spot_img

GP Ισπανίας QP: Ασταμάτητος ο Leclerc, τέταρτη pole στο 2022

O Charles Leclerc πήρε μία πολύ μεγάλη pole position στο GP Ισπανίας, με μία φανταστική επίδοση στο τέλος του Q3.

Ο Charles Leclerc με Ferrari κατέκτησε μία ακόμα pole position, παρόλο που έκανε λάθος στην πρώτη του προσπάθεια στο Q3. Ο Max Verstappen ήταν στη 2η θέση, με τον Carlos Sainz να τερματίζει στην 3η θέση.

Η Ferrari και ο Charles Leclerc πήγαιναν στις κατατακτήριες με τον αέρα του φαβορί, έχοντας ισάριθμες πρωτιές στις τρεις περιόδους ελεύθερων δοκιμών. Αυτό το προβάδισμα φάνηκε να χάνει ο Μονεγάσκος στα πρώτα λεπτά του Q3, όμως ανέκαμψε στην τελευταία προσπάθεια και κατέκτησε τη 13η pole position της καριέρας του με χρόνο 1:18.750. Ο Max Verstappen με Red Bull Racing ήταν στη 2η θέση, με τον Ολλανδό να μην ολοκληρώνει τον τελευταίο του γρήγορο γύρο, καθώς είχε απώλεια ισχύος. Ο Carlos Sainz με Ferrari τερμάτισε τη διαδικασία στην 3η θέση και δεν μπόρεσε να κάνει το lockout για την ιταλική ομάδα στην πρώτη σειρά εκκίνησης.

Η Mercedes είδε τον George Russell να βρίσκεται στην 4η θέση, μπροστά από τον Sergio Perez με Red Bull Racing (5η θέση), ενώ ο Lewis Hamilton με Mercedes κατετάγη 6ος. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν, από τις θέσεις 7 μέχρι 10, οι Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Kevin Magnussen (Haas), Daniel Ricciardo (McLaren) και Mick Schumacher (Haas).

Τα όρια πίστας στέρησαν στο Lando Norris με McLaren την είσοδο στο Q3, με το Βρετανό να μένει στην 11η θέση. Ο Esteban Ocon με Alpine να ήταν στη 12η θέση και η γαλλική ομάδα έμεινε και αυτή εκτός δεκάδας. Η Alpha Tauri είχε τους Tsunoda και Gasly στις θέσεις 13 και 14 αντίστοιχα, με τον Guanyu Zhou με Alfa Romeo να περιορίζεται στη 15η θέση.

Ο Fernando Alonso με Alpine είχε μία απογοητευτική επίδοση στις κατατακτήριες της πατρίδας του, καθώς κατετάγη 17ος, με την Aston Martin να αποκλείεται επίσης από το Q1. Ο Sebastian Vettel ήταν στη 16η και ο Lance Stroll στη 18η θέση. Τέλος, οι Williams των Alex Albon και Nicholas Latifi βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Q1

Η θερμοκρασία αέρα αυξήθηκε συγκριτικά με τις ελεύθερες δοκιμές στους 34 βαθμούς κελσίου, με την αντίστοιχη στο οδόστρωμα να βρίσκεται στους 47 βαθμούς κελσίου.

Η πλειοψηφία των οδηγών δε βγήκε άμεσα στην πίστα, με τους κορυφαίους συνδυασμούς να σημειώνουν τις πρώτες τους γρήγορες προσπάθειες μετά τα πρώτα πέντε λεπτά. Ο Perez αρχικά κινήθηκε στο 1:20.447, με τον Verstappen να κινείται κατά 0,356s ταχύτερα και να συμπληρώνει προσωρινά το 1-2 για τη Red Bull Racing. Η Ferrari άμεσα κατέλαβε τις δύο πρώτες θέσεις, με τον Leclerc στο 1:19.861 μπροστά από τον Sainz μόλις για 0,031s. Από την άλλη πλευρά, οι Albon, Stroll, Gasly, Schumacher και Latifi βρίσκονταν στην τελική πεντάδα.

Στη μάχη για την είσοδο στο Q2, όλες οι ομάδες εκτός των Ferrari και Red Bull Racing βγήκαν στην πίστα για την τελευταία τους προσπάθεια. Οι Gasly και Schumacher βελτίωσαν και μπήκαν στους πρώτους 15 της κατάταξης, με τους Alonso και Vettel να «πέφτουν» στην τελική πεντάδα. Παράλληλα, ο Kevin Magnussen σημείωσε τον 5ο ταχύτερο χρόνο.

Εκτός συνέχειας των κατατακτήριων τέθηκαν οι Vettel, Alonso, Stroll, Albon και Latifi.

Q2

Tα πρώτα μονοθέσια βγήκαν στην πίστα μετά τα πρώτα τρία λεπτά, όλοι με soft ελαστικά. Η Mercedes βρέθηκε στην κορυφή, με τον Russell στο 1:19.470 μπροστά κατά 0,324s από τον Hamilton. Η Ferrari και ο Verstappen είχαν χρησιμοποιημένο σετ και ήταν αρκετά πίσω, με τον Perez να ανεβαίνει στην 3η θέση. Τις θέσεις 11 με 15, οι οποίες δε δίνουν «εισιτήριο» για το Q3 είχαν, προς ώρας, οι Ricciardo, Ocon, Zhou, Tsunoda και Gasly.

Σχεδόν όλοι οι οδηγοί έκαναν μία τελευταία προσπάθεια με νέο σετ soft ελαστικών, εκτός των Perez, Bottas, Zhou (χρησιμοποιημένο σετ), αλλά και τους Leclerc, Russell, Hamilton, που έμειναν στα pit. Ο Verstappen σημείωσε ταχύτερο χρόνο στο 1:19.219, με τον Sainz να είναι στη 2η θέση. Ο Ricciardo πέρασε στο Q3, με τον teammate του, Norris, να μένει εκτός της δεκάδας. Ο Βρετανός είχε τον 8ο χρόνο, όμως πάτησε εκτός ορίων πίστας σε κάποιο σημείο κι έτσι έμεινε με τον προηγούμενό του γύρο, που τον έριξε στην 11η θέση.

Εκτός του Q3 και της μάχης για την pole position έμειναν οι Norris, Ocon, Tsunoda, Gasly και Zhou.

Q3

Από νωρίς όλοι βγήκαν στην πίστα, με τη Haas να έχει χρησιμοποιημένο και τους υπόλοιπους οκτώ οδηγούς νέο σετ soft ελαστικών. Στην πρώτη προσπάθεια, ο Leclerc είχε ένα spin στο τρίτο sector και δεν ολοκλήρωσε το γύρο του. Αντιθέτως, η Red Bull Racing είχε τον Verstappen στην κορυφή στο 1:19.073, με τον Perez στην 3η θέση και τον Sainz ανάμεσά τους στη 2η θέση. Η Mercedes είχε τους Russell και Hamilton στις θέσεις 4 και 5, ενώ την κατάταξη συμπλήρωναν οι Bottas, Ricciardo, Magnussen και Schumacher.

Η τελευταία προσπάθεια πραγματοποιήθηκε με νέο σετ soft ελαστικών από όλους τους οδηγούς. Ο Leclerc σημείωσε απίστευτο χρόνο στο 1:18.750, με τον Verstappen να μην ολοκληρώνει το γύρο, διότι είχε απώλεια ισχύος, όπως είπε στην ενδοεπικοινωνία. Ο Μονεγάσκος κατέκτησε άλλη μία pole position, με τον Verstappen να μένει στη 2η θέση, καθώς ο Sainz δεν κατάφερε στην τελευταία προσπάθεια να τον προσπεράσει. Ο Russell κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τον Perez στην 4η θέση, ο Hamilton διατηρήθηκε στην 6η θέση. Τέλος, ο Bottas έμεινε πίσω του στην 7η θέση και ο Magnussen πέρασε τον Ricciardo στις θέσεις 8 και 9, με τον Schumacher να συμπληρώνει την κατάταξη του Q3.

Αποτελέσματα QP GP Ισπανίας

Image

Related Articles

Stay Connected

5,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
52ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles