rest”.

Daniel Ricciardo: Ο Αυστραλός ήταν ο «best of the rest» μόλις μία φορά το 2021, στη Monza, όπου κέρδισε και το GP. Ήταν ο μόνος αγώνας που βρέθηκε να προηγείται όλη τη χρονιά.

Alpine F1 Team Renault

Photo: Alpine

To δίδυμο της Alpine είχε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά οδηγών σε μια σεζόν. Στο 2021 είχε τη μικρότερη βαμολογική διαφορά στο τέλος της σεζόν, με τον Esteban Ocon να τερματίζει μόλις επτά βαθμούς πίσω από τον team-mate του. Ήταν επίσης το δίδυμο που είχε τη μικρότερη συνολική διαφορά χρόνου στις κατατακτήριες, με τον Fernando Alonso να είναι κατά μέσο όρο μόλις 0.012 δευτερόλεπτα ταχύτερος.

Scuderia AlphaTauri Honda

στατιστικά οδηγών
PHoto: AlphaTauri

Pierre Gasly: Ο Γάλλος έχασε συνολικά 31 θέσεις στον εναρκτήριο γύρο των Grand Prix φέτος, τις περισσότερες από κάθε άλλον, κάτι που μεταφράζεται σε 1.4 θέσεις κάτα μέσο όρο ανά αγώνα.

Yuki Tsunoda: Κατά μέσο όρο ο Ιάπωνας εκκινούσε τα GP 5.6 θέσεις πίσω από τον team-mate του, η μεγαλύτερη διαφορά για το 2021. Είχε επίσης τη μεγαλύτερη βαθμολογική διαφορά από όλα τα δίδυμα, σημειώνοντας μάλιστα μόλις το 29% των βαθμών της ομάδας του.

Aston Martin Cognizant F1 Team

στατιστικά οδηγών
Photo: Aston Martin

Sebastian Vettel: Ο Γερμανός συγκέντρωσε περισσότερους βαθμούς από τον team-mate του φέτος, ωστόσο τερμάτισε πίσω από τον Stroll σε 10 από τα 17 GP που είδαν και οι δύο την καρό σημαία.

Lance Stroll: Από τις ομάδες που τερμάτισαν το πρωτάθλημα στις θέσεις 1 εως 7 για το 2021, ο Καναδός είναι ο μοναδικός από τους 14 οδηγούς που δεν τερμάτισε σε κανένα GP μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Williams F1 Team

στατιστικά οδηγών
Photo: Williams

George Russell: Ο νεαρός Βρετανός, εκμεταλλευόμενος την εξαιρετική του παρουσία στις κατατακτήριες του Βελγικού GP, αλλά και τις περίεργες συνθήκες την ημέρα του αγώνα, έγινε ο πρώτος οδηγός της Williams που ανεβαίνει στο βάθρο εδώ και 4 χρόνια.

Nicholas Latifi: Παρ’ όλο που ο Russell ήταν αυτός που σημείωσε καλύτερα αποτελέσματα, ο Καναδός βρέθηκε για περισσότερους γύρους στους πρώτους τρεις της κατάταξης ενός GP σε αντίθεση με τον team-mate του (18 έναντι 13).

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Alfa Romeo Racing Team ORLEN

Photo: Alfa Romeo

Kimi Raikkonen: Ο Iceman ήταν ο πρωταθλητής των εκκινήσεων φέτος, καθώς στον πρώτο γύρο κατάφερε να κερδίσει συνολικά 46 θέσεις σε 20 αγώνες (έχασε 2 λόγω νόσησης από κορωνοϊό).

Antonio Giovinazzi: Ο Ιταλός ήταν αυτός που τερμάτισε τις περισσότερες φορές ακριβώς εκτός δεκάδας. Τέσσερις φορές τερμάτισε στην 11η θέση ενός GP, με τις τρεις μάλιστα να είναι συνεχόμενες.

Robert Kubica: Ο Πολωνός συμμετείχε σε δύο GP φέτος ως αντικαταστάτης του Kimi Raikkonen, όμως και στα δύο τερμάτισε ακριβώς πίσω από τον Antonio Giovinazzi.

Uralkali Haas F1 Team

στατιστικά οδηγών
Photo: Haas

Mick Schumacher: Ο Schumacher κυριάρχισε έναντι του team-mate του στις κατατακτήριες φέτος, όντας κατά μέσο όρο 0.6 δευτερολέπτα ταχύτερός του (και εξαιρώντας κατατακτήριες που έγιναν υπό μικτές συνθήκες). Επίσης δεν έχασε ποτέ από τον Mazepin όταν οι κατατακτήριες γινόταν με το κλασικό format.

Nikita Mazepin: Εξαιρώντας τον Robert Kubica, ο Ρώσος είχε φέτος τους λιγότερους τερματισμούς, βλέποντας την καρό σημαία 16 φορές συνολικά (αν και δεν συμμετείχε στο GP του Άμπου Ντάμπι). Επίσης είναι ο μοναδικός οδηγός που δεν κατάφερε ποτέ να προκριθεί από το Q1 στο Q2.

Δείτε το GP ΗΠΑ για το Ελληνικό eSports Πρωτάθλημα F1.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles