spot_img

To porpoising προκαλεί σωματικούς πόνους στους οδηγούς

H κατάσταση με το porpoising στη Formula 1 έχει πλέον ξεφύγει και έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο, όπως αναφέρει ο οδηγός της Mercedes-AMG, George Russell.

Το 2022 η Formula 1 πέρασε σε μία νέα εποχή με την αλλαγή στους τεχνικούς κανονισμούς να έχει ως αποτέλεσμα μία διαφορετική γενιά μονοθεσίων. Η αεροδυναμική τους στηρίζεται περισσότερο στο πάτωμα παρά στην επιφάνειά του και αυτό επανέφερε στο προσκήνιο το φαινόμενο porpoising. Αυτό προκαλεί έντονες αναπηδήσεις στις ευθείες και μειώνει την απόδοση των μονοθεσίων.

Η Mercedes είναι η ομάδα που επηρεάζεται χειρότερα από όλες από το porpoising και αυτό της έχει κοστίσει πολύ στο φετινό πρωτάθλημα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια την ομάδα, δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της ακόμα. Η αναπηδήσεις της W13 είναι τόσο σοβαρές, όπου ο οδηγός της, George Russell, αποκάλυψε μετά το Grand Prix Εμίλια-Ρομάνια πως του προκαλεί πλέον σωματικούς πόνους.

«Το μονοθέσιο απολαμβάνεις να το οδηγείς μόνο όταν έχει το κατάλληλο στήσιμο και τα ελαστικά είναι στις κατάλληλες θερμοκρασίες. Εκτός από τις αναπηδήσεις. Κυριολεκτικά σου κόβουν την ανάσα. Στην Ίμολα ήταν ακραίο. Πραγματικά ελπίζω να βρούμε μία λύση και ελπίζω το ίδιο να συμβεί και με άλλες ομάδες που έχουν αυτό το πρόβλημα, διότι δεν είναι βιώσιμο για τους οδηγούς να συνεχίσουν σε αυτό το επίπεδο. Αυτό είναι το πρώτο αγωνιστικό τριήμερο που είχα πόνους στην πλάτη. Από το έντονο porpoising είχα πόνους στο στήθος, αλλά για να κάνεις έναν καλό χρόνο πρέπει να το υποστείς».

Ακούστε την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP Αυστραλίας.

Από τους δύο οδηγούς της Mercedes, o Russell έχει τα πιο σταθερά αποτελέσματα, έχοντας τερματίσει εντός της πρώτης 5άδας σε όλους τους αγώνες ως τώρα. Σε σύγκριση με τον teammate του, Lewis Hamilton, έχει τα λιγότερα προβλήματα και τη μεγαλύτερη τύχη. Αυτό αποτυπώνεται και στη βαθμολογία, καθώς προηγείται κατά 21 βαθμούς του 7 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή.

Μην χάσετε απόψε στις 21:00 την εκπομπή Slipstream με την ανάλυση του GP Εμίλια-Ρομάνια στην πίστα της Ίμολα. Πατήστε εδώ να βρείτε το link.

Μετά την 4η θέση στην Ίμολα, ο Russell μίλησε για την απόδοσή του έως τώρα στο πρωτάθλημα.

«Μέχρι στιγμής έχουμε πάρει το μέγιστο και στους τέσσερις αγώνες τα πράγματα έχουν κυλίσει υπέρ μας όσον αφορά τα αποτελέσματα. Μου δίνει αυτοπεποίθηση και σίγουρα και στην ομάδα πως όταν το μονοθέσιο βελτιωθεί θα πάρουμε περισσότερους βαθμούς. Αν δεν βελτιωθούμε δεν θα συνεχίσουμε να παίρνουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Μετά το αγωνιστικό τριήμερο στην Ίμολα, η Mercedes υποχώρησε στην 3η θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Ο επόμενος αγώνας της Formula 1 είναι το τριήμερο 6-8 Μαΐου στο νέο σιρκουί του Μαϊάμι.

Δείτε το GP Μ. Βρετανίας για το Ελληνικό Πρωτάθλημα Formula G.

Πηγή: Gazzetta.gr

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles