spot_img

GP Άμπου Ντάμπι QP: Άπιαστος Verstappen μπροστά από Hamilton

O Max Verstappen ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο QP του GP Άμπου Ντάμπι και πήρε τη 10η pole position του 2021, μπροστά από τον Lewis Hamilton.

Ο Max Verstappen με Red Bull έκανε εκπληκτική αντεπίθεση στις κατατακτήριες και πήρε τη σημαντικότερη pole position της καριέρας του, κάτι που του δίνει το προβάδισμα στη μάχη του Τίτλου.

Η Red Bull, για πρώτη φορά μετά το GP ΗΠΑ, επέστρεψε στην pole position στο σημαντικότερο σημείο της σεζόν, με τον Max Verstappen να πραγματοποιεί ασυναγώνιστο γύρο στο Q3 και να σταματά τα χρονόμετρα στο 1:22.109. Δίπλα του, στον αυριανό αγώνα, θα εκκινήσει ο Lewis Hamilton με Mercedes (+0,371s), ενώ εκπληκτική επίδοση έκανε και ο Lando Norris με McLaren που σκαρφάλωσε στην 3η θέση (+0,822s). Η δεύτερη Red Bull του Sergio Perez ήταν στην 4η θέση (+0,838s), ενώ ο Carlos Sainz με Ferrari βρέθηκε στην 5η θέση (+0,883s).

Διαβάστε επίσης: Formula 1 – Τα πιο δραματικά φινάλε στην ιστορία

Ο Valtteri Bottas με Mercedes δεν πήγε καλά στο Q3 και περιορίστηκε στην 6η θέση (+0,927s), ενώ και ο Charles Leclerc με Ferrari δε βελτίωσε, επίσης, στο τέλος κι έμεινε στην 7η θέση (+1,013s), με τον Yuki Tsunoda με Alpha Tauri να καταλήγει στην 8η θέση (+1,111s). Ο Esteban Ocon με Alpine ήταν στην 9η θέση (+1,280s) και ο Daniel Ricciardo με McLaren στη 10η θέση (+1,300s).

Εκτός του Q3, στην 11η θέση, ήταν ο Fernando Alonso με Alpine και στη 12η ο Pierre Gasly με Alpha Tauri, κάτι που ήταν μία μίνι-έκπληξη. Οι Aston Martin ήταν στις θέσεις 13 (Sebastian Vettel) και 15 (Lance Stroll) και είχαν ανάμεσά τους τον Antonio Giovinazzi με Alfa Romeo.

Οι δύο Williams ανέβηκαν ελάχιστα στις θέσεις 16 και 17, με τον Nicholas Latifi να τερματίζει πάνω από τον George Russell για 0,085s, ενώ μόλις στη 18η θέση ήταν ο Kimi Raikkonen, στις τελευταίες κατατακτήριες της καριέρας του. Μόνιμοι “κάτοικοι” των τελευταίων θέσεων οι δύο Haas, με τον Schumacher (19η θέση) μπροστά από τον Mazepin (20ή θέση).

Ακούστε την εκπομπή “Slipstream” με την ανάλυση του GP Άμπου Ντάμπι

Q1

Ο καιρός ήταν αίθριος ενώ υπήρχε σούρουπο στο ξεκίνημα του Q1. Η πίστα είχε θερμοκρασία οδοστρώματος στους 30 βαθμούς κελσίου, ενώ αυτή του αέρα ήταν στους 25 βαθμούς κελσίου.

Από νωρίς όλοι οι οδηγοί στην πίστα, με τις δύο Ferrari να επιλέγουν medium ελαστικά, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήταν με τα soft. Στο πρώτο σετ χρόνων, ο Max Verstappen ήταν ταχύτερος με χρόνο 1:23.680, πίσω του είχε τις δύο Alpha Tauri, με τον Gasly εμπρός του Tsunoda, ενώ ο Sergio Perez ήταν στην 4η θέση. Οι δύο Mercedes στην πρώτη τους προσπάθεια ήταν ταχύτερες στη διαδικασία, με τον Hamilton να κάνει χρόνο 1:23.266 και τον Bottas στα 0,101s πίσω του. Οι χρόνοι βελτιώνονταν συνεχώς, με τους οδηγούς να έχουν περισσότερη πρόσφυση.

Οι Red Bull έμειναν στην πίστα για μία ακόμα γρήγορη προσπάθεια, με τον Verstappen ν’ ανεβαίνει στη 2η θέση, έχοντας διαφορά 0,056s από τον Hamilton, ενώ ο Sergio Perez σκαρφάλωσε στην 4η θέση. Η διαδικασία διακόπηκε, με την κόκκινη σημαία να κάνει την εμφάνισή της. Ο λόγος ήταν ένα πλαστικό κομμάτι που ξεκόλλησε από το εσωτερικό ενός kerb, με τον Mick Schumacher να είναι ο υπαίτιος.

Η τελική 5άδα είχε, προσωρινά, τους Vettel, Raikkonen, Latifi, Schumacher και Mazepin. Στο φινάλε του Q1, οι δύο Mercedes βγήκαν για μια τελευταία προσπάθεια, με τον Hamilton να κατεβαίνει στο 1:22.845 και τον Bottas στη 2η θέση, στα 0,272s πίσω του. Ο Perez βελτίωσε αλλά διατηρήθηκε στην 4η θέση. Η Ferrari χρησιμοποίησε, τελικά, τα soft ελαστικά και μπήκε εύκολα στο Q2. Ο Sebastian Vettel μπήκε στην πρώτη 15άδα και “πέταξε” εκτός συνέχειας τον George Russell.

Εκτός του Q2, λοιπόν, έμειναν οι Latifi, Russell, Raikkonen, Schumacher, Mazepin.

Q2

Πρώτες στην πίστα ήταν οι δύο Mercedes, με τη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών να έχουν τα medium ελαστικά, εξαίρεση ήταν οι δύο Aston Martin, οι οποίες είχαν soft. Στην πρώτη τους προσπάθεια, ο Lewis Hamilton ήταν και πάλι ταχύτερος με χρόνο 1:23.185, με τον Verstappen να υπολείπεται μόλις 0,004s, ενώ στην 3η θέση ήταν ο Valtteri Bottas με διαφορά 0,061s από την κορυφή. 

Οι Ferrari, Alpine και Ricciardo βγήκαν, λίγο μετά, με soft ελαστικά επίσης. Ο Carlos Sainz έκανε τον ταχύτερο χρόνο με soft στο 1:23.174, ενώ ο Charles Leclerc ήταν στην 4η θέση μόλις 0,028s πιο αργός! Η κορυφή είχε πολύ μεγάλο ανταγωνισμό. Στις θέσεις 11-15 ήταν οι Ricciardo, Stroll, Giovinazzi, Vettel, Gasly.

Στην προθέρμανση για την τελευταία γρήγορη προσπάθεια, υπήρξε τεράστια κίνηση στο sector 3, με την κίτρινη σημαία να εμφανίζεται αρκετές φορές. Στο τέλος της διαδικασίας, ο Sergio Perez, που είχε βάλει τα soft ελαστικά, έκανε ταχύτερο χρόνο με 1:23.185, με τον Verstappen να πράττει το ίδιο με 1:22.800. Συνεπώς, οι δύο Red Bull επέλεξαν διαφορετική στρατηγική από τη Mercedes. Ο Daniel Ricciardo κατάφερε να μπει στο Q3, ενώ οι Alonso και Gasly έμειναν εκτός διαδικασίας. Σε ριπλέι, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, φάνηκαν αρκετά παράπονα από οδηγούς για το μποτιλιάρισμα στο ξεκίνημα του τελευταίου γρήγορου γύρου.

Η 5άδα που αποκλείστηκε από τη συνέχεια αποτελούταν από τους Alonso, Gasly, Stroll, Giovinazzi και Vettel.

Q3

Οι δύο Red Bull ήταν οι πρώτες που βγήκαν για γρήγορη προσπάθεια, ακολουθούσε ο Norris, ο Tsunoda και οι Mercedes των Hamilton και Bottas. Ο Max Verstappen, με τη βοήθεια του slipstream από τον Perez, βρέθηκε προσωρινά στην κορυφή με 1:22.109, με τον Hamilton να είναι πολύ πίσω του στα 0,551s. Ο Yuki Tsunoda έκανε χρόνο που τον έφερε στην 3η θέση, ο Bottas ήταν στην 4η θέση, ενώ οι Ferrari είχαν τις θέσεις 5 και 6, με τον Sainz εμπρός του Leclerc. Ο Perez, αμέσως μετά, έκανε χρόνο που τον έφερε στην 3η θέση, ενώ ο χρόνος του Tsunoda ακυρώθηκε λόγω παραβίασης ορίων της πίστας.

Η δεύτερη προσπάθεια του Hamilton δεν ήταν αρκετή να του δώσει την pole position, καθώς σταμάτησε στο 1:22.480, με τον Verstappen, μάλιστα, να βελτιώνει στο 1:22.109. Ο Lando Norris έκανε απίστευτο χρόνο και βρέθηκε στην 3η θέση, ενώ βελτίωση έκανε και ο Carlos Sainz, σε αντίθεση με τους Bottas και Leclerc.

Ο Max Verstappen, λοιπόν, πήρε μία τεράστιας σημασίας pole position, με τον Lewis Hamilton να είναι στη 2η θέση (+0,371s), ο Lando Norris τερμάτισε στην 3η θέση (+0,822s), με τον Sergio Perez στην 4η θέση (+0,838s). 

Ο Carlos Sainz κατάφερε ν’ ανέβει στην 5η θέση (+0,883s), ο teammate του, Charles Leclerc ήταν στην 7η (+1,013s), ενώ ανάμεσά τους ήταν μόλις στην 6η θέση ο Valtteri Bottas (+0,927s). Τη 10άδα συμπλήρωσαν οι Yuki Tsunoda (+1,111s), Esteban Ocon (+1,280s) και Daniel Ricciardo (+1,300s).

  • Κάντε μας like στο facebook
  • Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
  • Μπείτε στον server μας στο Discord

Αποτελέσματα QP – GP Άμπου Ντάμπι

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles