spot_img

Θα αλλάξει κινητήρα ο Verstappen;

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα τις τελευταίες ημέρες στη Formula 1 έχει να κάνει με την ενδεχόμενη αλλαγή κινητήρα στον Max Verstappen, κάτι που θα του στοιχίσει σε θέσεις στη σειρά εκκίνησης του GP Σαουδικής Αραβίας.

Η μάχη για τα 2 πρωταθλήματα της Formula 1 είναι κάτι παραπάνω από οριακή, με δύο μόλις αγώνες ν’ απομένουν για τη λήξη της σεζόν. Ο σύμβουλος της Red Bull, Dr Helmut Marko, υπαινίσσεται πως δε θα υπάρξει αλλαγή κινητήρα για τον Verstappen, από την άλλη όμως υπάρχουν φήμες πως η πλευρά της Honda πιέζει για νέα έκδοση του κινητήρα της για τον Ολλανδό. Η ιαπωνική εταιρεία θα προτιμούσε κάτι τέτοιο να συνέβαινε στο GP Κατάρ, καθώς πίστευε πως θα τερμάτιζε ούτως ή άλλως στη 2η θέση στον αγώνα. Οι σκέψεις της Honda για μελλοντική αλλαγή θα μπορούσαν να έχουν βάση, ωστόσο δεν αποκλείεται να είναι και παιχνίδι τακτικής.

Διαβάστε επίσης: Υποτιμημένοι «άφαντοι» της F1 – #5, Luca Badoer

Ο Max Verstappen έχει ακόμα το προβάδισμα στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος οδηγών με 8 πόντους. Θεωρητικά, υπάρχει σενάριο να στεφθεί Πρωταθλητής στο GP Σαουδικής Αραβίας, όμως αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο να επαληθευτεί, όχι όμως και ακατόρθωτο. Παρ’ όλα αυτά, το μεγάλο ερώτημα στο γκαράζ της Red Bull συνεχίζει να είναι αν θα κάνει αλλαγή ICE στον Verstappen. Η Honda έχει επιβεβαιώσει πως έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για τις απαιτήσεις της φετινής σεζόν, αναφορικά με το κομμάτι της αξιοπιστίας. Παρόλο που οι ιαπωνικοί κινητήρες δεν έδειξαν κάποιο πρόβλημα, η τελευταία φορά που έφερε η Honda νέα μονάδα ισχύος για τον Ολλανδό ήταν στο GP Ρωσίας. 

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Κατάρ.

Μπορεί η αυστριακή ομάδα να χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους κινητήρες για λόγους προστασίας, όμως το τελευταίο ICE που έχει στη διάθεσή του ο Verstappen, ανάλογα με τη χρήση του, εκτιμάται πως έχει κάνει από 2.000 έως και 2.500 χιλιόμετρα. Παρόμοια χρήση έχει ο πρώτος κινητήρας του Ολλανδού, καθώς η Red Bull έκανε την πρώτη προγραμματισμένη αλλαγή κινητήρα στον 7ο αγώνα του πρωταθλήματος (το GP Γαλλίας), κάτι που σημαίνει πως κάλυψε απόσταση περίπου 3.000 χιλιομέτρων στο πρώτο κομμάτι της σεζόν. Με δεδομένο πως ο 2ος κινητήρας καταστράφηκε στο ατύχημα του Verstappen στο GP Μεγάλης Βρετανίας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι κινητήρες #3 και #4 χρησιμοποιούνται για 10 αγώνες, δηλαδή έχουν και αυτοί αρκετά χιλιόμετρα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Ο Dr. Helmut Marko, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, εκτίμησε την κατάσταση του κινητήρα του Hamilton:

Γνωρίζουμε πως ο Hamilton με τον κινητήρα που χρησιμοποίησε στο GP Βραζιλίας έτρεξε περίπου 400 χιλιόμετρα, καθώς και ότι η φθορά του είναι μεγάλη. Επομένως, πιστεύουμε πως αυτός ο “πύραυλος” δε θα εγγυάται την ίδια ισχύ που είδαμε στο Interlagos στους επόμενους 2 αγώνες.

Η Red Bull σίγουρα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει το 5ο ICE για τον Verstappen στο GP Κατάρ, καθώς ο τρόπος που κυριάρχησε στην πίστα μαζί με τον Lewis Hamilton υποδείκνυε πως θα μπορούσε ακόμα και αν εκκινούσε εκτός δεκάδας να σκαρφαλώσει ως τη 2η θέση. Παρά τις όποιες παροτρύνσεις της Honda, η Red Bull ήλπιζε πως αν ο Ολλανδός εκκινούσε από τη 2η θέση, μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη στην πίστα του Losail, κάτι που θα του έδινε πολύ μεγάλο προβάδισμα στους τελευταίους 2 αγώνες. Η ποινή, όμως, που έλαβε ο Verstappen την Κυριακή το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, σήμαινε πως δεν προλάβαινε να κάνει η Red Bull μια τέτοια αλλαγή μέχρι την εκκίνηση του GP Κατάρ.

Επιπλέον, ο Dr. Helmut Marko έκανε τη δική του εκτίμηση για το ενδεχόμενο αλλαγής κινητήρα του Max Verstappen, όταν ρωτήθηκε σχετικά από την ιστοσελίδα F1-Insider.com.

Αυτή τη στιγμή δεν έχει αποφασιστεί η αλλαγή κινητήρα στο GP Σαουδικής Αραβίας. Εάν κάνουμε, τελικά, την αλλαγή αυτή θα έρθει στο GP Άμπου Ντάμπι.

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Οι ευκαιρίες για προσπέρασμα στο GP Κατάρ ήταν σχεδόν δεδομένες, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια νέα πίστα. Η χάραξη, όμως, της πίστας της Jeddah (GP Σαουδικής Αραβίας) κάνει λίγο πιο απρόβλεπτα τα πράγματα. Ανεξάρτητα από τα όποια παιχνίδια τακτικής ανάμεσα σε Red Bull και Mercedes, η οριστική απόφαση για το αν θα χρησιμοποιήσει ο Verstappen νέα μονάδα ισχύος στο GP Σαουδικής Αραβίας θα οριστικοποιηθεί μόνο το απόγευμα της Παρασκευής του ερχόμενου τριημέρου.

Δείτε το GP Μπαχρέιν για το Ελληνικό eSports Πρωτάθλημα F1.

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles